Uz Kafu logo

Kako da vaš radni prostor bude lep ali i produktivan?

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Kakve su nam misli, takav nam je – prostor! Većina ljudi će se složiti da bolje funkcioniše i obavlja svoje poslove ukoliko je prostor u kom rade sređen, te svaka stvar ima svoje mesto.

Koje su to stvari koje nam najviše smetaju u našem radnom prostoru?

Imajući obzira prema vašim afinitetima, kao i prirodi posla kojim se bavite, u nastavku teksta delimo sa vama jednostavne smernice kako da u vašem prostoru spojite lepo i korisno.

Začarni krug kablova i utičnica

Naravno, svaka osoba ima svoju predstavu o sređenom prostoru sa više ili manje stvari, sa puno sitnica i boja ili sa jednostavnim, minimalističkim uređenjem. 

Funkcionalnost je među glavnim odlakama dobro ogranizovanog i uređenog prostora. Bilo da uređujete svoju kancelariju ili radnu sobu kod kuće, sigurni smo da on ne može funkcionisati bez uređaja i izvora napajanja.

A gde su uređaji tu su i kablovi, i to mnogo njih, kao i punjači! Kako se sve uglavnom obavlja na stolu savetujemo vam da istražite cene modularnih utičnica koje svojom pristupačnosti garantuju kvalitet i maksimalnu kompaktnost i efikasnost pri uređenju radnog stola.

Neka vam utičnice za punjače budu na dohvat ruke, baš na površini radnog stola, da ne morate da se zavlačite u ,,donje odaje’’, ispod radnog stola među drugim kablovima, u potrazi sa slobodnom utičnicom.

DIY materijali i neizbežni kreativni haos 

Olovke, četkice, palete, makaze, lepljive tračice, tkanina i papiri raznih boja i debljina – to je samo delić materijala koji jedan umetnik (majstor, zanatlija) koristi.

Prilikom procesa stvaranja, kreativni haos je neizbežan. Međutim, vrlo je važno da se na kraju taj kreativni haos očisti i da se radni prostor vrati ,,na fabrička podešavanja’’ , kako bi se sledeći but opet od njega mogla napraviti kreativna radionica.

Nabavite providne plastične kutije u kojima ćete razvrstati materijal koji koristite. U jednoj nek budu papiri, u drugoj boje, u trećoj tkanina i konac, u četvrtoj alati.

Dakle, sve što korsitite smestite u transparentne kutije jer ćete tako odmah moći da vidite šta se u kojoj nalazi. To će vam olakšati potragu za neophodnim materijalima.

Ispred vašeg radnog stola na zid možete ugraditi perforirane ploče – table, na kojoj takođe možete zakačiti alat koji stalno upotrebljavate. One su prilagodljive za svaku vrstu kancelarije ili radnog prsotora, a postoje i određeni dodaci koji će vam pomoći da sva svoja sredstva za rad lepo i pregledno organizujete.

Dodajte vašem prostoru lični pečat

Rekli smo da je prioritet da prostor funkcioniše, a kada imamo motivaciju za rad to povećava našu produktivnost. Šta najbolje pokreće motivaciju?

Inspiracija.

Zato nek vaš prostor odiše stvarima koje vas pokreću, zbog kojih želite da ustanete iz kreveta svaki dan i da neumorno radite na sebi i svom zadatku ili projektu.

U tome vam mogu pomći oglasne table gde ćete kačiti vaše kratkoročne i dugoročne ciljeve, zatim porukice za motivaciju, neku spoljašnju nagradu u vidu slike koju ćete sebi pružiti kada završite ono što ste započeli.

Ako ste zaljubljenik u boje, neka vaši zidovi odišu svežim i veselim bojama – zelena, plava, žuta. Stavite i tapete, ukoliko volite printove i dezene.

Uključite malo zelenila, jer su brojna istraživanja dokazala da zelenilo može poboljšati produktivnost. Druga prednost je bolji kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, a tu je i treća prednost – estetki momenat: svaki prostor je lepši kada ima neku biljčicu. 

Držite osveženje pri ruci jer je to važno za funkcionisanje mozga. Biće vam još slađe ako budete pili vaš odabrani napitak iz omiljene šolje ili čaše. 

Ti detalji mogu i te kako začini vašu rutinu, pogotovu ako morate da završite deo posla koji vam nije toliko zanimljiv.

Pored mirisa kafe i povremene užine koja se može naći na vašem radnom stolu, možete dodati i suptilne mirise kroz svećice i mirisne štapiće.

Određeni mirisi mogu podstaći reakcije u mozgu, poput povećanja produktivnosti ili osećaja mirnoće. 

Na primer, citrusni mirisi mogu pomoći ljudima da jasnije razmišljaju, dok mirisi mente i cimeta mogu poboljšati mentalnu koncentraciju, fokus i energiju. Možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja u difuzer za blagi miris u svom radnom prostoru ili naneti nekoliko kapi ulja na deo vrata ispod brade, blizu uha.

Koje su prednosti produktivnog radnog prostora?

Prednosti produktivnog radnog prostora uključuju povećanu koncentraciju, bolji kvalitet rada, poboljšane rezultate za klijente, veću produktivnost i veću kontrolu nad svojim okruženjem. 

Samim tim, kada imate dobro organizovan radni prostor, lakše se usmeravate na zadatke, poboljšavate kvalitet svog rada, pomažete klijentima, pogotvu kada vam je potrebna praktična kancelarija za rad od kuće, gde je atmosfera dosta opuštenija.

Zaključak je jasan – povećana kontrola nad sobom, svojim mislima, disciplina, kao i kontrola u radu sa drugima. Poslovno okruženje koje olakšava poteškoće i uz koje se bolje i uspešnije savladavaju izazovi, treba da bude vam bude prioritet prilikom kreiranja radnog ambijenta.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija