Uz Kafu logo

Kako sačuvati vitamine

Kuhinjica

Autor: Marija

voće i povrćeVoće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle branja. U savremenom transportu i trgovini, na žalost sve je više ove druge vrste voća. Uz to, predugo kuvanje, neadekvatno spremanje i dugo stajanje hrane umanjuju njenu vitaminsku vrednost. I u fabrički pripremljenoj hrani gube se mnogi vitamini. Zato evo saveta kako da očuvate što više vitamina.

Služite voće i povrće što svežije možete. Što hrana duže stoji, sve više gubi hranljive vrednosti. Brzo zamrzavanje čuva vitamine bolje nego drugi način konzervisanja.

Pripremite voćne sokove neposredno pre upotrebe. Ne cedite limun sve dok niste spremni da pijete limunadu. Ako je ostavite za kasnije, zatvorite posudu u kojoj je limunada i stavite je u frižider. Kako za voće tako i za povrće važi – secite ga i ljuštite neposredno pre upotrebe.

Kuvajte i poslužite povrće u ljusci kad god je to moguće. Mnogi vitamini i mineralne soli nestaju kada se povrće oljušti. Bolje je dobro ga oprati i poslužiti u prirodnoj ljusci. Pečeni krompir se može jesti i sa ljuskom. Tada ima veću hranljivu vrednost.

Zamrznuto povrće. Ne odmrzavajte povrće pre kuvanja, jer tada vitamini nestaju.

Dobro poklopite hranu dok se kuva. Ako je kuvate u otvorenom sudu vitamini brže ispare. Poklopac koji dobro naleže zadržaće dobar deo vitamina.

Nikad ne kuvajte povrće predugo. Zeleno povrće je najhranjivije kada zadrži svetlu boju. Poslužite povrće kuvano ali nikad pretvoreno u kašu.

Sodu bikarbonu nikad ne koristite pri kuvanju povrća. To je starinska navika čiji je cilj da sačuva izgled hrani. Dodavanje sode uništava vitaminski sadržaj.

Jedite što češće sirovo povrće. Kuvanje umanjuje vrednost hrane. Šargarepa se može jesti nastrugana kao salata, keleraba,  karfiol, takođe.

Povrće kuvajte u malo vode i postepeno povećavajte temperaturu. Što je manje vode, manje se uništavaju vitamini. Viša temperatura – kraće vreme kuvanja. 😉


3
Ostavi komentar

avatar
1 Teme
2 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
2 Autori komentara
MarijaVladana Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Vladana
Gost
Vladana

“Povrće kuvajte u malo vode i postepeno povećavajte temperaturu. Što je manje vode, manje se uništavaju vitamini. Viša temperatura – kraće vreme kuvanja.”

A ja sam cula da treba staviti u kljucalu vodu jer se tako sacuvaju vitamini, samo ih strefi visoka temepratura… Kako onda da kuvam, postepeno povecavam temp. ili u kljucalu vodu?

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Krompirići iz mikrotalasne

Ukoliko vam je potrebno da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu, a ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Pilence na malo drugačiji način

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlatkiši

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta i definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana