Uz Kafu logo

Kapri torta

KuhinjicaSlatkiši

Autor: Lavanda

Odmah na početku da kažem da ja svašta volim da spremam, ali za slatkiše i nisam baš neki ekspert. Ovo je bila prva torta koju sam pravila tako da iako možda na prvo čitanje deluje teško, kad sam ja mogla da je napravim i da bude savršena, svako može  :biggrin:

Inspiracija za Kapri tortu došla nam je jedno veče kada je moj muž, potpuno netortni lik, izjavio da za rođendan želi voćnu tortu. To mi je nekako dalo dodatnu snagu da obuzdam bebu i spremim jednu pravu, dobru, domaću tortetinu, da se u njoj podavimo svi. Evo njenog razvojnog puta.
Korica za tortu Korice -peku se 3 korice. Svaku koricu mutite posebno. Procedura za jednu koricu je:

  • umutiti penasto belanca od 3 veća jajeta
  • dodati 3 kašike šećera
  • dodati 3 kašike brašna
  • sipati u pleh i peći n 170C dok malkice ne porumeni. Kod mene je to bilo neki 15ak minuta. Pazite da ne prepečete koru jer će biti krta.

Mali trik: papir za pečenje namažite tanko uljem. Kora će se odlepiti ko od šale iako je tanka

 

 

Zuti fil na početku Žuti fil – od korica vam je preteklo 9 žumanaca. Uzmite još 4 cela jajeta i idemo:

  • staviti 1l mleka na vatru da se zagreje
  • penasto, dugo, mikserom umutiti 10 kašika kristal šećera i jaja
  • smesi sa jajima dodati 4 kašike brašna pa opet umutiti još malo
Zuti fil posle mucenja
  • svemu tome dodati 1 puding od vanile pa opet mutiti još malo
  •  za ovo vreme mleko je vrelo, može i da provri. Bitno da je vrelo
  • u smesu sa jajima polako dodavati vrelo mleko i mutiti žicom. Sve vreme ova šerpa treba da vam bude na blagoj vatri. Sve će odjednom da krene da se zgušnjava. Mleko dodajte polako, po ukusu tj. željenoj gustini fila

Gotov zuti fil

  • dok se smesa hladi umutiti penasto 100g prah secer i 1 margarin
  • u umućen magrarin dodavati malo po malo prohladjenog fila i mutiti mikserom

 

 

 

 

Zele od voca  Žele od voća – ovo je univerzalni žele za sve voćne poslatke:

  • staviti da provri 2dl vode i 300g kristal šećera
  • dodati 400g jagoda
  • kad se voće ukuva dodati prah od 2 pudinga i kuvati još neki minut da se stegne

 

 

Čokolada – ovo je takođe univerzalni recept za istopljenu čokoladu:

  • izlomiti 200g čokolade
  • dodati soljicu vode
  • dodati pola kašičice šećera
  • dodati malkice margarina
  • mešati dok se čokolada ne istopi i sve sjedini.

Parce torte  I sad dođosmo i do filovanja. Uvek sam se divila spretnim kuvaricama kako su im svi slojevi podjednake debljine. Ja sam ovo postigla tako što sam paralelno filovala sve korice pa posle uz pomoć još jednog para ruku korice složila jednu na drugu. Filovanje ide ovim redom:

  • na koricu prvo razlijte čokoladu
  • kad se ona malkice stegne prelijte želeom od voća
  • poreko voća ide žuti fil
  • tortu ukrasite šlagom ili preostalom čokoladom, po ukusu.

 

Pored toga što treba vremena da se sve ovo pročita, a onda i isprati, torta je zaista savršena. Jako je velika, a toliko ukusna da su je ukućani načeli pre nego što sam stigla da je slikam celu  :biggrin:

 


Pretplati me
Obavesti o
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Marija
12 godine ranije

Pojela bih odmah bar pola :biggrin: Super recept i odlicno objasnjeno!

Goca
Goca
12 godine ranije

Mi ovu tortu obozavamo i pravimo je sa svim mogucim vocem.

Marina
Marina
12 godine ranije

Ovo stvarno zvuci fantasticno! Obozavam kombinaciju vanile i voca

Ivana
Ivana
11 godine ranije

Juce sam je pravila muzu za rodjendan i svi su se odusevili. Svaka cast na receptu i hvala.

Joca
Joca
11 godine ranije

Torta će se danas spremati, posto deluje savrseno 😉 Jedino sto mi fali u celom objasnjenju pravljenja torte jeste bar okvirna dimenzija pleha?

Miroslav Marinkovic
Miroslav Marinkovic
11 godine ranije

Hvala na receptu,uspesno realizovao i jos uspesnije konzumirano,recept je detaljan i konkretan,svaka cast <3

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kuhinjica, Slaniši

Zapečene tikvice

Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Avganistanski ćevap

Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Kiflice sa sirom

Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Snikers bombice

Za fenomenalne snikers bombice potrebno je: 300gr šećera, 100ml ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Voćne bombice

Potrebno je: 3 jabuke/dunje, 250gr šećera, 300gr mlevenih oraha, ...

Autor: Marina