Uz Kafu logo

Losos-pastrmka u morskoj soli

KuhinjicaSlaniši

Autor: Marina

U jednom od svojih pohoda na riblju pijacu u nameri da iznenadim dragog sa novim receptom za lososa, slučano sam spazila filete losos-pastrmke. Meso ove ribe samo po boji podseca na lososa, inače je manje masno pa samim tim i lakše za stomak u odnosu na pravog lososa. Reših da pokušam. Inspiraciju za pripremu sam našla na kanalu 24Kitchen, a evo i moje verzije:

Potrebno je (za dve osobe):

  • 2 velika komada fileta losos pastrmke (oko 600 grama),
  • 100 grama morske soli (ili više),
  • ruzmarin za posipanje

Priprema:

Filete oprati i dobro osušiti (ključna stvar za nastavak). Posudu za pečenje prekrijte papirom za pečenje, zatim pospite šakom morske soli. Položite komade ribe na so, zaim sve dobro pospite ruzmarinom i još jednom šakom morske soli, izdašno.Prekrijte papirom za pečenje i ostavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni ceo sat. Ne brinite zbog soli, ona će se istopiti i napraviti koricu koju ćete posle samo oljuštiti. Riba neće biti preslana ali će upiti fantastičan aromu morske soli i ruzmarina, ali je bitno da fileti budu suvi. U suprotnom, riba ‘e upiti previše soli.

Kao protiv-težu ovakvom glavnom delu jela, kao prilog poslužite kus-kus pripremljen za začinskim biljem. Potrebna vam je puna šaka lista celera i puna šaka lista peršuna. Stavite listove u blender zajedno sa dve supene kašike maslinovog ulja i jednim očišćenim češnjem belog luka. Možete ustitniti potpuno, do glatke paste ili samo malo, da je izjednače sastojci. Tako pripremljenu smesu izručite u šerpu, pomešajte sa 100 grama nekuvanog kus-kusa i prelijte šoljom ključale vode. Promešajte dobro da se sastojci sjedine, prekrijte poklopcem i ostavite 10-ak minuta da kus-kus upije vodu.

Evo kako je sve to meni ispalo:

Losos pastrmka

Uživajte, prijatno 😉


Ostavi komentar

avatar
  Pretplati me  
Obavesti o

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Krompirići iz mikrotalasne

Ukoliko vam je potrebno da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu, a ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Pilence na malo drugačiji način

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlatkiši

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta i definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana