Uz Kafu logo

Najvažniji koraci za organizaciju venčanja

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Dan proslave venčanja se pamti do kraja života, pa bi s tim u vezi, kompletan događaj trebalo isplanirati nekoliko nedelja unapred. Ukoliko planirate da stanete na ludi kamen, predlažemo da nastavite sa čitanjem teksta. U narednim pasusima očekuju vas najvažniji koraci za organizaciju venčanja.

Definisanje budžeta

Na samom početku biće nužno da odredite okvirni budžet za organizaciju vašeg venčanja. Kako biste najlakše sračunali buduće troškove, savetujemo da na papiru izdvojite prioritetne stavke, potencijalne ideje ili planove. Nemojte žuriti sa sastavljanjem liste, već dajte sebi koliko god vremena je potrebno (dobijena cifra neće biti najvernija u slučaju da zaboravite neku stavku). Razmotrite da li imate dovoljno novca, te ako je to potrebno, eliminišite određene (manje važne) troškove. Ako ne raspolažete raskošnim budžetom, imajte na umu da se proslava za pamćenje vrlo lako može organizovati i bez dubokog džepa. Dosta toga zavisi i od broja gostiju.

Definisanje broja zvanica 

Još jedan od važnijih koraka u početnoj fazi organizacije venčanja, ali i bilo kog tipa proslave, jeste definisanje broja gostiju. Papir će i u ovom slučaju biti najsigurniji saveznik, tako da preporučujemo da ne menjate strategiju. Kako bi lista bila preglednija, predlažemo da po tezama zapišete nazive porodica, dok u zagradama možete smestiti ukupan broj zvanica iz navedene porodice. Primera radi, to bi trebalo da izgleda ovako:

  • Porodica Savić (5 zvanica)
  • Porodica Simić (8 zvanica)

Nakon kompletiranja spiska, jedino što će biti potrebno jeste da rasporedite goste po stolovima. Potrudite se da zvanice iz jedne porodice budu za istim stolom. Raspored uglavnom sastavljaju budući bračni partneri, ali neće biti pogrešno ukoliko se u proces uključe i ostali članovi porodica.

Najvažniji koraci za organizaciju venčanja – muzika

Zbog gustog rasporeda bendova, muzika za svadbu bi trebalo da bude rezervisana nekoliko nedelja pre same proslave. Većina muzičkih bendova ima pripremljen repertoar, ali svakako predlažemo  da budete pripremljeni ukoliko od vas budu zahtevali spisak muzičkih želja. Kako biste sve goste podigli na noge, potrudite se da vaša plejlista sadrži najnovije, ali i nešto starije muzičke hitove iz svih žanrova. 

Neretko se dešava da veliki broj svečanosti zaliči jedna na drugu. Kako biste izbegli takvu situaciju, predlažemo da isplanirate nekoliko zabavnih aktivnosti za goste, poput igre muzičkih stolica ili karaoka. Pored toga, možete dovesti i gosta iznenađenja (primera radi, vašeg omiljenog pevača).

Odabir lokacije za obeležavanje proslave

Selekcija lokacije za obeležavanje venčanja nužno zavisi od same cifre pozvanih gostiju. S tim u vezi, za svadbe sa preko stotinu zvanica, biće potrebno da rezervišete veliku salu i to nekoliko sedmica pre svečanosti. Sa druge strane, ukoliko cifra pozvanih gostiju ne premašuje pedeset ljudi, svečani ručak se može obeležiti u manjoj sali ili omiljenom ugostiteljskom objektu mladenaca. Što se tiče venčanja sa malim brojem gostiju, preporučujemo da se čitav događaj ovekoveči u manjem restoranu ili u dvorišnoj atmosferi. 

Angažujte profesionalne snimatelje

Kako biste u poznoj starosti, pored uspomena i sećanja na najvažniji dan imali i „fizičke podsetnike” u vidu fotografija ili video materijala, predlažemo da angažujete profesionalne kamermane. Imajte na umu da bi iskustvo fotografisanja ili snimanja na proslavama trebalo biti preduslov za dogovor. U suprotnom, nemojte se iznenaditi ukoliko kvalitet video snimaka ne bude na zadovoljavajućem nivou. Za pravljenje upečatljivih fotografija, savetujemo da napravite mini-pozornicu sa interesantnim detaljima ili ukrasima. Osim toga, možete da nabavite i cilindre, naočare za fotkanje, maske ili ramove.

Dekoracije oplemenjuju prostor, pa su kao takve izvrstan način da vašu predivnu proslavu učinite još lepšom. Proces dekorisanja takođe ostavite stručnim licima. 

Kreiranje i slanje pozivnica za venčanje

Pozivnice za venčanje karakterišu elegantni tonovi i svedene linije, a na vama je da odaberete najlepši dizajn. Što se tiče pozivnog teksta, preporučujemo da napišete nekoliko iskrenih rečenica koje će probuditi želju kod pozvanih da se što pre nađu u vašem okruženju.  Ako je uži član porodice vični poznavalac softvera za editovanje fotografija, izgledne su šanse da ćete uštedeti nešto novca prilikom kreiranja pozivnica. Velika je prednost što se pozivnice mogu poslati digitalno (putem mejla) tako da ćete biti lišeni i plaćanja štampe. Ušteđeni novac možete preusmeriti na kupovinu autfita za venčanje, friziranje ili šminkanje. 

Dan venčanja ostaje urezan u sećanjima mladenaca do kraja života. Nadamo se da će vam naši saveti za organizaciju ovog predivnog događaja biti korisni. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu