Uz Kafu logo

Nesvakidašnje ideje za ukrašavanje doma i prostorija

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Da li ste ikada poželeli da dekorišete vaš dom na nesvakidašnji, autentični način? Pitali ste se koji su to sve ukrasi i ideje koje mogu da transformišu vaš prostor da izgleda baš onako kako ste vi to zamislili u glavi?

Postoji mnogo načina na koje možete da ukrasite vaš dom po vašem ukusu. Bilo da želite da napravite oazu za maksimalno uživanje, kombinujući tople boje nameštaja i zidova ili želite da napravite živopisni ambijent koji će da postiče kreativnost i produktivnost ukućana, mogućnosti su beskonačne.

Evo nekoliko zanimljivih ideja koje će vam biti od velike koristi kada je u pitanju autentično ukrašavanje doma i prostorija.

#1 Obogatite prostor unikatnim slikama i fotografijama

Opšte je poznato da unikatne slike mogu mnogo da utiču na vizuelni izgled jedne prostorije. Kako biste na adekvatan način uneli život i radost u vaš dom, možete iskoristiti razne uramljene postere, uslužne reprodukcije slika, fotografija i crteža. 

Sve ono što vam se čini da se savršeno uklapa u prostor iskoristite na adekvatan način kako bi soba dobila drugačiju, življu atmosferu. Ako koristite više slika, obratite pažnju da ne preterate kako ne biste bespotrebno opteretili prostor.

Osmislite šta je ono što želite da okačite u prostoriju u kojoj najviše boravite. Koja je tema na slici? Koje su boje u pitanju? Da li slika priča neku priču? Ima li neki poseban značaj za vas? Da li se stilski uklapa u ostatak prostorije?

Možete na mnogo načina da ukrasite vaše zidove koji će odisati posebnom energijom pažljivo odabranih i poslaganih slika. 

#2 Iskoristite razne biljke kao dekoraciju unutar doma

Naučno je dokazano da biljke imaju veoma pozitivan uticaj na čovekovo mentalno zdravlje i raspoloženje. Gajenje biljaka je blagotvorno za ljudsku psihu, a opšte je poznato da biljke i te kako imaju uticaj i na prečišćavanje vazduha.

 

Bez obzira da li ćete odabrati da gajite prave biljke u vašem domu, ili ćete se odlučiti za veštačke, ukrasne biljke, znajte da one mnogo utiču na izgled vašeg doma i na to kako ćete se vi osećati unutar njega. 

 

U poslednje vreme sve je popularniji biofilni dizajn koji neguje prirodne materijale unutar jednog zatvorenog prostora, kako bi čovek, barem na neposredan način, bio u nekom kontaktu sa prirodom. 

 

Dokazano je da boravak u prostoriji koja odiše zelenilom biljaka znatno utiče na poboljšanje kvaliteta života ukućana, atmosfere i i raspoloženja. Možete napraviti razne cvetne aranžmane na vašim policama, ukrasiti prazne ćoškove sa ponekom raskošnom saksijom neke visoke, egzotične biljke, stolove u trpezariji i dnevnoj sobi možete uvek ukrasiti sa buketom svežeg cveća, kako bi prostor uvek mirisao lepo. 

#3 Napravite autentičan nameštaj po vašoj zamisli 

Zamislili ste u spavaćoj sobi predivan, bajkovit sto za šminkanje sa velikim ogledalom? Želite jedinstvenu, asimetričnu policu u dnevnoj sobi koja će biti idealna za vaše omiljene knjige i probrane, uramljene fotografije?

 

Imate pregršt zanimljivih ideja za nameštaj, a gotovo nigde ne možete da nađete takve primere na tržištu? U tom slučaju, idealno je da angažujete provereno dobrog stolara koji će vaše ideje realizovati baš po vašoj zamisli. 

 

Napravite skice vašeg željenog nameštaja, detaljno objasnite stolaru kakav nameštaj želite u svom domu i odaberite boje koje će se na najbolji mougći način uklapati u prostor kako bi napravili jedinstven enterijer na koji ćete biti posebno ponosni.

#4 Iskoristite stare predmete kao ukrase u prostorijama

Zašto kupovati i nabavljati nove predmete za dekoraciju kada možete odabrati stare predmete koje već imate u vašem domu? Potrebno je samo više organizacije i želje da prvo povadite sve one interesantne stare ramove za slike, svećnjake, vaze, skulpture koje čuvate negde u podrumu, na tavanu, u nekim kutijama ispod stepenica.

 

Iskoristite vaše skriveno “kućno blago” koje će vam biti zlata vredno ako se adekvatno uklopi u prostor. Bilo da želite rustičan, boho, klasičan ili moderan stil, uz nekoliko pažljivo probranih predmeta i delova nameštaja kojim ćete postići željeni izgled enterijera. 

 

Ne zaboravite da zavese i osvetljenje takođe mogu da igraju veliku ulogu u transformaciji. Ambijentalno osvetljenje je idealno za romantičnu i toplu atmosferu, dok je akcentno svetlo idealno da u prostoru naglasi određene stvari i predmete.

Igrajte se sa svojim prostorom i napravite pravu oazu za uživanje

Kako biste napravili pravu oazu za uživanje u vašem domu, ukrašavanje doma bi trebalo da vam predstavlja igru sa prostorom i predmetima, kojoj ćete se posebno radovati. Ne morate napraviti kompletnu transformaciju enterijera odjednom. Dovoljno je da, s vremena na vreme, unesete neku inovaciju koja će osvežiti prostor na pravi način.

 

Uživajte u dekorisanju svog doma i nipošto nemojte da zaboravite da se dobro zabavite u vašoj kreativnosti i domišljatosti!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija