Uz Kafu logo

Proleće i na vašoj terasi

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Stiglo je lepo vreme i hladni dani su za nama. Sve buja i cveta pa zašto ne bi procvetala i vaša terasa? Većina nas živi u stanovima, a oni srećniji imaju terasu i zaista bi bila šteta da na njoj ne možete da pijete kafu i uživate u cvetnoj oazi. Naša terasa je na severnoj strani i zastakljena je. U početku sam bila baš tužna što nemam sunčaniju, ali dala sam se u traženje i eksperimentisanje. Uz pomoć neta, knjiga i zaove koja je rođena za cveće pronašla sam puno prelepog cveća koje i kod mene uspeva.

Bez obzira na to kolika vam je terasa i koliko je osunčana, i vi možete imati cvetnu oazu. Evo nekih predloga.

Izbor žardinjere

Danas možete za  manje ili više novca naći prelepe žardinjere koje će vam se uklopiti u željeni stil. Međutim, pored izbora stila, oblika i boje, trebalo bi uzeti u obzir i materijal pošto svaki od njih ima dobre i loše strane.

Glinene žardinjere

Mogu biti glazirane ili neglazirane, obojene, reljefne, svetle, tamne… Narandžasta ostavlja utisak mediterana. One su veoma atraktivne, donose dugotrajan kvalitet i isplative su. Međutim, nisu otporne na mraz i lako se lome. Pečena glina je porozna pa se biljke mogu lako osušiti. Pored ovoga jako su teške i nezgodne za premeštanje. Ukoliko volite da i gelenderi budu ukrašeni, ne zaboravite da glinene žardinjere nisu pametan izbor.

Metalne žardinjere

Moderne i savremene, jednostavnog stila. Napravljene od čelika ili galvanizovanog aluminijuma. Po svojoj prirodi su jako dugotrajne i teške. Mogu biti jako skupe, posebno one koje su napravljene od olova. Često se ne uklapaju u neformalne bašte i nekim biljkama ne odgovaraju.

Drvene žardinjere

Drvo je dobar izbor za sađenje. Mekano je i lako se oblikuje. Dobro se ponaša spolja ako je dobro zaštićeno. Žardinjere od drveta su lake, jake, izdržljive i najprivlačnije. Sa druge strane, potrebno ih je redovno tretirati zaštitnim materijalima da bi ostale u dobrom stanju.

Kamene žardinjere

Predstavljaju posebne ukrasne komade. Granitne daju utisak Japana, a one od starog kamena odgovaraju alpskim ili drugim malim biljkama. One su jako teške tako da se ne mogu preturiti i dugotrajne su. Ako kamen nasele lišajevi ili mahovina biće još lepše jer će odavati utisak trajnosti. Ipak, prave kamene žardinjere su preskupe tako da se betonska alternativa može pokazati kao bolja ideja.

Sintetičke žardinjere

Plastika se jako dugo koristi kao materijal za saksije. Može ličiti na glinu, kamen ili drvo. Sintetičke žardinjere su veoma lagane i lako ih je premeštati. Obično su robusnije i trajnije od gline i daleko jeftinije od kamenih ili olovnih alternativa. Ipak, nedostaje im šarm klasičnih materijala. One ne stare kvalitetno i imaju kraći vek posebno ako su izložene vetru jer mogu da odlete.

Izbor cveća

Sada kada ste izabrali žardinjere prema stilu i budžetu možete izabrati i cveće. Ukoliko nemte strpljenja da čekate da sveće nikne iz semena ili mislite da niste dovoljno vešti, ima drugih rešenja. Na pijaci možete pronaći lepe, već procvetale biljke i potrebno je samo da ih posadite u zemlju. Imate i sajtove koji se bave online prodajom zasađenog cveća pa možete da poručite ono što želite. 

Evo preporuke za izbor u zavisnosti od količine svetla na terasi.
Od biljaka za sunce možete posaditi: bugenviliju, lavandu, lijander, plumbago.
Od biljaka za hlad odlični su: jasmin, hortenzije, jorgovan,  žavornjak, jagorčevina…

Ne zaboravite da u bar jednu malu saksiju posadite i neku od začinskih biljaka! O njima ćete na sajtu pronaći nekoliko tekstova. Za one spretnije i radoznalije, tu su i tekstovi o uzgajanju voća i povrća u kućnoj varijanti.

Da li ste već oprobali u ovome?


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija