Uz Kafu logo

Šta žele da vide kupci nekretnina pre nego što donesu konačnu odluku

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Kupovina bilo koje vrste nekretnine nije jednostavan proces. Bez obzira na to koliko žurite i trudite se da sve prođe bez ometanja i zastoja, nemoguće je da ovaj posao završite brže nego što dosadašnja iskustva nalažu. U stvari, možda je i moguće da kupite nekretninu za jedan dan, ali ne očekujte da nakon toga neće biti malih ili velikih problema.

Zato ćete u ovom tekstu pročitati navode agenata za nekretnine o tome šta jedan prosečan kupac želi da vidi i da čuje kada počne sa razgledanjem nekretnina. 

I zapamtite: sve je u rukama kupca. Postavite zahteve i principe. Nema potrebe da pristajete na neodgovornost i lenjost.

Red u kući i čistoća

Možda prodavci misle da dobro održavaju svoj životno prostor i da nema toliko prljavštine, ali verovatno se varaju. Oni su navikli na svoje mirise i mirise svojih ukućana. Ne smeta im malo prašine u ćoškovima, masnih tačkica u kuhinji ili naslage kamenca na slavinama u kupatilu. To jeste zanemarljivo i onima koji žive u kući možda ne predstavlja problem. Ali kada neki želi da kupi prostor, on treba i da zamisli svoj život u njemu. Teško da će to uspeti dok posmatra nagomilani veš, brdo prljavih sudova i paučinu u uglovima.

Čak i ako neko trenutno živi u stanu, trebalo bi da se potrudi da ga dobro sredi i dezinfikuje pre nego što potencijalni kupci počnu da dolaze. 

Svako će se drugačije ponašati i osećati kada vidi da je neko pre njega vodio računa o prostorijama, bez obzira na to što uskoro neće živeti u njima. 

Jasna slika prostora 

Iskreno, na kakve fotografije obično nailazite kada u pretraživač ukucate: prodaja stanova Beograd? Obično su mutne, krive, neprecizne. Da ne govorimo o tome da prodavci stanova nisu vodili računa o neredu i prljavštini. 

Sve u svemu, kada su fotografije loše, a prostor nesređen, retko ko ga na prvi pogled uzme u razmatranje. Naravno, svi prodavci će reći da nije njihova dužnost da slikaju i sređuju stan, jer je to manje važno od onoga što nude i od same cene koja je povoljna. Sve je to u redu, ali zašto kupci stana imaju obavezu da zamišljaju prostor i da razmišljaju kako će izgledati bez haosa koji su napravili domaćini? Onome ko kupuje stan sigurno će biti lakše i draže da donese odluku i kupi prostor o kome je neko vodio računa. 

Prazne ili poluprazne pomoćne prostorije

Kad neko prodaje stan, verovatno sa njim ide i podrum. Neka bude sređen. Izbaciti nepotrebne stvari, ostaviti samo neophodne, zadatak je vlasnika. Podrum će na taj način izgledati veće i prostranije. To je još jedan plus koji će potencijalni kupci dodati prilikom donošenju konačne odluke. 

Ukoliko se radi o prodaji kuće, treba rasteretiti sve pomoćne prostorije. Bez obzira na to da li se radi o garaži, podrumu, radionci ili letnjikovcu, kada ima manje nereda, sve izgleda lepše i veće. 

Regulisana papirologija i zakonske obaveze

Ova stavka treba da vam bude prva na listi prilikom kupoprodaje nekretnine. Bez provere i pribavljanja sve dokumentacije, nemoguće je realizovati kupovinu. Proveriti da li je objekat legalizovan, da li treba uraditi još nešto. Ukoliko se ne radi o prvom vlasniku nekretnine, ispitati da li su regulisane i završene sve prethodne zakonske obaveze. Obaveza prodavca nekretnine je da angažujte advokata ukoliko je potrebno. U ovakvim situacijama ne treba štedeti, jer ako nešto nije legalno i ako je suprotno zakonu, može stvoriti veće nepredviđene troškove. Bolje je izbeći ih na vreme i zadržati idealne kupce. 

Odgovorna i ažurna agencija za nekretnine 

Agencija, odnosno agent za nekretnine radi u korist kupca i u korist prodavca. U stvari, pre svega radi u svoju korist i zato treba da daje sve od sebe kako bi kupoprodaja bila uspešna. Najbolja moguća cena postići će se ako su obe strane odgovorne, svesne svojih obaveza i nekih ljudskih principa. Zato je najbolje da agencija za nekretnine bude odgovarajuća i da saradnja sa njom prija kako prodavcima, tako i kupcima. 

Važno je da prodavci shvate da je prodaja nekretnine njihova odgovornost. Nije stvar samo u tome da oglase i da dobiju dobru cenu. Treba da se potrude da ta cena bude bolja, da lakše prodaju, da ne ubeđuju kupce rečima, već svojim postupcima


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija