Uz Kafu logo

5 najboljih načina da povećate vrednost nekretnine koju prodajete

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Kaže se da je dom tamo gde je srce i mnogi se slažu sa ovom izrekom. Međutim, osećanja i potrebe se sa godinama menjaju pa srce može da poželi neki novi i drugačiji dom. Ukoliko osećate da je vreme da promenite svoje mesto stanovanja ili je to iz nekih razloga neophodno, ne tugujte i ne očajavajte zbog starog života. Vrlo brzo ćete se prilagotiti novoj kući ili stanu i prihvatićete ga kao svoj dom. Važno je samo da znate tačno šta želite i šta treba vama i vašoj porodici za srećniji i lagodniji život. 

Međuti, jednako je važno i da svoj stari životni prostor prodate i taj novac iskoristite za kupovinu ili adaptaciju novog. Pre nego što pozovete agenciju za nekretninte i objavite oglas o prodaji, bilo bi dobro da pročitate ovaj tekst do kraja. Postoje neke važne stvari oje možete da uradite kako biste povećali vrednost, odnosno cebu prostora koji prodajete. Možda vam se čini da kupci ne obraćaju pažnju na ono što ćemo navesti, ali verujte nam da je sve presudno za prvi utisak i donošenje konačne odluke o kupovini. 

Obratite pažnju na tekst koji sledi i proverite da li ste sredili sve što smo naveli. 

Doterajte kuhinju

Svi prodavci nekretnina saglasni su u jednom – kuhinja je centralno mesto u domu i glavna tačka prodaje. Na osnovu njene očuvanosti i izgleda kupci često razgledaju dalje ili donose odluku o kupovini. Naravno, ovo ne znači da pre prodaje stana ili kuće treba da kompletno renovirate kuhinju. To bi zahtevalo mnogo novca i vremena. Ono što možete je da osvežite ili nadogradite neke njene elemente. Na primer, zamenite slavine, ručice na ormarićima i popravite osvetljenje, ukoliko je negde sijalica pregorela ili nedostaje. Možete i da pričvrstite vrata kuhinjskih elemenata, da ne bi došlo do nekih neprijatnih situacija. Kada je u pitanu prodaja stanova i Beogradu ili drugim gradivima, na sajtovima agencija videćete veliku razliku u fotografijama stanova gde su vlasnici vodili računa o izgledu kuhinje. Zato obratite posebnu pažnju na detalje i urednost prilikom fotografisanja, videćete da će se trud isplatiti. 

Popravite prozore

Kada su u pitanju prozori, pretpostavlja se da ste odmah zamenili polomljeno staklo, ukoliko je nekada bilo nezgoda. Međutim, popravka prozora ne podrazumeva samo stakla. Proverite da li su svi pričvršćeni, da li je razmak između stakala dobar, jer u suprotnom može doći do zamagljivanja. Ovakve situacije mogu da ostave utisak da u kući ima vlage, što je veliki minus kod kupaca. Ukoliko ste u mogućnosti, angažujte stručnjaka da proveri ispravnost prozora u stanu koji oglašavate za prodaju. Važno je da i vi sami budete isgurni u ono što pričate kupcima i da ne dolazi do nesuglasica nakon prodaje. 

Sredite podrum i potkrovlje 

Neverovato je koliko na konačnu cenu nekretnine mogu da utiču dodatne prostorije koje vi možda i niste koristili. Stan sa podrumom i ostavom u automatskoj je prednosti u odnosu na stanove koji nemaju ove prostorije. Kuća sa potkrovljem dobija veliki plus kod kupaca, jer im to otvara opciju za proširenje prostora. Zato se potrudite da ove prostorije leposredite pre oglašavanja i da ih dobro predstavite. Pokažite njihivu prostranost ili upotrebnu vrednost i videćete da će kupci pozitivno i oduševljeno reagovati kada shvate da imaju nove mogućnosti u prostoru. 

Osvežite zidove

Krečenje jeste naporan posao i zahteva mnogo angažovanja, ali kada prodajete nekretninu, želite da stvorite dobar prvi utisak i postignete bolju cenu, osvežavanje zidova će se itekako isplatiti. Ako već planirate selidbu, svakako treba da premeštate ili iznosite neke stvari pa to možda možete da uradite malo ranije i da zatim okrečite zidove. Birajte svetlije boje, jer će dati čistiji i prostraniji izgled. Kada kupci uđu u sveže okrečen prostor, stvoriće bolju sliku o njemu i biće im lakše da zamisle svoj život u stanu koji vi prodajete. 

Zamenite ulazna vrata

Ukoliko su vaša ulazna vrata dotrajala i planirali ste da ih zamenite, učinite to pre nego što prodate stan ili kuću. Možda vam zvuči nelogično, ali shvatićete da vam ova zamena može doneti bolju cenu nekretnine. Imaćete dovoljno novca da za novi dom kupite kvalitetna ulazna vrata ili neku dodatnu opremu. U slučaju da vam trenutne finansije ne dozvoljavaju kupovinu novih ulaznih vrata, potrudite se da ih na neki način osvežite. Zamenite bravu, ofarbajte ih i izglancajte, kako bi potencijalni kupci na prvi pogled stekli dobru sliku i u prostor ušli raspoloženi za pregovore i kupovinu

Nadamo se da su vam ovi predlozi bili od koristi, ukoliko uskoro planirate prodaju ili izdavanje nekretnine. Možete već sada da počnete sa sređivanjem i održavanjem nekih delova u prostoru. Videćete da će se vaš trud prilikom prodajte u velikoj meri isplatiti i doneti dobru konačnu cenu nekretnine. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija