Uz Kafu logo

5 trikova za uređenje stana manje kvadrature

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Male kvadrature su izazov prilikom uređenja enterijera, ali taj izazov je jedan od najlepših, jer se na kraju dobija kompletan životni prostor koji je funkcionalan, lepog izgleda i prijatne atmosfere. Ovo bi ujedno trebalo svakome da bude cilj kada je uređenje manjeg stana u pitanju, bilo da je to stan sa manjim sobama i dnevnim boravkom, garsonjera, te uglavnom skučeniji prostor. 

I zato, kafu u ruke i saznaj koji su to saveti i trikovi koji se tiču uređenja stana manjih dimenzija kako ne bi delovao skučeno.

Biraj da podovi i zidovi budu svetli

Već svi znamo, pa i ptice na grani, da su svetli zidovi, najbolje beli, odlično rešenje za male prostorije. Isto važi i za podove. Na svu sreću, danas su na tržištu prisutni različiti podovi, pa uređenje stana bilo koje kvadrature može da teče laganije i lagodnije. U manjim prostorijama su svetli podovi poput zidova, odaju utisak većeg prostora nego što on jeste, pa se tamni podovi jako loše uklopili u celokupni izgled stana, jer bi vizuelno smanjili prostor.

Ukoliko su već postavljeni podovi, koji su tamniji ili sasvim tamni, stvar se može izvući svetlijim tepisima, koji će u velikoj meri doprineti tom vizuelnom proširenju.

 „Lebdeći“ nameštaj

Veliki plus kod izdignutog nameštaja jeste taj što ne „guši“ prostor u kojem se nalazi, a to je posebno važno za male kvadrature. Uređenje stana manje kvadrature bi trebalo da se usmerava ka pronalaženju nameštaja koji, uslovno rečeno, lebdi, tj. ugaonih garnitura i ležajeva koji su izdignuti na nogarima, a nisu skroz spušteni na pod. Ovo bi bilo dobro primeniti i na klub stolove, komode, ormare jer prostor koji ostaje prazan između poda i nameštaja čini da sve „diše“ i izgleda komotnije.

Koristi ogledala

Ogledala vizuelno povećavaju prostor za duplu kvadraturu, zbog čega ih je dobro koristiti kako u skučenim prostorijama, tako i u prostorijama manje kvadrature. Duž zida trpezarije, recimo, na zidu spavaće sobe u okviru garderobera ili ne, ali će dati vizuelni utisak velike površine. 

Na zidovima hodnika su takođe odlično rešenje za utisak većeg prostora i komfora. 

Pažljivo sa detaljima

Previše detalja u malom prostoru proizvodi osećaj i izgled skučenosti. Kada su prostorije u stanu manje onda veliki broj lampi, polica na različitim strana, saksija sa biljkama, pomoćnih stočića čini da prostor izgleda još manje. 

Neka u ovoj formi uređenje stana prati neku minimalističku crtu i svedenost, pa nemojte pretrpavati stan nepotrebnim detaljima. Umesto puno manjih, bolji izbor bila bi jedna visoka biljka za stan

Jedna do dve ugaone police, u ćoškovima koji vam nisu bili potrebno za nešto drugo, budu mesto za određene detalje i tu bi trebalo stati. Nema potrebe za prenatrpavanjem, jer se na taj način smanjuje prostor, a i dokazano je da haotičnost i zatrpanost prostora mogu negativno da deluju na osobe koje u njemu borave – da smanje produktivnost i motivaciju

Pametno iskoristi zavese

Ne ostavljaj svoje prozore i balkonska vrata bez zavesa. Zavese imaju mogućnost da daju prostoru trodimenzionalnu strukturu, kada se pravilno postave i odaberu, naravno. U manjim prostorijama i stanovima je najbolje da zavese kreću od plafona do poda, čime vizuelno šire i izdužuju prostor, a to je upravo ono što je stanu manje kvadrature i potrebno. 

Naravno, svaki enterijer je priča za sebe i potrebno je i malo istraživanja i osluškivanja prostora kako bi se postigao efekat koji je najbolji za one koji će u tom prostoru i da žive. 

Ovi saveti trebalo bi da posluže kao motivacija i smernice za početak pametnog i smislenog uređenja. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija