Voćni bakin kolač
Kafa kod kuće
Autor: Marija
Da li postoji lepši miris od pomešanog mirisa vanilin šećera i slatkog testa iz pećnice?! Obožavala sam ovaj kolač još kao mala, a sada ga rado spremam, jer je vrlo jednostavan za pripremu. Merne jedinice recepta su kašike, pa ga zato još više volim, jer nema vage i merenja :silly:
Za vocni bakin kolač potrebno je:
- 3 jaja
- 12 kašika ulja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 12 kašika brašna
- 300 g rastopljenih ili svežih višanja ili malina ili kupina ili bilo kog voća – Ja sam koristila maline prilikom pripreme ovog teksta.
- 12 kašika šećera
- 8 kašika mleka
- malo šećera u prahu
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Priprema:
U jednoj posudi promešajte brašno i prašak za pecivo. U drugoj umutite jaja penasto i dodajte sećer i vanilin šećer. Kada se šećer lepo razmuti dadajte ulje, mleko i brašno sa praskom za pecivo. Namažite tepsiju uljem i pospite brašnom (možete da koristite i hartiju za pečenje). Pripremljeno testo prespite u tepsiju pa razbacajte maline. Ukoliko koristite kupine ubacite kolač bez voća u pećnicu i tek nakon 5-10 minuta ubacite kupine. Kupine su malo teže od ostalog voća pa mogu pasti na dno kolača, a to ne želimo :happy:
Kolač pecite desetak minuta u rerni zagrejanoj na 200°C, smanjite temperaturu na 180°C pa pecite još 15-ak minuta, dok ne porumeni. Kada je kolač pečen, pospite ga šećerom u prahu.
Da li je kolač dobro pečen, videćete ako zabodete čačkalicu u kolač. Sve dok se testo lepi, kolač nije dovoljno pečen.
Prijatno :biggrin:
Slični postovi
Kafa kod kuće
Krompirići iz mikrotalasne
Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...
Autor: Marija
Kafa kod kuće
Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera
Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...
Autor: Lavanda
Kafa kod kuće
Braunis (Brownies)
Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...
Autor: Ana
Kafa kod kuće
Slani mini-mafini
Postupak pripremanja ovih ukusnih mafina je krajnje jednostavan. Brzo ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće
Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća
Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...
Autor: Marija
Kada sam bila mala nana je nama deci cesto pravila ovaj kolac i ja sam ga obozavala! Ona je koristila visnje, a sestra i ja smo joj pomagale da ih cisti 🙂 Bio je to nas divan mali ritual u kome sam uzivala, kao i posle u kolacu. Vraca me u detinjstvo i moracu da ga napravim ovih dana. Bas si me obradovala ovim receptom :heart:
Drago mi je da ti se dopada. Samo obrati paznju na temperaturu pecenja – ja sam jednom probala da pecem sve na 200 pa je zagoreo gore :ermm:
Ovo je ostao moj omiljeni kolač. Kad god ne znam šta ću da spremim, ja se odlučim za njega. Moja omiljena voćna kombinacija je sa sveže ubranim kajsijama iz dvorišta :happy:
Sa ubranim kajsijama nisam probala, mada zvuci kao super kombinacija :biggrin:
Ja ovo obožavam! Moja mama ga pravi često, tako jednostavno, a tako fino. 🙂
Lepo je i sa malinama.