Probajte hladnoceđeno Lala ulje!
Kafa kod kuće
Autor: Milena
Ko prati Instagram profil uzkafu.rs, zna koliko sam oduševljena hladnoceđenim suncokretovim Lala uljem!
Zbog toga sam odlučila da mu posvetim tekst na sajtu i da nekoga od vas obradujem poklonom.
Svako ko do petka, 1. 11. pošalje recept, savet ili zanimljivost iz svoje kuhinje, biće u prilici da dobije paket Lala ulja.
Ali pre toga želela bih da nešto više saznate o ulju koje koristim već dugo za pripremu jela i salata. Moram da priznam, sve je mnogo ukusnije i srećna sam zato što je zdravije.
Razgovarala sam sa Milošem, vlasnikom i predstavnikom proizvodnje, zato što mislim da ljudima treba više informacija o zdravim uljima. Nadam se da ćete dobiti odgovore na sva pitanja u vezi sa Lala proizvodima. Ukoliko vas zanima još nešto – slobodno pišite.
Možda je tebi ovo banalno pitanje, ali većina ljudi ne zna koje su prednosti hladno ceđenih ulja?
Prednosti hladno ceđenih ulja jesu upravo u njihovom sastavu. Zahvaljujući vrsti sirovine, načinu proizvodnje i odsustvu rafinacije u takvim uljima su sačuvani vrlo bitni hranljivi elementi. Sadrže mnogo više nezasićenih masnih kiselina (Omega 3,6 i 9), vitamina E, vitamina B grupe, antioksidansa, selena i drugih bitnih nutritivnih vrednosti, u zavisnosti od vrste ulja.
Ono po čemu svaki kupac razlikuje HC ulja od rafinisanih, ono što se prvo primeti, jeste intenzivnija boja, miris i ukus na izvornu sirovinu. Povećanjem svesti o zdravoj ishrani, ekološkoj proizvodnji i održivom razvoju, ljudi sve više traže ova prirodna ulja koja su u stvari gurmanska, aromatična i začinska ulja, jer se koriste kako za tradicionalno spremanje hrane, tako i za dodavanje arome i teksture jelima ili kao začin hrani.
Kako se proizvodi hladno ceđeno Lala suncokretovo ulje?
Hladno ceđeno suncokretovo Lala ulje se proizvodi od suncokreta koji sami uzgajamo na sopstvenim oranicama. Koristimo tehniku špartanja, gde se suncokret tokom samog rasta mašinski obrađuje, umesto korišćenja hemijskih preparata za suzbijanja korova i štetočina. Time obezbeđujemo minimalni uticaj hemijskih elemenata na sam plod suncokreta. Seme se zatim doprema do našeg skladišta i propušta kroz selektor. To je mašina koja čisti seme suncokreta od nečistoća, raznih drugih primesa, insekata, eventualnih metala, prašine, opiljaka i drugih eventulnih nečistoća, čime se omogućava da samo najčistija zrna uđu u proizvodnju ulja.
Očišćeno seme se zatim kroz prese cedi jednim sporim postupkom ispod 100 stepeni celzijusa pa otud i naziv “hladno ceđeno ulje”.
U ovakvom postupku nema termičke ili hemijske obrade proizvoda što usporava proces proizvodnje pa otud nije isplativ velikim fabrikama jestivog ulja. Pošto se ulje napravi, ostavlja se u specijalnim buradima i cisternama da se taloži odredjeno vreme. Nakon toga ulje prolazi nekoliko faza filtracije i spremno je za upotrebu.
Koje sve vrste ulja imate u svojoj proizvodnji?
U svojoj proizvodnji imamo jestiva hladno ceđena ulja od sucokreta i od lešnika, koje je jedno od naređih u evropi. I kozmetička ulja koja su mešavina hladno ceđenih, eteričnih i biljnih ulja rađenih po recepturi naše stručne saradnice, farmaceuta, u zavisnosti od problema kože ili nege koju želite da postignete.
Videla sam na sajtu i proizvode za negu kože. Kaži nam nešto više o njima, a pre svega o njihovim prednostima.
Proizvodi za negu kože koje imamo su na bazi ulja od lešnika koje proizvodimo. Baza za skoro svu kozmetiku u svetu su ulje od badema i ulje od lešnika, a kokosovo i palmino ulje u manjoj meri. Tako da sa tom bazom i receptima koje imamo ukupno sada imamo 6 proizvoda koji predstavljaju čistu organsku prirodnu aroma kozmetiku.
To su prirodni losioni koji neguju kožu lica i tela, ali takođe i kose.
Dubinski prodiru kroz kožu, hrane je i neguju, a pritom imaju potpuno prirodan miris. U tim proizvodima nema miligrama hemijskih supstanci. Potpuno su originalni, a da su kvalitetni potrđuje činjenica da kupci koji ih jednom probaju iznova i iznova naručuju.
Da li su ljudi kod nas dovoljno osvešćeni kada je u pitanju izbor ulja i generalno prirodnih proizvoda?
Jedan deo ljudi kod nas jeste osvešćen što se tiče kupovine prirodnih proizvoda i ulja. Znaju da razlikuju prirodne od fabričkih proizvoda za masovnu potrošnju. Mi smo generalno zemlja gde je svačija baka ili majka u nekom trenutku proizvođač prirodnih proizvoda. Ako dodamo i proizvodnju alkoholnih pića i mesa, onda i dede i očevi.
Jednostavno, proizvodi masovne potrošnje su dostupniji i lakše se nabavljaju.
Ljudi ih više i koriste, ali kako se to polako menja u korist prirodnih proizvoda i podizanja svesti o zdravoj ishrani, promeniće se i u korist zdrave ishrane.
Koliko je teško biti mali proizvođač u Srbiji i imati održiv posao?
Biti proizvođač u Srbiji ume da bude teško. Pre svega zbog plasmana proizvoda, a i zbog naplate tih istih proizvoda. Održivost svakog posla ma koje vrste sastoji se u vašoj sposobnosti da naplatite vaše proizvode i vaše usluge. Ali pre svega da procenite rizike i koristi koje možete imati od određenog posla. Ukoliko vam neko obećava da će uzimati tone vaših proizvoda, to nije isto kao i garancija da će isti biti naplaćeni.
Postoje mnogi moderni mehanizmi obezbeđenja naplate vaših proizvoda i usluga i nijedan proizvodjač ili prodavac se ne sme stideti da ih upotrebljava u svom poslovanju.
Koji savet imaš za ljude koji žele da se upuste u sopstveni posao i proizvodnju prirodnih preparata bilo koje vrste?
Savet koji imam za ljude koji žele da se upuste u sopstveni posao ili proizovodnju prirodnih preparata bilo koje vrste je – ne očekujte uspeh preko noći. Naoružajte se strpljenjem i gradite svoj posao stepenik po stepenik. Ako imate kvalitetan proizvod ili uslugu, vreme je jedini način da dokažete vrednost istih. Budite sigurni da ako je kvalitet ono što nudite, ljudi će to vremenom prepoznati. I uvek će, kada budu želeli kvalitet, dolaziti kod vas. Uspešnim brendovima treba oko 100 godina da budu ono što su danas. Ne treba ulaziti u posao sa mišlju da će te vi biti izuzetak od tog pravila.
Kako ljudi mogu da poruče vaše proizvode?
Mi inače snabdevamo domaću prehrambeno-konditorsku industriju sa oko 12 do 15 hiljada litara hladno ceđenog suncokretovog ulja godišnje. Tako da, je velika šansa da ste već probali naš proizvod a da to ne znate. Za individualne potrošače nudimo opciju isporuke na kućnu adresu putem našeg portala www.lalaulje.com.
Šta bi još rekao o vašim proizvodima i načinu rada?
Naš način poslovanja je vrlo specifičan, mi smo uglavnom bazirani na veleprodaji, a maloprodaja nam je zastupljena isključivo preko našeg portala.
Zašto? Zato što smatramo da ne trebaju da postoje posrednici između proizvodjača i kupaca. Jedino što možemo da ponudimo našim kupcima je kvalitet.
Zašto bi smo mi prodavali naš proizvod posrednicima koji bi to prodavali drugim posrednicima koji bi to prodavali krajnjim potrošačima po višoj ceni?
Našim kupcima nudimo kupovinu direktno od proizvođača po cenama koje odgovaraju kvalitetu i isporuka je direktno na kućnu adresu
Slični postovi
Kafa kod kuće
Krompirići iz mikrotalasne
Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...
Autor: Marija
Kafa kod kuće
Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera
Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...
Autor: Lavanda
Kafa kod kuće
Braunis (Brownies)
Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...
Autor: Ana
Kafa kod kuće
Slani mini-mafini
Postupak pripremanja ovih ukusnih mafina je krajnje jednostavan. Brzo ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće
Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća
Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...
Autor: Marija
Nisam nikad probala ali me je tekst zaista zaintrigirao
Evo ja sam probala..
Ovo je potpuno otkrovenje za mene i moje u kući..
Retko ko pomisli da ulje ima ukus..e pa ovo ima..
Od sada samo Lala..
Ovo je nešto najbolje što sam probao u poslednjih 20 godina.
Ulje je izvanredno i za kuvanje a i za salate..prosto miriše na suncokret..
Probajte nećete pogrešiti..
Uzeo sam 6 flaša – nosiću ih na poklon.