Uz Kafu logo

Biljna ulja

KuhinjicaZa bolji dan

Autor: Aleksandra

ulja nDobri kuvari umeju da kažu da je odabir pravog ulja za kuvanje isto što i biranje imena detetu.

Nećemo ići baš toliko daleko, ali evo nekoliko osnovnih podataka o masnoćama koje možete koristiti u pripremi hrane. Izbor biljnih ulja je veliki, a evo po čemu se razlikuju.

 

 

 

 

maslinovo ulje

MASLINOVO ULJE – Ukus Mediterana

Neizbežan sastojak mediteranske kuhinje koristi se za pripremu pesto-sosa, predjela i jela sa testeninom. Čisto prirodno maslinovo ulje treba koristiti samo za hladna jela, a manje osetljivo rafinirano ulje pogodno je i za prženje. Izvanredno je za pripremanje aromatičnih začina i hleba. Osim za ishranu, ovo ulje možete koristiti i u kozmetičke svrhe, a i vrlo je zdravo.

suncokretSUNCOKRETOVO ULJE – Blag ukus

Zahvaljujući neutralnom ukusu, ovo ulje može se koristiti za pripremu gotovo svih vrsta jela. Bilo da mesite hleb, pravite sos za salatu ili majonez – sa suncokretovim uljem ne možete da pogrešite.  Iako je na našim prostorima najčešće, u odnosu na razne druge vrste ulja vrlo je nezdravo. Prema nekim medicinskim istraživanjima doprinosi razvoju raka dojke kod žena i raka prostate kod muškaraca. Ako imate mogućnosti, koristite neke od ulja koje vam predlažemo, zdravlja radi.

susam uljeSUSAMOVO ULJE – Intezivan ukus

Azijska kuhinja ne može ni da se zamisli bez njega. Intenzivna aroma susamovog ulja daje izvanredan ukus jelima sa povrćem i pirinčem. Hladno ceđene sorte imaju blago orašast ukus, pa su idealne za pripremu sosova. Važno je da znate da ovo ulje morate da držite u frižideru, što mu je boja tamnija to ima intezivniji ukus dimljenja.

repa uljeREPIČINO ULJE – Neutralan ukus

Rafinirano repičino ulje ima neutralan ukus i podnosi visoke temperature, zbog toga je idealno za prženje mesa i povrća. Hladno ceđene sorte imaju orašast ukus, pa su idealne za pripremanje sosova. Nutricionisti savetuju da se klonite uljane repice u ishrani, kad god je to moguće. Nema dovoljno vitamina E, a utiče na pojavu srčanih oboljenja.
Ipak ima i dobrih strana – dobro je pogonsko gorivo, pa se od njega pravi eko-benzin.

ulje grozdjeULJE OD SEMENKI GROŽĐA – Orašast ukus

Hladno ceđeno grožđano ulje oplemenjuje ukus salate. Pošto se brzo kvari, kupujte manje količine i čuvajte ga na mračnom mestu. Rafinirano ulje  pogodno je i za dinstanje ili prženje na tihoj vatri.

ulje od kikirikija

ULJE OD KIKIRIKIJA – Masno

Nije baš melem jer poseduje dosta masnih kiselina, ali kad je vreme za prženje, naročito u dubokom ulju, dodajte ga u ulje koje inače koristite u te svrhe.

Često se upotrebljava u pripremi kineske hrane.

ulje sojaULJE OD SOJE – Zdravo

Sa ukusom ovog ulja ste se možda već sreli ako ste jeli margarin, majonez ili dresing za salate pravljen od ove vrste masti.

Zdravije je od suncokretovog i ulja od repice, a nema neprijatan ukus.

orahovo ulje

ULJE OD ORAHA –Tamno i zdravo

Iako se kod nas koristi skoro isključivo u kozmetičke svrhe, nutricionisti su fanovi orahovog ulja i tvrde da ga treba primenjivati u svakodnevnoj ishrani.

Oni skreću pažnju na sve blagodeti koje svakodnevno konzumiranje oraha čini našem zdravlju, a naročito srcu. Najbolje je da ga koristite u pripremi salata i ribe.

Ovom prilikom pisali smo više o jestivim uljima, a u jednom od sledećih članaka istražujemo koja su ulja i za šta najpogodnija kada se koriste u kozmetičke svrhe . Koja ulja vi koristite?



6
Ostavi komentar

avatar
3 Teme
3 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
4 Autori komentara
AleksandraOperetaLavandaMarija Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Marija
Član

Ja koristim iskljucivo suncokretovo ulje – moracu da promenim tu naviku. Sve da predjem na maslinovo, cak ga i imam kuci, ali se uvek nekako hvatam za zejtin :ermm: . Za neka ulja nisam ni znala da postoje :biggrin:

Lavanda
Član

Ja korstim maslinovo, kantarionovo i laneno ulje. Sva u obliku hladno cedjenih ulja, a primenu imaju kako u kuhinji tako i u kozmeticke svrhe “uradi sam”. Hladno cedjeno laneno ulje, koje se od vecine gore navedenih najlakse nalazi (ima ga u svim prodavnicama zdrave hrane, dok drugih nema) je najbolje za elasticnost koze. 😉

Opereta
Gost
Opereta

i ja da napomenem da je tradicija kod Austrijanaca, a posebno ovdje u Štajerskoj oblasti gdje sam ja, da se koristi ulje od bundevinih sjemenki,jako je ukusno i super je u salatama…e sada o nutritivnim vrijednostima ne znam puno, ali mislim da je jako zdravo.

Ovdje se sva ishrana bazira na bundevi- jeftina, a zdrava, i čorba od bundeve je jako kremasta i ukusna, a u jesen super prija…

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Krompirići iz mikrotalasne

Ukoliko vam je potrebno da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu, a ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Pilence na malo drugačiji način

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlatkiši

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta i definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana