fbpx

Uz Kafu logo

Biljna ulja

Za bolji dan

Autor: Aleksandra

Dobri kuvari umeju da kažu da je odabir pravog ulja za kuvanje isto što i biranje imena detetu.

Nećemo ići baš toliko daleko, ali evo nekoliko osnovnih podataka o masnoćama koje možete koristiti u pripremi hrane. Izbor biljnih ulja je veliki, a evo po čemu se razlikuju.

 

maslinovo ulje

MASLINOVO ULJE – Ukus Mediterana

Neizbežan sastojak mediteranske kuhinje koristi se za pripremu pesto-sosa, predjela i jela sa testeninom. Čisto prirodno maslinovo ulje treba koristiti samo za hladna jela, a manje osetljivo rafinirano ulje pogodno je i za prženje. Izvanredno je za pripremanje aromatičnih začina i hleba. Osim za ishranu, ovo ulje možete koristiti i u kozmetičke svrhe, a i vrlo je zdravo.

 

 

suncokretSUNCOKRETOVO ULJE – Blag ukus

Zahvaljujući neutralnom ukusu, ovo ulje može se koristiti za pripremu gotovo svih vrsta jela. Bilo da mesite hleb, pravite sos za salatu ili majonez – sa suncokretovim uljem ne možete da pogrešite.  Iako je na našim prostorima najčešće, u odnosu na razne druge vrste ulja vrlo je nezdravo. Prema nekim medicinskim istraživanjima doprinosi razvoju raka dojke kod žena i raka prostate kod muškaraca. Ako imate mogućnosti, koristite neke od ulja koje vam predlažemo, zdravlja radi.

 

 

susam uljeSUSAMOVO ULJE – Intezivan ukus

Azijska kuhinja ne može ni da se zamisli bez njega. Intenzivna aroma susamovog ulja daje izvanredan ukus jelima sa povrćem i pirinčem. Hladno ceđene sorte imaju blago orašast ukus, pa su idealne za pripremu sosova. Važno je da znate da ovo ulje morate da držite u frižideru, što mu je boja tamnija to ima intezivniji ukus dimljenja.

 

 

repa uljeREPIČINO ULJE – Neutralan ukus

Rafinirano repičino ulje ima neutralan ukus i podnosi visoke temperature, zbog toga je idealno za prženje mesa i povrća. Hladno ceđene sorte imaju orašast ukus, pa su idealne za pripremanje sosova. Nutricionisti savetuju da se klonite uljane repice u ishrani, kad god je to moguće. Nema dovoljno vitamina E, a utiče na pojavu srčanih oboljenja.
Ipak ima i dobrih strana – dobro je pogonsko gorivo, pa se od njega pravi eko-benzin.

 

ulje grozdjeULJE OD SEMENKI GROŽĐA – Orašast ukus

Hladno ceđeno grožđano ulje oplemenjuje ukus salate. Pošto se brzo kvari, kupujte manje količine i čuvajte ga na mračnom mestu. Rafinirano ulje  pogodno je i za dinstanje ili prženje na tihoj vatri.

 

ulje od kikirikija

ULJE OD KIKIRIKIJA – Masno

Nije baš melem jer poseduje dosta masnih kiselina, ali kad je vreme za prženje, naročito u dubokom ulju, dodajte ga u ulje koje inače koristite u te svrhe.

Često se upotrebljava u pripremi kineske hrane.

 

ulje sojaULJE OD SOJE – Zdravo

Sa ukusom ovog ulja ste se možda već sreli ako ste jeli margarin, majonez ili dresing za salate pravljen od ove vrste masti.

Zdravije je od suncokretovog i ulja od repice, a nema neprijatan ukus.

 

 

orahovo ulje

ULJE OD ORAHA –Tamno i zdravo

Iako se kod nas koristi skoro isključivo u kozmetičke svrhe, nutricionisti su fanovi orahovog ulja i tvrde da ga treba primenjivati u svakodnevnoj ishrani.

Oni skreću pažnju na sve blagodeti koje svakodnevno konzumiranje oraha čini našem zdravlju, a naročito srcu. Najbolje je da ga koristite u pripremi salata i ribe.

Ovom prilikom pisali smo više o jestivim uljima, a u jednom od sledećih članaka istražujemo koja su ulja i za šta najpogodnija kada se koriste u kozmetičke svrhe . Koja ulja vi koristite?

 


6
Ostavi komentar

avatar
3 Teme
3 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
4 Autori komentara
AleksandraOperetaLavandaMarija Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Marija
Administrator

Ja koristim iskljucivo suncokretovo ulje – moracu da promenim tu naviku. Sve da predjem na maslinovo, cak ga i imam kuci, ali se uvek nekako hvatam za zejtin :ermm: . Za neka ulja nisam ni znala da postoje :biggrin:

Lavanda
Administrator

Ja korstim maslinovo, kantarionovo i laneno ulje. Sva u obliku hladno cedjenih ulja, a primenu imaju kako u kuhinji tako i u kozmeticke svrhe “uradi sam”. Hladno cedjeno laneno ulje, koje se od vecine gore navedenih najlakse nalazi (ima ga u svim prodavnicama zdrave hrane, dok drugih nema) je najbolje za elasticnost koze. 😉

Opereta
Gost
Opereta

i ja da napomenem da je tradicija kod Austrijanaca, a posebno ovdje u Štajerskoj oblasti gdje sam ja, da se koristi ulje od bundevinih sjemenki,jako je ukusno i super je u salatama…e sada o nutritivnim vrijednostima ne znam puno, ali mislim da je jako zdravo.

Ovdje se sva ishrana bazira na bundevi- jeftina, a zdrava, i čorba od bundeve je jako kremasta i ukusna, a u jesen super prija…

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana