fbpx

Uz Kafu logo

Vitalni vitamini

Medicina

Autor: Marija

vitamini povrćeSvaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni vitamini i mineralne soli, koži drugi, krvotoku treći i tako dalje.

Da vidimo koje vitamine svakodnevno s hranom unosimo u organizam.

Vitamin A nazivaju i vitaminom lepote. Njegov nedostatak može loše uticati na kožu i na popuštanje vida. Vitamin A veoma je važan za održavanje otpornosti organizma protiv infekcija i bolesti. Koristi očima, kosi i koži. Nalazi se u džigerici, bubrezima, zelenom lisnom povrću, siru, paradajzu, spanaću, šargarepi, grašku, krompiru, voćnim sokovima, sušenim kajsijama, punomasnom mleku, maslacu i obogaćenom margarinu.

Vitamin B. Grupi B pripada mnogo vitamina. Najpoznatiji su B1 i B2. Grupa B veoma je potrebna za apetit i probavu, nervne ćelije i kožu. Ima ih u hlebu od grubo mlevenog brašna, žitnoj kaši, mesu, ribi, orasima suvom grašku i pasulju, mleku, jajima, voću i povrću.

Vitamin C veoma je važan za kožu, tkivo i imunitet organizma. Nedostatak vitamina C može prouzrokovati degeneraciju kože, kostiju i zglobova. Za gladak ten, jake zube, desni, mladalačko i čvrsto tkivo neophodno je svakodnevno unositi određenu količinu vitamina C. Vitamin C može se naći u voću koje pripada rodu limuna, paradajzu, kupusu, dinjama, paprikama, zelenom lisnatom povrću.

Vitamin D je važan za razvitak kostiju i neophodan je za sprečavanje rahitisa kod dece. Pomaže da telo iskoristi kalcijum koji sadrži hrana. Ultravioletni sunčevi zraci podstiču stvaranje vitamina D u koži. Nalazi se u ribljem ulju, žumancetu, mleku.

Vitamin E veoma je koristan i delotvoran u sprečavanju steriliteta a pomaže i reproduktivne procese. Može se naći u mleku, maslacu, džigerici i salati.

Manjak vitamina u organizmu može se nadomestiti uzimanjem vitaminskih preparata. Pre kupovine vitamiskih pilula potrebno je posavetovati se sa lekarom, jer se sa uzimanjem vitamina ne sme preterati. Preterano doziranje može ozbiljno poremetiti ravnotežu hemijskih sastojaka u organizmu :shocked: . Zato ne eksperimentišite na svoju ruku, ne slušajte savete prijatelja i ne koristite iskustva laika.


Ostavi komentar

avatar
  Pretplati me  
Obavesti o

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više i da to možda ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

MedicinaZa bolji dan

Sprečite šmrcanje

Kad više ne znamo kako da se izborimo sa prehladama, alergijama i ostalim ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina

Homeopatija, drugačiji pogled na lečenje

Reč homeopatija potiče od grčkih reči “homeo”, tj. sličan i ...

Autor: Lavanda