Uz Kafu logo

Zdravi zubi za zdrav osmeh

Za bolji dan

Autor: Lavanda

Ako  su oči ogledalo duše, onda su zubi ogledalo našeg zdravlja i savesnosti. U ovom tekstu želimo da vas podsetimo koliko je važna briga o zubima i održavanje njihovog zdravlja. Sve dobro što činite za zube vratiće vam se na duže staze. Shvatićete koliko samo nekoliko minuta dnevno može biti značajno za zdravlije i lepše zube.
Naravno da kvalitet i stanje zuba zavisi i od genetike i hrane koju konzumiramo, ali svakako je higijena najbitnija. Za lep i zdrav osmeh potrebno je uložiti vreme i trud koji će se ipak na kraju isplatiti. Navike adekvatnog i redovnog održavanja zuba stiču se još u detinjstvu. Kada mališani prihvate održavanje higijene zuba kao svakodnevicu i shvate koliko prija kada su im zubi čisiti i lepi, budite sigurni da im ta navika ostati i u zrelom dobu. 

Isto je i sa redovnim odlascima stomatologu. Ako im pokažete da je to nešto što svako treba da radi, da nije strašno i nema potrebe da odlažu, učinili ste zaista veliku stvar za zdravlje njihovih zuba. 

U ovom tekstu podsetićemo vas koja su to osnovna pitanja kada se radi o održavanju higijene i zdravlja zuba. Iako pretpostavljamo da ste ih svesni i da vodite računa o svojim zubima, nije suvišno da zabeležimo i da o tome porazgovarate sa decom. 

Koliko često treba prati zube?

Zube je najbolje prati posle svakog obroka, ali kako je to zaista teško postići zbog svakodnevnih obaveza, minimum je 2 puta dnevno, posle doručka i pre odlaska na spavanje. Treba voditi računa da zube ne perete odmah nakon jela, jer zubna gleđ usled kiseline postaje osetljivija i može se oštetiti. Možda ovo do sada niste znali, ali od sada vodite računa i obavezno objasnite deci. Ovo posebno važi lada ste konzumirali šećer ili neku kiselinu. Sačekajte tridesetak minuta, a onda uzmite četkicu u ruke. Stomatolizi su potvrdili da pastu za zube ne treba u potpunosti ispirati nakon pranja. Najbolje je ostaviti jedan sloj paste za zube, kako bi svi njeni korisni sastojci delovali na pravi način.

Kako i koliko dugo prati zube

Preporučeno je da zube peremo minimum 3 minuta. Iako deluje dugo i čini se da je bespotrebno, to bi bilo savršeno vreme. Prvo treba prati spoljašnjost, zatim unutrašnjost i na kraju površinu kojom grizemo.
Kada su mališani u pitanju, smislite neki zabavan način da im objasnite kako da operu svoje zubiće. Naravno, u početku ćete to vi raditi, ali veoma je važno da u startu radite ispravno, kako bi i oni zapamtili sve što je važno za pranje zubića.

Ukoliko ste nekad temeljno zagledali zube, ili išli na snimanje zuba, mogli ste da primetite tanke linije koje se pružaju od korena ka vrhovima i izgledaju kao naprsline. Ne brinite, to svakako nisu oštećenja na vašim zubima. Gleđ ima drugačiju strukturu od kostiju. Ona “diše” tako što se s vremena na vreme pojavljuju te mikropukotine kroz koje do središta zuba dolaze materije iz hrane pa smo nekada osetljiviji na slatki, hladno ili toplo.
Ako ste i dalje zabrinuti za zdravlje nekog svog zuba i čini vam se da je problem ozbiljan, ali se bojite zubara, predlažemo vam da pogledate ovde i porazgovarate sa doktorkama koje znaju kako da se oslobodite straha. 

Kako izabrati pravu pastu za zube?

Kada birate pastu za zube ili želite da je promenite, svako će vam dati savet. Neko je bira na osnovu ukusa, mirisa ili jačine. Ima onih koji na kutijama detaljno čitaju sastav i dejstvo pasti za zube. Mi vam predlažemo da ipak pirate stomatologa koju pastu da izaberete i zbog čega baš nju. Možda će vam on predložiti da koristite čak dve paste za zube – jednu ujutru, drugu uveče. Svaka od njih ima sastojke koji su važni za rešavanje određenog problema pa je možda dobro da ih kombinujete. U prevenciji bola i kvara do sada se najbolje pokazala Sensodyne pasta za zube.  Ona kroz mikropukotine prodire do centra  zuba i smiruje živac ujedno ga štiteći od materija iz hrane. Pasta takođe deluje i na desni pa može biti jako korisna i onima koji imaju problema sa krvarenjem i povlačenjem desni.

Koliko često posećivati stomatologa?

Odgovora na ovo pitanje ima više, a zavise od stanja vaši zuba, mogućnosti i saveta stomatologa. Na redovnu kontrolu svakako treba ići minimum jednom u šest meseci. Ukoliko imate konkretan problem, sigurno ćete češće odlaziti na preglede i intervencije. Ne zaboravite samo da ni u kom slučaju ne treba da zanemarujete i odlažete rešavanje problema sa zubima. Kada se nakon izvesnog vremena pukotina zatvori na jednom mestu, otvoriće se na drugom. Zbog toga je od najveće važnosti da stomatolog prati stanje vaših zuba i da na vreme sanira probleme, kako ne biste ostali bez zuba ili doživeli dodatne komplikacije. 

Ako je tačno da je jedan pokvaren zub atomska bomba u čoveku, onda vam je jasno koliko je važno da savladate strah od zubara i da održavate zdravlje svojih zuba. 

I bonus savet stomatologa: mališani mogu sami ispravno da počnu da peru svoje zubiće onda kada nauče na primer da vežu svoje pertle. Sve do tog trenutka možete im davati četkicu za zube, da uče, da se igraju, ali pravilno pranje njihovih zubića možete da obavite samo vi.


Pretplati me
Obavesti o
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vladana
Vladana
13 godine ranije

Nisam znala za te mikropukotine. Sad mi je lakse :happy: ! Pocela sam cak i da se pravim da ih ne vidim, ionako mrzim zubara ali sam pocela da mrzim i majku prirodu sto mi je i pukotine dala :biggrin: !
Jos jednom hvalaaa!

Marija
Marija
13 godine ranije

Moja majka ima probleme sa povlacenjem desni, sve i svasta je probala i jedino joj je ova pasta pomogla. A cula sam i za druge primere :cheerful:

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana