Uz Kafu logo

Kako sprečiti šmrcanje?

Za bolji dan

Autor: Ana

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim problemima? Probajte neko alternativno rešenje! Neki od autora knjige Zabranjeni Saveti, Mladinske knjige nam savetuju sledeće:

Kako da sprečite polensku groznicu medom

MedProleće je i dok su svi napolju i uživaju u toplom vremenu, vi ne možete da mrdnete iz kuće.  Čak ni prozor da otvorite. Da dah proleća slučajno ne bi ušao unutra.  Toliko ste alergični na polen da vam od samo nekoliko čestica zasuze oči, a nos počinje da curi. Sirovi med može biti rešenje za vaše probleme. U sirovom medu  polena ima u tragovima, tako da ako dnevno jedete nekoliko kašičica, eventualno namažete med na parče hleba ili medom zasladite čaj. To može da pomogne da svoj imuni sistem naviknete na polen tako da on više ne bude okidač za alergijsku reakciju svaki put kada ste izloženi  polenu. Med koji koristite obavezno mora da bude sirov. Potrudite se da ga kupite od nekog ko stanuje blizu vas kako bi u medu bio polen iz vašeg kraja. Sirovi, lokalni med uglavnom se prodaje na pijacama ili tezgama kraj puteva.

Izbegnite prehladu  pomoću jogurta

Možda ste već čuli za dobre bakterije. One koje vaše telo održavaju u dobrom stanju i koje sprečavaju da loše bakterije  odnesu prevagu. Jogurt je prepun takvih dobrih mikroogranizama. Pokazalo se da dve porcije od po 150g dnevno mogu pomoći da izbegnete neugodne prehlade.  Ako planirate da počnete režim ishrane na bazi jogurta, krenite u letnjem periodu. To će vašem imunosistemu dati dovoljno vremena da izgradi otpornost na viruse, a pre nego što nastupi sezona prehlada i gripa.

Grgoljenjem protiv prehlade

Možda se sećate kako vam je baka govorila da prehlada i grip neće da vam priđu ni blizu ako svakog jutra grlo ispirate rastvorom soli i tople vode. Ako vam je muka od same pomisli na ukus tog rastvora, onda izbacite so. Neke studije u Američkom žurnalu preventivne medicine pokazale su da je grgoljenje  običnom vodom  podjednako delotvorno. Zapravo, bićete mnogo otporniji na prehladu i viruse gripa ako za svakodnevno grgoljenje koristite vodu iz česme.

Čokoladom protiv kašlja

Čokolada za kuvanjeUporan kašalj je jedan od najčešćih razloga za odlazak lekaru. Obično je u ponudi malo efikasnih lekova. Evo saveta koji lekar neće da vam da! Uzimajte redovno jednu dozu čokolade za kuvanje. Naučnici iz Londona i Budimpešte dokazali su da se jedan sastojak čokolade, teobromin, pokazao izuzetno  efikasnim u sprečavanju laboratorijski izazvanog kašlja kod dobrovoljnih ispitanika. Ovo je ukusno rešenje i, ko zna, možda se u vašem slučaju pokaže delotvornim.


Pretplati me
Obavesti o
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milica
Milica
13 godine ranije

Sad imam opravdanje za cokoladu :whistle:

Vladana
Vladana
13 godine ranije

Grgoljenjem protiv prehlade je strava savet… Kad me mrzi onda samo uspricam onaj Marisol i mislim da u vreme kad su mnogi prehladjeni mene zaobidje… Pa i fizioloski rastvor sigurno pomaze…
pozz

Marina
13 godine ranije
Reply to  Vladana

Da, grgoljenje je super. Ja praktikujem varijantu sa sodom bikarbonom. Kafena kasicica se rastvori u casi vode i time se ispire grlo.

Lavanda
Urednik
13 godine ranije

Evo jos jednog proverenog recepta protiv suvog kaslja. Ovo me je stvarno spasilo.
Crnoj rotkvi odseci vrh i izdubiti je. U udubljenje staviti malo meda. Rotkva ce da pusti sok koji treba uzimati 3x dnevno po jednu kasicicu. Kad sve potrosite sipajte opet malo meda i tako u krug. Kasalj ce vam se smanjiti odmah u toku dana i ubrzo nestati.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Zdravi zubi za zdrav osmeh

Ako  su oči ogledalo duše, onda su zubi ogledalo našeg zdravlja i ...

Autor: Lavanda