fbpx

Uz Kafu logo

Brza jela za vrele dane

KuhinjicaSlaniši

Autor: Lavanda

Posle napornog i vrelog dana, kada stignete kući sa posla, a stomak uveliko zavija nikome se ne mili da kuva. U ovakvim trenucima lako posežemo za testeninom, picama, nekom mazanijom ili prženim jajima i salatom. Da bismo ostali zdravi i puni energije potrebno je i da svoje telo hranimo dobrim namirnicama. Evo par predloga za brz, a zdrav i hranljiv obrok.

Umak od pasulja i bilja

Umak od pasulja 5 min za pripremu, 15min kuvanja, dodatno vreme za hlađenje
Za 4 osobe potrebno je:

  • 370 g pasulja iz konzerve
  • 50 g peršuna
  • 50 g korijandera
  • 1-2 iseckane zelene ljute papričice
  • 2 čena belog luka
  • 1,5 kašičica kima
  • 3 supene kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica seckanog crnog luka
  • so i biber po ukusu

Kuvajte pasulj u blago posoljenoj ključaloj vodi 5 min. Dodajte peršun i korijander pa kuvajte još 5 min, a zatim procedite, ali sačuvajte malo tečnosti u kojoj se kuvao.

Pomešajte u blenderu pasulj sa papričicama, belim lukom, kimom, 2 supene kašike ulja i 3-4 supene kašike preostale tečnosti od kuvanja. Napravite od toga glatku smesu i začinite po želji. Prebacite u sud u kome ćete je poslužiti i ohladite.

Zagrejte preostalo ulje u tiganju i kratko propržite luk dok ne porumeni i ne postane hrskav. Stavite ga preko umaka.

Tuna enčilade

Tuna encilade 10 min zapripremu, 15 min za kuvanje
Za 4 osobe potrebno je:

  • 2 paradajza
  • 1 glavica fino iseckanog crnog luka
  • 1 supena kašika limunovog soka
  • 8 kupovnih tortilja
  • 300 g tune iz konzerve (oceđene)
  • 150 g kačkavalja
  • svež korijander, so biber

Iseckajte paradajze i pomešajte ih sa crnim lukom. Dobro začinite i dodajte limunov sok po ukusu.

Kašikom stavite malo mešavine od paradajza preko svake tortilje. Preko poređajte tunu i polovinu količine sira. Urolajte tortilje pa ih poređajte u vatrostalnu posudu. Preko pospite preostali sir i preostalu smesu od paradajza.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200C nekih 15 minuta, dok ne porumene. Ukrasite ih korijanderom i odmah poslužite.

Pita od nane i tikvica

Pita od nane 10 min za pripremu, 15 min za kuvanje
Za 4 osobe potrebno je:

  • 4 kašičice maslinovog ulja
  • 1 tanko isečen crni luk
  • 350 g tikvica iseckanih na kocke
  • 6 jaja
  • 2 supene kašike iseckane nane
  • so i biber

Zagrejte ulje, dodajte crni luk i tikvice i pržite na tihoj vatri 5 minuta ili dok malo ne porumene i počnu da se prže.

Umutite jaja, 2 supene kašike vode, iseckanu nanu i malo začina. Dodajte mešavinu od jaja u tiganj. Pržite bez mešanja, 4-5 min ili dok se ne isprže, a donja strana ne porumeni.

Smanjite jačinu vatre i pecite dok vrh ne porumeni, a mešavina ne bude gotova. Isecite na kriške ili kocke i poslužite sa mešanom salatom.

Prijatno!


1
Ostavi komentar

avatar
1 Teme
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
1 Autori komentara
Marija Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Marija
Administrator

Odlicne ideje, nista od ovog nisam probala :biggrin:

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Zapečene tikvice

Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...

Autor: UzKafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kućeKuhinjica

Avganistanski ćevap

Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kućeKuhinjica

Kiflice sa sirom

Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...

Autor: Jovana