Brza jela za vrele dane
Kafa kod kuće
Autor: Lavanda
Posle napornog i vrelog dana, kada stignete kući sa posla, a stomak uveliko zavija nikome se ne mili da kuva.
U ovakvim trenucima lako posežemo za testeninom, picama, nekom mazanijom ili prženim jajima i salatom. Da bismo ostali zdravi i puni energije potrebno je i da svoje telo hranimo dobrim namirnicama. Evo par predloga za brz, a zdrav i hranljiv obrok.
Umak od pasulja i bilja
5 min za pripremu, 15min kuvanja, dodatno vreme za hlađenje
Za 4 osobe potrebno je:
370 g pasulja iz konzerve
50 g peršuna
50 g korijandera
1-2 iseckane zelene ljute papričice
2 čena belog luka
1,5 kašičica kima
3 supene kašike maslinovog ulja
1 glavica seckanog crnog luka
so i biber po ukusu
Kuvajte pasulj u blago posoljenoj ključaloj vodi 5 min. Dodajte peršun i korijander pa kuvajte još 5 min, a zatim procedite, ali sačuvajte malo tečnosti u kojoj se kuvao.
Pomešajte u blenderu pasulj sa papričicama, belim lukom, kimom, 2 supene kašike ulja i 3-4 supene kašike preostale tečnosti od kuvanja. Napravite od toga glatku smesu i začinite po želji. Prebacite u sud u kome ćete je poslužiti i ohladite.
Zagrejte preostalo ulje u tiganju i kratko propržite luk dok ne porumeni i ne postane hrskav. Stavite ga preko umaka.
Tuna enčilade
10 min zapripremu, 15 min za kuvanje
Za 4 osobe potrebno je:
2 paradajza
1 glavica fino iseckanog crnog luka
1 supena kašika limunovog soka
8 kupovnih tortilja
300 g tune iz konzerve (oceđene)
150 g kačkavalja
svež korijander, so biber
Iseckajte paradajze i pomešajte ih sa crnim lukom. Dobro začinite i dodajte limunov sok po ukusu.
Kašikom stavite malo mešavine od paradajza preko svake tortilje. Preko poređajte tunu i polovinu količine sira. Urolajte tortilje pa ih poređajte u vatrostalnu posudu. Preko pospite preostali sir i preostalu smesu od paradajza.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200C nekih 15 minuta, dok ne porumene. Ukrasite ih korijanderom i odmah poslužite.
Pita od nane i tikvica
10 min za pripremu, 15 min za kuvanje
Za 4 osobe potrebno je:
4 kašičice maslinovog ulja
1 tanko isečen crni luk
350 g tikvica iseckanih na kocke
6 jaja
2 supene kašike iseckane nane
so i biber
Zagrejte ulje, dodajte crni luk i tikvice i pržite na tihoj vatri 5 minuta ili dok malo ne porumene i počnu da se prže.
Umutite jaja, 2 supene kašike vode, iseckanu nanu i malo začina. Dodajte mešavinu od jaja u tiganj. Pržite bez mešanja, 4-5 min ili dok se ne isprže, a donja strana ne porumeni.
Smanjite jačinu vatre i pecite dok vrh ne porumeni, a mešavina ne bude gotova. Isecite na kriške ili kocke i poslužite sa mešanom salatom.
Prijatno!
Slični postovi
Kafa kod kuće
Krompirići iz mikrotalasne
Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...
Autor: Marija
Kafa kod kuće
Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera
Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...
Autor: Lavanda
Kafa kod kuće
Braunis (Brownies)
Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...
Autor: Ana
Kafa kod kuće
Slani mini-mafini
Postupak pripremanja ovih ukusnih mafina je krajnje jednostavan. Brzo ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće
Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća
Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...
Autor: Marija
Odlicne ideje, nista od ovog nisam probala :biggrin: