Uz Kafu logo

Domaća pita sa jabukama

KuhinjicaSlatkiši

Autor: Jovana

pita sa jabukama

Ko voli, nek izvoli  😉

Potrebni sastojci:

  • 1 pakovanje kora za pite
  • 1 kg jabuka ( ja koristim one malo kiselkaste )
  • 1/2 kg šećera
  • 1 šolja zejtina
  • 2 šake seckanih oraha
  • 1 kesica cimeta
  • 1 sat slobodnog vremena za pripremu (dok se pita peče možete da odmarate)  :biggrin:

Način pripreme:

Oljuštiti i izrendati jabuke, pa ih posuti sa malo šećera i ostaviti 10ak minuta da opuste sok. Za to vreme odvojiti kore ( ja uglavnom odvajam na 4 jednaka dela po 4-5 kora, zavisi koliko ih je u pakovanju ). U šolji za mleko pomešati zejtin i mlaku vodu u razmeri 2/3 zejtina i 1/3 vode. Kada su jabuke odstojale, rukama ocediti suvišan sok iz njih (taj isti sok nemojte bacati već ga popijte, zdravija varijanta nego kupovni!).

Pitu slažite na sledeći način: svaku koru podmažite mešavinom zejtina i vode i pospite sa malo šećera, a na svaku drugu i četvrtu stavite i jabuke, seckane orahe i cimet. Ako imate po 5 kora, stavljajte fil na treću i petu. Kada završite filovanje, zavijte u rolnu, i tako četiri puta. Rolne samo odozgo  poprskajte sa malo vode, stavite u blago podmazan pleh i pecite 40ak min na 230-250 stepeni. Kada pita dobije zlatnožutu boju, gotova je. Ostavite je da se malo prohladi, isecite, pospite sa malo prah šećera i uživajte u ovoj poslastici po receptu moje nane  :heart:

Prijatno!


5
Ostavi komentar

avatar
3 Teme
2 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
4 Autori komentara
bancikaJovanaMarijaJelena Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Jelena
Član

I moja nana pravi ovakvu pitu od jabuka i ja je obozavam! I nanu i pitu 😉 :wub:

Jovana
Gost
Jovana

Zivele sve nane ovog sveta!!!!! :heart:

Marija
Član

Deluje lako za pripremu, sto me posebno raduje :biggrin:

Jovana
Gost
Jovana

I jeste jednostavno, a veoma izdasno i sto je i najvaznije, ukusno 🙂

bancika
Gost

Rizik sa pitom od jabuka je da se pretera sa cimetom. Onda se ne oseca nista osim cimeta. A uglavnom ih tako prave u pekarama 🙁

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Krompirići iz mikrotalasne

Ukoliko vam je potrebno da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu, a ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Pilence na malo drugačiji način

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlatkiši

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta i definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana