Uz Kafu logo

Dominikanska Republika – Živopisni snovi večitog leta

AktuelnostiKafa sa prijateljima

Autor: uzkafu

Karibi su gotovo svima prva asocijacija na raj na zemlji, a Dominikanska Republika, kao jedno od
najlepših egzotičnih odredišta za odmor iz snova, izdvaja se kao njihov izraziti predstavnik.
Nalazi se na ostrvu Hispanjola, čiju površinu deli sa Haitijem. Krase je fantastične bele plaže s mekim peskom i palmama, koje zapljuskuje tirkizno more. Gde god da vam pogled odluta, prizor je nestvarno lep. To je zemlja gde vlada leto, temperature su uvek prijatne, od oko 30 stepeni. Tropska klima diktira najbolje vreme za posete od oktobra do maja, jer od maja kreću pljuskovi i temperatura se spušta i do 25 stepeni.

Svi su dobrodošli


Dominikana je savršeno mesto za romantično putovanje, porodični odmor, ali i adrenalinske
avanture. Gotovo sve je podređeno turizmu, njena je turistička ponuda među najraznovrsnijim i
najbogatijim u svetu. Sedam međunarodnih aerodroma, odlično pozicioniranih u priobalnom delu, čine ovu zemlju lako pristupačnom. Tu su odmah i luksuzni hoteli, koji nude savršenu udobnost i potpuni ugođaj za vreme vašeg boravka u ovom delu Kariba. Stanovništvo je izuzetno gostoljubivo i veselog duha. Dobrodošlicu vam priređuju uz svoje nacionalno piće Mamahuana, kao i istoimeni kolač. Mamahuana je specifična tečna mešavina, koja se pravi od
raznog bilja i kora drveća potopljenih u rumu, sa dodatkom crvenog vina i meda. Koristi se i u medicinske svrhe, a kažu i da ima afrodizijačko dejstvo.


Muzika i ples


I dok polako degustirate njihova egzotična pića i hranu, mogu da vas zavedu i zvuci njihovih nacionalnih plesova, merengea i baćate. Postoje dve verzije o nastanku ovih plesova. Po jednoj, to je bio ples robova na plantažama šećerne trske, koji, okovani, nisu mogli previše da se kreću, osim da njišu kukovima i vuku nogu. Druga verzija govori o junaku koji se vraća iz bitke ranjen, a njegovi sugrađani, da bi se solidarisali i odali počast njegovim ranama, zaigrali su kao da hramlju. Bilo kako bilo, ovo je ples istovremene nežnosti i strasti, vrcav i zavodljiv, i nemoguće mu je odoleti dok
svuda oko vas sviraju ulični zabavljači. Nasuprot izgrađenom luksuzu za turiste, većina stanovništva živi veoma skromno i mahom se bavi poljoprivredom, ali čini se da njih težak život ne opterećuje. Vole kada imaju goste i čine sve da se osećate prijatno, jer tamo je, na kraju, sve muzika i ples.


Plaže

Priroda izrazito vedrog kolorita krasi ovo idilično mesto. Najviše ima plaža sa mekim belim peskom, ukrašenim bujnom vegetacijom, dok na južnoj obali možete naći i one od oblog kamenja. Sve su javne i ljupko vas pozivaju da se prepustite uživanju u hladu ispod palmi i talasima kristalnog karipskog mora. Brojni su zabavni sadržaji preko dana, od aktivnosti na vodi, plivanja sa delfinima, preko windsurfing-a, do peščanih terena za igre i sport. Uveče vlada romantična, mirnija atmosfera. Organizuju se razne predstave za turiste i koktel zabave.


I još nešto


Ako ste avanturističkog duha ili prosto radoznali i otvoreni da bliže upoznate Dominikanu, možete ići na safari, da zavirite u ruralnije predele i posetite neku od hacijendi i plantaža šećerne trske ili duvana, da probate svež kakao ili kafu. Cigare se u Dominikani ručno izrađuju i ne zaostaju po kvalitetu za čuvenim kubanskim, ali njihovo stanovništvo uglavnom ne puši. Takođe, rum je jedan od zaštitnih znakova ove zemlje, ali teško da ćete naći ijednog pijanca na ulici ili u lokalnim barovima. Reljef Dominikanske Republike nije monoton. U unutrašnjosti ostrva nalaze se brojni planinski vrhovi, sa kojih se pruža zadivljujuć pogled na tropske šume. Te zagonetne palmine šume skrivaju u svojoj hladovini izuzetno bogatu floru i faunu (Dominikanska Republika može se pohvaliti sa preko šest hiljada različitih vrsta flore i sedam hiljada vrsta faune), među kojima su egzotične barske ptice ili očaravajuće orhideje. Tu su i brojna gorska jezera sa kristalno čistom vodom, prirodni bunari i veličanstveni vodopadi.


Kulturni spomenici


Dominikanska Republika baštini spomenike veoma burne, turbulentne nacionalne istorije. Interesantno je znati da se Kolumbo upravo u glavnom gradu, Santo Domingu, iskrcao kada je otkrio novi svet. Brojni su spomenici podignuti upravo ovom istraživaču i moreplovcu u celoj zemlji. Konkvistadorska epoha došla je naglo na ostrvo Hispaniola i poput uragana, koji suvereno vladaju od juna do oktobra i ometaju idilu turističke sezone današnjice, opustošili njegova rudna bogatstva. Borbe Evropljana za vlast i moć odigravala su se paralelno na starom kontinentu i u novom svetu. Osvajačke politike Španije i Francuske ukrstile su koplja i na ovom ostrvu, zato se nemojte iznenaditi kada
zateknete i zaostavštine francuske kulture među većinski španskom kulturnom tradicijom.


Santo Domingo


Glavni grad Dominikanske Republike, Santo Domingo, osnovao je brat Kristifora Kolumba, Bartolomeo Kolumbo. Ovde ćete naići na brojne spomenike čuvenoj porodici, osnivačima grada: prvu kamenu zgradu sagrađenu na ostrvu, kuću u kojoj je živeo Kristifor Kolumbo, a koja je danas pretvorena u muzej, zatim palatu Alkazar de Kolon, koju je podigao sin Kristifora Kolumba, a i prvu katedralu izgrađenu na američkom tlu, Santa Maria la Menor. Ovaj grad odiše istorijom, prošaran je uskim kamenim ulicama, a krasi ga specifična kolonijalna arhitektura. Druželjubivo lokalno stanovništvo i
karipski šarm čine ga nezaobilaznom turističkom destinacijom.

Punta Kana


Najpoznatije letovalište Dominikanske Republike je Punta Kana, „obala kokosa“, nalazi se na istočnom delu ostrva Hispaniola. Ovo je najbolja turistička baza na Karibima, a čine je ekskluzivni rizortovi, koji nude all inclusive uslugu i prilagodljivi su i za skromniji džep. Smešteni su nadomak najlepših, rajskih plaža, ali u hotelima ima i bazena, spa centara i golf terena. Kada se udobno smestite u Punta Kani, odatle možete ići na izlete i obilazak cele zemlje.
Na njenim plažama se mreste kornjače, što predstavlja svojevrsnu prirodnu atrakciju, organizuju se izleti katamaranima do ostrva Saona ili možete otploviti brodićem i posmatrati kitove. Kod ovog dela ostrva talasi su najveći na Karibima, posebno u decembru, pa se ovo mesto pretvara u pravi surferski raj. Dominikanska Republika, osim što je možda najlepša destinacija na Karibima, ujedno je i najjeftinija. Na ostrvu su svi putevi dobro umreženi. Priroda sama nudi beskrajno uživanje, a stanovništvo će učiniti sve da vaš boravak tamo bude nezaboravan.


Zagarantovan je odmor iz snova!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu