Uz Kafu logo

Ideje za dekorisanje spavaće sobe

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Dekorisanje prostora je izuzetno interesantan posao. U slučaju da želite da uvedete nekoliko novih detalja u svoju oazu mira, predlažemo da nastavite sa čitanjem teksta. U narednim redovima očekuju vas kreativne ideje za dekorisanje spavaće sobe. 

Osvežite i dekorišite zidne obloge

Pre nego što započnete sa dekorisanjem zidova, trebalo bi da se fokusirate na popunjavanje rupa i šmirglanje neravnih delova. Po navršenom poslu, prekrečite zidove u željenu nijansu ili uradite neku od inovativnih zidnih tehnika (dekorit, sahara ili pustinjska oluja). Vaša spavaća soba će izgledati potpuno drugačije nakon promene boje zidova, ali se svakako ne treba zaustaviti na ovom koraku. Dodajte nekoliko uramljenih fotografija raznolikih formata, dekorativne letvice te unikatnu  zidnu rasvetu (npr. heksagonska svetla). U praznom prostoru spuštenih plafona možete da dodate samolepljive LED trake.

Iskoristite moć samolepljivih dekora

Samolepljive krep trake mogu biti izuzetno korisne prilikom pravljenja dekoracija. Uske trake možete iskoristiti za iscrtavanje interesantnog oblika na zidu (recimo, fugi pločica), dok samolepljive tapete možete iskoristiti za transformisanje izgrebanih polica. Nalepnice za nameštaj takođe mogu osvežiti zastarele komade nameštaja, tako da se definitivno moraju naći na vašoj listi ukrasa. Njihova moć je zaista neverovatna, stoga se potrudite da ih što pre nabavite.

Tepisi kao ključni faktor 

Ako su podne obloge u nešto lošijem stanju, savetujemo da istražite ponudu američkih tepiha ili itisona. Kupovinom ovog tipa tepiha ćete vrlo lako pokriti sve nedostatke, ali svakako treba imati na umu da će angažman majstora za podove, pre ili kasnije, svakako biti nužan. Sa druge strane, za elegante ili lakirane parkete, preporučujemo kupovinu manjih staza ili čupavih tepiha. Kako aktuelni trendovi ne podrazumevaju postavljanje tepiha ispod kreveta, potrudite se da mu pronađete adekvatnu poziciju.

Najčešće greške pri uređenju spavaće sobe

I povrh ozbiljinih investicija, ljudi neretko budu nezadovoljni rezultatima renoviranja spavaće sobe. To se najćešće dešava usled pravljenja narednih grešaka:

 • Previše jastuka na krevetu – Pored dva glavna, sasvim je dovoljno dodati još dva do tri sporedna jastuka. Nema potrebe za preterivanjem.
 • Upotreba jedne boje – jednobojna spavaća soba poprima bezličan izgled, što se definitivno odražava na kompletnu atmosferu. Uvedite više dezena. 
 • Nefunkcionalne police, kao i svaki drugi komad nameštaja koji nema nikakvu funkciju, bi trebalo izbaciti van sobe (ili mu, naravno, pronaći primenu).
 • Sobe bez prostora za sedenje – spavaća soba koja se lako transformiše u prostoriju za dnevni boravak je pravi must have. Preporučujemo da nabavite nekoliko fotelja ili lazy bagova.
 • Krevet bez uzglavlja – spavanje na krevetu bez uzglavlja može biti izuzetno neugodno, stoga se potrudite da izbegnete ovaj problem.
 • Vidljivi kablovi – sve vidljive strujne kablove ili adaptere bi trebalo sakriti u kanalici. Ona se može nalaziti ispod stola, iznad podnih lajsni ili na zidu (pod uslovom da je iste boje kao i sam zid).  

Ne zaboravite na zelenilo

Dekorisanje spavaće sobe ne bi bilo potpuno bez uvođenja saksija sa predivnim živopisnim biljkama. Međutim, ukoliko brigu o bilju smatrate krupnom obavezom, prostoriju vrlo lako možete oplemeniti i veštačkim zelenilom. Za klub stolove ili police preporučujemo minijaturne fejke, dok za same uglove prostorije savetujemo da nabavite visoko ukrasno bilje. Cveće takođe možete pozicionirati na ramovima prozora ili pored noćnih stočića. 

Šta ćemo sa prozorima?

Pravo je vreme da vaše tradicionalne zavese zamenite novim, modernijim naslednicima. U slučaju da preferirate spavanje u potpunom mraku, naša preporuka je da nabavite zavese za zamračivanje. Sa druge strane, takođe možete uzeti i mrežaste, trakaste ili rolo-zavese. Osim toga, biće vam dostupna i kupovina jedinstvenih plisiranih zastora ili roletni od prozirne tkanine. Karniše bi trebalo da izgledaju moderno, dok bi sami koloriti morali biti u estetskom skladu sa ostatkom spavaće sobe.

Interesantne ideje za dekorisanje dečije sobe

Dekorisanje i opremanje dečije spavaće sobe može biti izuzetno zabavan proces, a naročito ukoliko u isti uključite i vaše mališane. Evo nekoliko korisnih ideja:

 • Napravite unikatnu zidnu dekoraciju – uz pomoć krep trake, malo farbe i neograničene dečije mašte, zidnu dekoraciju ćete kreirati očas posla. 
 • Neka sve bude u znaku omiljenog super heroja – od posteljine, zavesa, postera ili figurica, pa sve do boja zidova, prostoriju treba oplemeniti u duhu omiljenih akcionih junaka mališana.
 • Napravite posebnu policu za igračke – one mogu biti otvorenog (ugradne viseće police) ili zastakljenog tipa. 
 • Ostavite dovoljno prostora za sto – uglovi prostorije se mogu iskoristiti za takozvane L stolove. Jedna strana može biti namenjena za gejmersku opremu, dok drugoj treba dodeliti ulogu pisaćeg stola. 
 • RGB rasveta – savršeno rešenje za popravljanje atmosfere koje možete iskoristiti i za druge prostorije.

Uz dobru volju, maštu i nešto malo novca, vaša spavaća soba može poprimiti potpuno novi sjaj! Nadamo se da su vam naši saveti bili korisni.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija