Uz Kafu logo

Izdavanje stanova na dan – Niš dominira na jugu Srbije

AktuelnostiPutovanja

Autor: Velibor Živkov

Svedoci smo ogromne ekspanzije razvitka biznisa kratkoročnog izdavanja stanova, koja se dešava na teritorije cele Srbije. Naravno ekspanzija je najuočljivija u našim najposećenijim gradovima i turističkim mestima.

Tako podaci iz decembra 2022. godine govore da je najviše noćenja ostvareno u Beogradu, Zlatiboru, Novom Sadu, Kopaoniku, Subotici, Nišu i Vrnjačkoj Banji. Mi ćemo se u nastavku posvetiti Nišu, odnosno fenomenu razvoja turističke ponude ovog grada.

Zašto stanovi, a ne hoteli?

U slobodnom tržištu, ponuda će uvek da bude uslovljena tražnjom. Tako, sve veći broj stanova za kratkoročno izdavanje je posledica sve veće traženje. Postavlja se pitanje otkud tolika potražnja za ovom vrstom smeštaja u Nišu?

Razlog broj jedan koji je u korist stanova jeste sloboda i privatnost koji pružaju. Kada smo na odmoru, bilo dužem bilo kraćem želimo potpunu slobodu, kako bi naš odmor bio odmor u pravom smislu te reči. U slučaju hotela, to vrlo često nije moguće, kako zbog stalne cirkulacije ljudi, tako i zbog same prirode ovog smeštaja i usluga.

Sa druge strane, ono što je bila najveća prednost hotela, polako postaje odlika stanova za izdavanje. Reč je naravno o uslugama recepcije, obroka, mini-barova. Stanodavci su tatko vrlo često na usluzi gostima tokom njihovog boravka, pa oni praktično obavljaju usluge recepcije, ali i dosta više od toga.

Za kraj nam ostaje faktor koji uvek igra veliku ulogu, a to je novac, tačnije cena izdavanja stanova. Naime, privatni smeštaj u proseku će da bude jeftiniji za 40-50% u odnosu na hotelski smeštaj.

Kada se sve uzme u obzir, vrlo je jasno odakle tolika potražnja upravo za privatnim smeštajem. I sami stanodavci potvrđuju da je trenutno najunosniji biznis upravo kratkoročno izdavanje stanova. Niš je dakle grad, koji u ovom slučaju samo sledi trendove koji vladaju u Srbiji. A u nastavku ćemo videti, šta je dovelo do toga da se turisti sve češće opredeljuju za Niš kao mesto odmora.

Zašto baš Niš?

Niš je broj jedan grad po posećenosti na jugu Srbije, ali, videli smo i jedan od najposećenijih u celoj Srbiji. Nije oduvek bilo tako. Čitav jug Srbije, uključujući i Niš su dugi niz godina bili zapostavljeni i skrajnuti sa turističke mape Srbije. Sada je situacija sasvim drugačija. Niš, ali ne smemo zaboraviti i najposećeniju banju u 2022. godini Sokobanju, su najveće potvrde pozitivne promene. Pa da vidimo šta privlači turiste u Niš.

Bogata ponuda apartmana sa luksuznim sadržajem

Među našim turistima, sve su traženiji apartmani sa luksuznim sadžajima. Kada je reč o gradovima na jugu, najbogatiju ponudu ima upravo Niš. Apartmani sa đakuzijem su tako među najtraženijima, za njima slede apartmani koji nude spa i wellness usluge. Takođe, turisti su sve spremniji da izdvoje nešto više više novca za stan koji će da bude odlično tehnološki opremljen, moderno dizajniran i opremljen kvalitetnim komadima nameštaja.

Odlična turistička ponuda

Turističku ponudu Niša najviše predstvljaju njegovo jezgro grada, festivali, ali i neponovljivi meraklijski duh Nišlija. Ovo je zaista jedan od retkih gradova koji je zadržao svoju, autentičnu energiju i duh koja se oseća na svakom koraku.

Kada govorimo o konkretnim lokacijama koje privače turiste, definititvno se izdvajaju Niška tvrđava, Niška Banja, Nišavskii kej pokraj koga se nalazi veliki broj kafića i mesta za izlaske, ali i čuvena Ćele Kula. Kada je reč o festivalima, na prvom mestu je Nišvil džez festival koji je vremenom zaslužio epitet jednog najboljih svetskih džez festivala. Sve ovo, ali i još dosta toga privlači turiste kako na kraće, tako i na duže boravke u Nišu. 

Svi putevi vode preko Niša

Kako je povezan sa Beogradom auto-putem E75, koji dalje vodi ka Makedoniji i Grčkoj Niš je vrlo česta usputna stanica za sve koji se kreću ka ovim zemljama. U Niš tako svraćaju ne samo državljani Srbije već i okolnih država, koji su se zaputili na letovanje u Grčku. Kao grad sa sjajnom i nadaleko poznatom grastronomskom ponudom, Niš je sjajna stanica za odmor. Ovo je takođe, jedan od razloga zašto je Nišom baš u toku letnje sezone cirkuliše naveći broj ljudi. I naravno, ovo je idealan period za svakoga da odsedne na dan dva u Nišu.

Najveći grad juga Srbije

Ne treba smetnuti sa uma činjenicu da se radi o najvećem gradu na jugu i trećem gradu po veličini u celoj Srbiji. Na području Niša živi blizu 250.000 stanovnika. Iako poslednjih godina stagnira rast broja stanovnika, u prethodim godinama taj broj je konstatno rastao, što je još jedna potvrda privlačnosti Niša.

Ovo je bila priča o Nišu, o njegovom aktuelnom turističkom životu i ponudi. Mi vam toplo preporučujemo da posetite ovaj grad i sami, svojim očima i čulima saznate u čemu leži tajna privlačnosti Niša.  


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu