fbpx

Uz Kafu logo

Jesenje lukovice – lale

Kafa kod kućeMajstorije

Autor: Lavanda

Jesen volim iz puno razloga i na dosta načina. Sadnja lukovica mi je omiljena zanimacija vikendom. Danima se spremam, planiram i biram šta ću da posadim, gde i u kojoj kombinaciji. Lukovice najviše volim da sadim u saksije jer mi je mnogo komotnije da sadim na terasi, na stolu i da kasnije nemam problema sa pretragom zemljišta kad ih vadim. Ovo je prvi u nizu postova o lukovicama i biće posvećen lalama :heart:

Lale u saksijiLale spadaju u lukovice koje se sade u jesen, a cvetaju na proleće. Što je klima hladnija to ih treba saditi pre jer im je potreban period relativno konstantne niske temperature kako bi razvile koren. Svakako ih treba posaditi pre teškog zimskog mraza. Uspevaju gotovo sve na svakom terenu sa dobrom drenažom, a trunu ako stoje u stajaćoj vodi pa treba izbegavati područja pogodna poplavama ili zalivanje saksija. Sadite ih kako poželite, ali imajte na umu da su niskog rasta i mnogo lepše deluju ako se sade u grupama.

Dakle, danas pričamo o lalama.

Lale su zapravo baštensko cveće, ali se mogu saditi i u saksijama. Na prozoru će vam cvetati dok je u bašti svo cveće još pokriveno snegom. U Evropu su stigle iz Male Azije i kao zaštitni znak su Holandije.  Sade se po tri komada u saksiju (čiji je gornji otvor u prečniku 12 cm), a u dekorativne činijice po 5 do 6 komada, što zavisi od veličine činijice napunjenom plodnom saksijskom zemljom.

 

Lale u solji  S obzirom na cvetanje, sorte lala dele se u četiri grupe:

– rano cvetajuće,

– srednje rano cvetajuće,

– kasno cvetajuće i

– botaničke.

 

Prilikom sadnje, izdnaci na lukovicama treba da dođu do visine ivice saksije ili činijice. Ovako zasađene lukovice treba držati na tamnom, umereno hladnom i dovoljno vlažnom mestu, najbolje u podrumu, i pokriti ih 10 cm visokim peskom. Treba voditi računa da ovaj pesak sve vreme malo vlažan. Do januara razviće se na lukovicama toliko žila da će one prodreti i kroz rupicu na dnu saksije, a i gornji deo biljke klica dostići će visinu od oko 10 cm. Ako se pipanjem u njoj oseti cvetni pupoljak, saksije ili činijice treba izvaditi iz peska i staviti u nezagrejanu sobu među zatvorene prozore. Zemlju u saksiji ili činijici treba dobro zaliti, a gornji deo biljke pokriti praznom saksijom ili tuljkom od hartije. Kad se pod saksijom ili tuljkom klica sa cvetom dobro razvije, lale treba izložiti potpunom svetlu i premestiti u toplu sobu, gde će se uskoro razviti cvetovi.

Evo samo nekih vrsta lala koje možete naći i kod nas.

Bleu AimableChina TownDouble beauty of ApeldoornNegritaJazzHollywoodHappy GenerationGavotaEstella Rijnveld


2
Ostavi komentar

avatar
1 Teme
1 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
2 Autori komentara
LavandaMilena Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Milena
Gost
Milena

Ako neko nema veliku terasu :ermm: , može da dođe kod tebe i samo da uživa u lepoti lala. 🙂

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana