Uz Kafu logo

Kako da renovirate dom sa ograničenim budžetom

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Renoviranje čitavog doma ili određenih prostorija donosi prijatne promene i pozitivno utiče na kvalitet života. Čitav proces izvođenja radova često može biti stresan i posebno naporan ako se java neki nepredviđeni problemi i zastoji. Međutim, kada se sve završi i kada vidite rezultate rada, shvatite da je sve bilo vredno truda i da vas očekuju srećni dani u osveženom domu. Ovo važi i u situacijama renoviranja nekretnine u cilju prodaje ili izdavanja. Iako vi nećete živeti u tom prostoru, uspećete da postignete željenu cenu i na taj način ostvarite druge finansijske planove. 

Međutim, da li je moguće uspešno renovirati dom sa minimalnim budžetom?

Za početak, treba naglasiti da je “minimlani budžet” relativna stvar i da sve zavisi od ličnih finansijskih standarda i zahteva. Nekome je minimalno ono što je za druge dovoljno da kompletno renoviraju čitav dom. Ali hajde da krenemo od nekog proseka, da ne razmišljamo o luksuznim i ekstravagantnim enterijerima. 

Dakle, ako imate jaku želju da nešto promenite u svom životnom prostoru, a budžet vam je ograničen, razmislite o krečenju. Zidovi su najveća površina u enterijeru i kada promenite njihovu boju, prostor će biti već osvežen i izgledaće kao nov. Igrajte se bojama, nijansama, kombinacijama ili tapetama. Naravno, pre toga sve dobro istražite i proverite da li će se vaše nove ideje uklopiti sa nameštajem i konceptom prostora. 

Kad smo već kod boja, imajte na umu da pored zidova možete prefarbati i komode, ormare, vrata i sve element u stanu, ukoliko vam je njihova boja dosadila i želite da vidite nešto novo. 

Promenite tepihe.

Ukoliko volite da imate tepihe u stanu i znate koliko su važni, verovatno ste svesni toga i koliko utiču na izgled čitave prostorije. Zato razmislite da li je možda vreme da promenite one koje već imate. Tepisi ne moraju da budu skupi, a tema ovog teksta je renoviranje ili osvežavanje prostora sa prosečnim budžetom. Dakle, kada znate šta vam se dopada i šta želite od tepiha, lako ćete izabrati nov i drugačiji – onaj koji će transformisati vašu prostoriju. 

Dodajte ogledala ili zidnu dekoraciju. 

Ako imate prostorije male kvadrature, dokazani trik da vizuelno deluju veće je da na jedan zid okačite veliko ogledalo. Razmislite o tome. Nike skupo, lepo izgleda i korisno je, jer svako želi da ima veliko ogledalo u domu, zar ne?

Pored ogledala, tu je i neograničeni izbor zidne dekoracije. Samo jedna slika, stiker ili foto tapet mogu da unesu veliku promenu i osveženje u životni prostor. I ne moraju da budu skupi, kada pametno birate i kada ste svesni toga da ih nakon određenog vremena možete zameniti. 

Osvežite prostor biljkama.

Na ovom sajtu zaista ima mnogo tekstova sa idejama o tome kako možete da unesete zelenilo u svoj enterijer. Da li će to biti po feng shui pravilima ili po vašem ličnom nahođenju, stvar je izbora. Možete da unesete veliku sobnu biljku i da za nju pronađete mesto u prostoriji kao da je poseban komad nameštaja. Ali, uvek postoji varijanta da određene delove enterijera ukrasite malim sobnim biljkama u posebno odabranim i jedinstvenim saksijama. 

Zamenite slavine. 

Ukoliko vam je potrebna promena u kuhinji ili kupatilu, a nemate dovoljno novca, idealan način da nešto učinite po tom pitanju je da zamenite stare i dotrajale slavine. Pored toga što će se osetiti razlika u samom funkcionisanju, i izgled čitavog prostora biće drugačiji. Možda sada niste svesni koliko su slavine važni detalji, ali kada ih zamenite, shvatićete o čemu govorimo. 

Pored slavina, razmislite o farbanju nekih pločica u kupatilu ili kuhinji. Danas je lako pronaći dobru i dugotrajnu farbu za pločice. Menjane i razbijanje starih je komplikovan i skup posao, ali farbanje uvek može da dođe u obzir. 

Evo još nekih ideja za promene u domu koje nisu skupe, a vidljive su i značajne. 

  • Zamenite stare lajsne novim i atraktivnim 
  • Promenite ručke na ormarima. Izaberite neke jarkih boja i neobičnih oblika. 
  • Kupite nove zavese ili ih sklonite. Svaka promena koja je u vezi sa zavesama je značajna i odmah vidljiva.
  • Napravite novi razmeštaj. Pre toga dobro razmislite kako bi se i gde nešto uklopilo, da ne bude posle da ste se mučili i podizali teške ormare i krevete, a niste sve isplanirali i predvideli. 
  • Nabavite nove police za knjige. Ako u kući imate mnogo knjiga, sigurno vam uvek nedostaje mesta za njih. Možda je potreba za renoviranjem pravi povod da nabavite nove i moderne police na kojima ćete čuvati omiljene naslove. Sada su izuzetno popularni takozvani nevidljivi stalci za knjige. Diskretni su i zaista se ne vide kada na njih stavite knjige, tako da deluje kao da lebde na zidu. 

Ima još mnogo predloga za male ali značajne promene u enterijeru. Za početak, razmislite žta vi želite da menjate i pišite koje su vaše ideje.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija