Uz Kafu logo

KORACI U KUPOVINI NEKRETNINE – šta kupac treba da zna?

Kafa kod kuće

Autor: Velibor Živkov

Postupak odabira odgovarajuće nekretnine nikada nije jednostavan i lak. Ponuda i potražnja je velika, a najbolji uslovi često nejasni i teško ih je uočiti. Zato je važno pitanje koji su koraci u kupovini nekretnine važni i šta je to što kupac treba da zna da bi pronašao najbolji izbor?

Donosimo vam 10 koraka koji će vam pomoći da donesete prave odluke o izboru nepokretnosti i korigujete svoje želje tako da budu u skladu sa mogućnostima i pronađete najbolje u sklopu svog raspoloživog budžeta.

Nastavite sa čitanjem i pronađite odgovarajuće savete koji će vam sigurno pomoći.


1. Kupac mora imati okvirnu ideju i budžet kojim raspolaže

Prvi korak jeste obezbeđivanje sredstava sa kojima ćete raspolagati, ali i koje su to želje koje bi voleli da vam se ispune, tj. kakvu bi nekretninu želeli da posedujete?

Treba biti realan u svojim željama i najbolje je napisati one zahteve koji se moraju ispuniti, ali i oni od kojih možete odustati. Nekada je to lokacija, nekada cena, nekada uslovi same nekretnine.

I budžet treba definisati tako da ima svoje granice, kao i maksimalnu granicu jer je i to važno da se kasnije raspolaže sa dovoljno novca za eventualno renoviranje i opremanje.


2. Treba se obratiti agenciji za nekretnine za pomoć i podršku

Izuzetno je bitno pronaći pravog saveznika za brz i lak pronalazak nekretnine  koja vam najbolje odgovara.

Važno je pronaći respektabilnu agenciju koja ima iskustva u radu na ciljanom tržištu i izložiti im svoje želje i sa koliko novca raspolažete.

Pri zastupništvu potpisujete ugovor o posredovanju koji ne nosi nikakve troškove, ali ozvaničava saradnju.


3. Agent je zadužen za vaš slučaj i ima punu pažnju za vaše zahteve

Dobićete agenta koji je zadužen za vaš slučaj, prezentuje vam nekretnine koje su raspoložive, ali i za vas nastavlja potragu za onim što vam odgovara.

Vodiće vas i u obilazak i prezentovati i dobre i loše strane pri odabiru. Pokazaće vam nekretnine koje se nalaze u njihovom oglasniku, ali će se usmeriti i na slobodnu ponudu nekretnina koje će bolje odgovarati.


4. Saveti stručnjaka mnogo znače

Sigurno je da ćete dobiti savete agenta oko onoga što možete da očekujete i šta ćete dobiti u okviru raspoloživog budžeta. 

Mnogi kupci imaju nerealna očekivanja. Često žele dosta toga, a budžet im to ne dozvoljava. Agenti će skrenuti pažnju na realna očekivanja pa će se potraga usmeriti u smeru koji je najadekvatniji da bi se ispunile sve želje.


5. Agencija pomaže i pri sklapanju kupoprodajnog ugovora

Kada se pronađe odgovarajuća nekretnina, agencija pomaže i da se potpiše konačan kupoprodajni ugovor, a tome pre toga predstoji nekoliko zvaničnih dokumenata.

Na prvom koraku se potpisuje Predugovor koji se overava kod notara i tom prilikom se polaže kapara koja je najčešće u visini od 10%, ali je stvar dogovora između kupca i prodavca.

Kupac plaća overu predugovora kod notara, a dobija i potvrdu svih vlasnika i njihovih supružnika da su saglasni sa prodajom nekretnine.

Na osnovu overenog Predugovora se ide u banku i plaća kapara. Ako je iznos do 10.000 € može biti plaćanje u gotovini, a ako je veći iznos onda mora da se obavi uz pomoć bankarskog transfera.

Kupac notaru donosi potvrdu o plaćenoj kapari čime se ispunjavaju uslovi iz predugovora.


6. Kupac izmiruje obaveze prema agenciji za nekretnine, ali se saradnja nastavlja

Tek kada se ispune uslovi iz Predugovora sledi plaćanje provizije za posredništvo agenciji za nekretnine. 

To je jedini pravilan način posredništva i korak kada se plaća agenciji za svoje usluge, tek kada pronađete svoju idealnu nekretninu.

Plaća se u proseku 2% od cene nekretnine, ali se dobija velika pomoć u posredništvu i pronalasku svoje nekretnine. Kada se ima na umu koliko traje potraga i o koliko svoti novca je reč, svaka pomoć je dobrodošla, a provizija je minimalan iznos za takvu pomoć.


7. Nakon 60 dana se overava Ugovor o kupoprodaji

Agent zakazuje kod notara sastanak za overu kupoprodajnog ugovora, sačinjenog od strane advokata i po kojem kupac ima obavezu da isplati ostatak iznosa, a prodavac definitivno prenosi vlasništvo na kupca. 

Ovo je krajnji ugovor i zvaničan dokument o kupoprodaji.


8. Kupac donosi potvrdu o plaćenom iznosu radi ozakonjenja ugovora

Da bi Ugovor o kupoprodaji bio validan moraju se ispuniti svi uslovi, a jedan od njih je i da se plati i potvrdi plaćanje dogovorenog iznosa. U tom trenutku se overava i Clausula Intabulandi o isplaćenoj kupoprodajnoj ceni, takođe sastavljenoj od strane advokatskog tima, usluga koja se može dobiti u agenciji za nekretnine.

I ovu overu plaća kupac i od tada ga deli samo jedan korak ka ozakonjenju vlasništva.


9. Plaćanje poreza

Kupac plaća 2,5% poreza na prenos apsolutnih prava za nepokretnost koja je starogradnja i  bila je predmet trgovine ili plaća porez na dodatu vrednost koji iznosi 10% i plaća se za novogradnju.

Oni koji kupe prvi stan imaju i mogućnost povraćaja PDV pa je i ova opcija izuzetno isplativa i mnoge osobe je rado koriste da bi ostvarili maksimalnu korist.


10. Upisivanje u katastar nepokretnosti je poslednji korak

Zvanično poslednji korak, nakon izmirenja svih obaveza je upis u katastar nepokretnosti gde kupac plaća uknjižbu, tj. taksu i tada je ceo proces završen.

Dakle, ako angažujete agenciju za nekretnine vaše je samo da odredite budžet i svoje želje, a za ostalo će se oni pobrinuti. 

Čak i kada pronađete idealnu opciju, agencija je uz vas i vodi vas kroz komplikovanu papirološku proceduru što će vam značajno olakšati konačno sklapanje ugovora i prenos vlasništva. 

Za tu uslugu se plaća minimalna nadoknada agenciji, a završava se ogroman posao.


Pretplati me
Obavesti o
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lina
Lina
5 meseci ranije

Baš tako, bez dobre, sigurne agencije, ništa ne treba počinjati. Posebno u današnje vreme kad se toliko gradi bez dozvola.

Tanja
Tanja
4 meseci ranije

iskreno, meni je agencija Solis baš pomogla u tom procesu i mogu da posvedočim da je kao i u tekstu navedeno. procedura komplikovana, ali sa njima je lakše

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija