Uz Kafu logo

Kuhinjska dekoracija koja otvara apetit

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Kada nabavite sve neophodne aparate u kuhinji, smestite posuđe i pribor u elemente koje ste pažljivo birali i usklađivali – šta je sledeće? Dekoracija, dodavanje ličnog tona i usklađivanje stila i funkcionalnosti. Možda vam ovo sada zvuči suvišno i opterećujuće, ali videćete kako male stvari mogu pretvoriti kuvanje u uživanje i otvoriti apetit kako ukućana, tako i gostiju. Jeste li razmišljali o slikama ili fotografijama u kuhinji? Možda do sada niste, ali bakon ovog teksta ćete videti kako mali detalji mogu da unaprede atmosferu čitave kuhinje i da podstaknu zdraviji način ishrane i života. 

Kombinacija boja koju ste odabrali za kuhinju utiče na odnos prema hrani. 

Na primer, ako zidovi u zelenoj boji stvaraju potrebu za zadravijom hranom. Narandžasta i žuta čine kuhinju atraktivnijom i zanimljivijom, što poboljšava apetit i podstiče želju za kuvanjem. 

Ako ste dovoljno smeli i kreativni, možete se oprobati u oslikavanju zidova ili kuhinjskih elemenata. Izaberite zelenilo, začine, hranu. Ovakve kreacije pokreću potrebu za kuvanjem i uživanjem u zdravoj hrani. 

Birajte dugotrajne elemente i promenljivu dekoraciju. 

Kada opremate kuhinju, uvek se vodite time da to nećete raditi svake godine i da ne treba štedeti na kvalitetu. Izaberite materijale koji traju i koji se lako održavaju. Na primer, mermer, granit, kvarcne ploče, elemente od jakog i izdržljivog drveta. Razmišljajte o budućnosti ne samo svojoj, već i o generacijama koje će koristiti vašu kuhinju.

Međutim, ono čime se možete igrati i šta možete menjati su dekorativni elementi, boje zidova i razni detalji. Mogućnosti za promene su velike. 

Izaberite zavese u jarkoj boji, okrečite deo zida ili nacrtajte nešto na zidu, zalepite tapete. Okažite slike začina, biljaka ili hrane, ušrafite zanimljive ručice na kuhunjske elemente ili ih ukrasite stikerima. Nabavite posuđe u jarkim bojama ili sa neobičnim dezenom, postavite šolje ili činijice kao ukrasne detalje, okačite krpe veseih boja. Zaista su mogućnosti malih ali važnih promena u kuhinji neograničene i zavise samo od vaših ideja. 

Zelenilo je uvek najbolji izbor. 

Postavite biljku gde god mislite da je moguće i da će joj biti prijatno. Kuhinje sa puno svetlosti savršene su za gajenje začinskog bilja u ukrasnim saksijama. Na taj način ćete imati lep dekorativni detalj, a u isto vreme i začine na dohvat ruke. Već ste čuli da zelena boja budi potrebu i želju za zdravijom hranom pa vredi probati da li je to tačno i da li će u vašem slučaju gajenje biljaka u kuhinji biti pun pogodak. 

Ukoliko vaša kuhinja nema dovoljno svetlosti za biljke ili prostora za saksije, pronađite način da unesete zelene detalje. Razmislite da li možete na zidove da okačite fotografije ili slike začina i zelenig bilja. Na kraju krajeva, probajte i sa veštačkim biljkama. Neko ih ne voli, ali ako obro izgledaju u kuhinji i bude želju za zelenim povrćem – čuvajte ih, mislite na svoje telo. 

Evo još nekih načina za buđenje apetita i kreativnosti u kuhinji: 

  • Otisak omiljenog voća na platnu. Možete ga kupiti ili sami napraviti. Potrebno vam je blanki platno na ramu koje možete kupiti u mnogim prodavnicama za kućnu dekoraciju, omiljena akrilna boja i malo dobre volje. Umočite voćku u boju, napravite jedan ili više otisaka. Videćete da je zabavno, a rezultat je sjajan.
  • Grafika ili fotogarfija omiljenog napitka. Moćete ih pronaći na internetu, na sajtovima za besplatno preuzumanje profesionalnih fotografija i ilustracija ili napraviti sami. Izradite fotografiju, uramite je i osvežite jedan deo zida kuhinje ili trpezarije. 
  • Napravite mozaik od fotografija ili slika. Ovo zahteva više mesta na zidu, ali zaista izgleda lepo. 
  • Iskoristite neku policu u kuhinji za izlaganje dekorativnih predmeta. Izaberite ih sami. Ne moraju da budu u uskoj vezi sa hranim, ali mogu da asociraju ili da se uklapaju u stil ostatka kuhinje. 
  • Razmislite šta možete da učinite kako bi vaša kuhinja izgledala atraktivnije i inspirativnije. I ne odlažite realizaciju ideja. Videćete da će se svako ispoljavanje kreativnosti odraziti i na kvalitet života. 

Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija