Uz Kafu logo

Kupovina stana – mali saveti za siguran odabir budućeg doma

Kafa kod kuće

Autor: Velibor Živkov

Kupovina stana nikada nije bila stvar koja se mogla obaviti ovlaš i na brzinu. Koliko god to bila odlična stvar za onoga koji stan kupuje jer time sebi obezbeđuje “krov nad glavom”, i istovremeno izlazi iz godina rentiranja, ipak je kupovina stana sa sobom uvek nosila i zdrave doze sumnji i briga da li će sve proći kako treba, te da li će željena nekretnina na kraju i “na papiru” biti Vaša. A kako znamo da su nekretnine postale vrlo primamljiva investicija u našoj zemlji u poslednje vreme, onda svaki dodatni oprez pri kupovini istih neće biti naodmet.

Pomoć prijatelja pri kupovini stana

Ako govorimo o trenutnoj situaciji, čini se da prodaja stanova u Novom Sadu  nikada nije bolje išla, te da se transakcije naveliko obavljaju. To možete čuti od svakoga ko je na bilo koji način uključen u ovo. Stoga bi ovo bio i prvi savet ako se odlučite za kupovinu nekretnine – obavezno kontaktirajte nekog od prijatelja ili poznanika ko je ili poslom povezan sa tržištem nekretnina, ili je i sam imao prilike da u nekoj bližoj prošlosti kupuje stan. Informacije od ljudi kojima verujete su uvek značajne, i one Vam mogu biti prvi korak kada je u pitanju ostvarivanje Vaših davnašnjih želja. Tržište je veliko i preplavljeno različitim ponudama, a kako je Vama bitno da budete sigurni u ono šta kupujete, dobra preporuka prijatelja neka Vam bude polazna tačka. 

Budite jasni u svojim namerama

Drugi savet koji se može primeniti uporedo sa prvim je možda i najbitniji za Vas, a to je: šta Vi želite od budućeg stana? To je ono što je samo na Vama, i o čemu morate dobro da razmislite pre nego što uopšte i krenete u kupovinu nekretnine. Naravno, to zavisi i od novca koji ste spremni da uložite u budući stan, odnosno da li ga kupujete za gotovinu ili na kredit. Sa tim u vezi onda na red dolaze Vaše lične preferencije. Na primer – da li više volite starogradnju ili novogradnju, da li Vam je bitno da li je stan opremljen ili ne, koliko biste želeli da uložite u neko buduće renoviranje stana i slično. Sve je to ono što morate sa sobom raščistiti pre samog kretanja u razgledanje ponude kako biste sebi olakšali konačan odabir željene nekretnine. 

Lokacija kao važan faktor pri odabiru stana

Na sve ovo se nadovezuju i pitanja oko mesta gde biste voleli da živite kao i komšiluka oko njega – da li tačno želite određeni deo grada u kojem biste voleli da budete ili Vam je samo bitna mikrolokacija kao i da li su Vam potrebni određeni prateći sadržaji u okolini, a to pitanje je naročito važno ako imate decu. Ove stvari znaju da budu bitne naročito kada krenete da živite u Vašem budućem domu, te je stoga vrlo bitno dobro razmisliti i o njima. 

Angažujte agenciju za nekretnine 

Sledeća stvar koja bi se svakom od Vas koji kupujete stan mogla savetovati je ta da u čitav proces ne ulazite sami. To znači da bi bilo dobro angažovati agenciju za nekretnine koja će Vam pomoći ne samo oko traženja odgovarajućeg stana nego i oko svih pravnih pitanja koje ovu transakciju prate. Svi znamo da se poslovima prodaje nekretnina bave razni ljudi, te je potrebno pronaći pouzdane saradnike u vidu agenata koji će nam biti od velike pomoći kada su u pitanju sve provere buduće nepokretnosti. Naravno da je potrebno sa sigurnošću znati da li je nekretnina uknjižena, da li je vlasnik taj koji se i vodi na papiru, da li je u katastru nepokretnosti sve u redu sa stanom, te da nema nikakvih drugih zabeležbi koje bi mogle predstavljati smetnju pri realizaciji kupoprodaje. U svemu ovom Vam iskusan i dobar agent za nekretnine može biti od velike važnosti.

Pravni savetnik kao dodatna pomoć

Ako pak smatrate da Vam agencija za nekretnije nije potrebna, svakako je preporučljivo da se angažuje barem pravni savetnik sa iskustvom koji će vam oko svih ovih stručnih stvari biti od pomoći. Iako Vam se to na početku čini kao dodatni trošak, to je uvek pametno uložen novac jer ćete znati da dobijate dodatnu sigurnost i da ćete buduću nekretninu kasnije lako i bez problema uknjižiti na svoje ime.

Budite strpljivi

Među stanovima koji se u ovom trenutku nalaze na tržištu nekretnina sigurno možete naći i onaj jedan na pravoj lokaciji za Vas koji će zadovoljavati sve Vaše kriterijume, i koji će biti i Vaš budući dom. Bitno je samo da ne odustajete lako odnosno da budete strpljivi. Ipak će to biti mesto u kojem ćete Vi i Vaša porodica provoditi svakodnevni život, te ćete svaku ponudu sigurno više puta vagati. 

No, kao i prilikom svake veće kupovine potrebno je da pokažete odlučnost i da brzo reagujete u pravom trenutku odnosno kada shvatite da ste pronašli baš ono što ste tražili. Dobri stanovi se brzo prodaju, a da biste Vi bili vlasnik jednog od njih, još jedanput dobro razmotrite savete koje smo Vam dali, i slobodno krenuti u odabir Vašeg budućeg stana.

Srećno!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija