Uz Kafu logo

Kupovina stana za porodicu – na šta posebno treba obratiti pažnju

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Kada kupujete stan u kome ćete živeti sa svojom porodicom, potrebno je da razmišljate unapred. Bitno je da investirate u nekretninu koja treba zadovoljava vaše potrebe i navike u sadašnjem trenutku. Međutim, podjednako je važno da izaberete stambeni prostor koji će nastaviti da ispunjava sve uslove komfora kako se vaš život bude menjao u godinama koje slede.

Dok pregledaju oglase za prodaju stanova, mnogim roditeljima je fokus na stambenim jedinicama koje su prilagođene deci. Međutim, karakteristike koje ćete želeti za svoju bebu razlikuju se od onih koje želite za dete predškolskog ili školskog uzrasta. 

Koliko su važni lokacija i opremljenost stana, koliko velika nekretnina vam treba i  šta je to pored „planiranja unapred“ na šta posebno morate da obratite pažnju ako kupujete novi porodični dom? Pročitajte.

Lokacija je bitna – naročito u velikom gradu

Koliko puta ste čuli da je lokacija glavni faktor kod kupovine nekretnine? Važnost lokacije se s razlogom ističe u prvi plan, pogotovo kada tražite stan za porodicu u velikom gradu kao što je Beograd, na primer. Koja naselja su najbolja i najbezbednija za život sa decom? Gde se nalaze dobri vrtići i škole i uređena  dečja igrališta i parkovi? Pokušajte da nađete odgovore na ova pitanja pre nego što angažujete agenciju da vam pomogne da nađete idealan dom. 

Neki od najmirnijih beogradskih kvartova pogodnih za stanovanje sa decom su Voždovac, Mirijevo, Karaburma, Zemun. Među opštinama koje beleže konstantan razvoj i naročito su privlačne za porodice sa decom posebno mesto ima Novi Beograd. Ovaj deo grada polako postaje prestonički centar sa mnogo prilika za poslovne ljude, ali i za mlade koji tek treba da se školuju. Takođe, tu su kej i velike zelene površine tako da ima i više nego dovoljno mesta za dečju igru. 

Što se ponude nekretnina tiče, stanovi koji se prodaju na Novom Beogradu izgrađeni su po meri savremene porodice. U ovoj opštini se gradi sve više stambenih modernih blokova. Parking garaže, igralište u stambenom kompleksu i vrhunski sigurnosni sistem samo su neke od karakteristika novoizgrađenih objekata.

Istražite i komšiluk

Pošto izaberete kvart i zgrade, tj. stanove koji vam se dopadaju, istražite komšiluk. Da li se susedstvo čini kao privlačno mesto za porodičan život? Preispitajte bezbednost, kvalitet najbližih škola i samu ulicu. Da li u blizini žive druge porodice sa decom sa kojom bi se vaša deca mogla sprijateljiti?

Prošetajte kroz stambeni blok i kvart, da steknete osećaj – da li biste mogli tu da živite ili ne.

Kvadratura i raspored prostorija u stanu

Čuveno pitanje: „Koliko veliki stan vam je potreban?“ dobija potpuno novi smisao kada kupujete stan za porodicu. Primera radi, stan do 50 kvadrata na Vračaru ili Dorćolu je trenutno odlično rešenje ako imate bebu ili sasvim malo dete. Međutim, ako planirate proširenje porodice, možda je pametnije da već sada gledate stanove veće kvadrature sa više spavaćih soba. 

Veći stanovi imaju nižu cenu kvadrata u odnosu na garsonjere i jednosobne stanove, ali opet zahtevaju dobar budžet, pogotovo ako se nalaze na nekoj atraktivnoj lokaciji. Ako ste ograničenih finansijskih mogućnosti, moraćete da odlučite da li ćete prednost dati lokaciji ili kvadraturi stana. Pokušajte da nađete neko kompromisno rešenje kojim ćete zadovoljiti potrebe svih članova porodice.

Pored veličine stana, raspored prostorija takođe igra veliku ulogu kada birate novi porodični dom. Praktičnije je da imate dnevni boravak otvorenog tipa nego zasebnu trpezariju i kuhinju, na primer, jer lakše možete da pratite trogodišnjaka dok pripremate obroke. U velikim stanovima sa više prostorija za spavanje, treba obratiti pažnju na to da dečja soba ne bude mnogo udaljena od spavaće sobe roditelja.

Može biti poprilično nezgodno ako u toku noći treba da pređete dugačak hodnik da biste došli do uplakanog deteta.

Prostor za skladištenje stvari

Dovoljno prostora za odlaganje stvari može biti pravi izazov kada živite u stanu, naročito kada živite u stanu sa decom. Stalno će vam nedostajati mesta za sve igračke, knjige, odeću i nameštaj. Zbog toga dobro procenite da li stan koji vam se dopada ima dovoljno prostora da, na primer, postavite velike ugradne ormare. 

Imajte na umu da porodični stan treba da funkcioniše kao prostor za život i zabavu i dece i odraslih. Pored toga što previše igračaka nije dobro za dete, postoji opasnost da dečje stvari preplave svaki kutak. Prema tome, jedan od vaših glavnih zadataka je da to sprečite. Ako imate malo opcija za skladištenje, morate da pronađete rešenje da spakujete igračke van vidokruga.

Spoljni prostor – okruženje zgrade

Kupci kuća sa dvorištem uglavnom ne moraju da se brinu oko prostora za bezbednu igru svoje dece. Međutim, kada kupujete stan, mirno i lepo okruženje zgrade i uopšte sigurnost u stambenom bloku neki su od glavnih prioriteta. Da li je postoji otvoreno područje za igru ispred, odnosno iza objekta? Košarkaški teren, igralište ili zelena površina koji vidite s prozora stana? Ovo će vam dobro doći kad vaša deca dovoljno odrastu da se igraju sama vani, ali su u uzrastu kad i dalje želite da ih držite na oku.

Takođe, poželjno je da ulaz zgrade bude zaštićen od ulice i saobraćaja bar prilaznom stazom ili da postoji neka ograda koja bi sprečila da vaši mališani istrče direktno na kolovoz. Ako nema većeg i bezbednog igrališta, proverite da li možete pešaka za kratko vreme doći do najbližeg parka. 

Uključite decu u „finalnoj fazi“ 

Na kraju, kupovina stana za porodicu treba da bude odluka koju ćete zajednički doneti. Naravno, to ne znači da deca treba da imaju „glavnu reč“. Idealno bi bilo da započnete svoju pretragu stanova online, suzite izbor na nekoliko stanova i prvo ih obiđete s agentom – bez dece. Potom, kad pronađete nekoliko „favorita“, povedite i decu u obilazak.

Uključivanjem mališana, a pogotovo tinejdžera u ceo proces može biti od vitalnog značaja da selidba bude manje stresno, a više uzbudljivo i prijatno iskustvo.  

Ako sve vreme pazite na ove detalje koji mogu uticati na vas i vašu decu, velike su šanse da ćete pronaći dom po meri cele porodice. Onda se možete opustiti i gledati kako vaša deca rastu i napreduju u godinama koje dolaze.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu