Uz Kafu logo

Šta treba da uradite pre prodaje nekretnine

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Odlučili ste da iz nekog razloga prodate stan ili kuću u kojoj ste živeli. Međutim, to nije tako jednostavan proces kao što vam se čini. 

Šta sve treba da uradite za početak?

Pre nego što postavite tablu “na prodaju” ili angažujete agenciju za nekretnine ili odlučite da prodajete bez posrednika, važno je da uradite neke osnovne stvari kako biste postigli bolju cenu i brže privukli kupce. 

Prostor u kome živite možda vama izgleda sjajno, ali ne prodajete ga sebi. Vi možda ne vidite sve njegove nedostatke, ali potencijalni kupci često prvo zapažaju ono što fali i što može da umanji cenu pa tek onda obrate pažnju na sve prednosti prostora. Zato je vaš zadatak da se potrudite da izazovete misao: “Da, mogao bih da živim ovde!” i da kupcima ne prođe kroz glavu rečenica: “Jasno mi je zašto prodaju ovaj stan.”

Dakle, pripremite kutije sa alatom, četke, boju i pribor za čišćenje. Pitali smo predstavnike popularnog besplatnog oglasnika mojtrg.rs za savete u ovoj oblasti. Što pre završite zadatke koje navodimo, pre ćete ostvariti svoj cilj i predati ključeve nekom drugom. 

Legalizacija

Ova aktivnost ne zahteva alat i posebnu opremu, ali je prva na listi, zato što je bez nje nemoguća prodaja bilo koje nekretninu. Proverite da li je objekat koji prodajete legalizovan, da li je zakonski regulisano svako vaše pravo, vlasništvo, imovinski sporovi…

Ne oslanjajte se na priče roditelja ili prethodnih vlasnika. Proverite sve po zakonu i propisima. Ne dešava se retko da kupci odustanu od kupovine u poslednjem trenutku, kada vide da postoji neka rupa u zakonu koja može da im u budućnosti stvori probleme. 

Angažovanje agencije za nekretnine

Razmislite da li svoju nekretninu želite da prodajete bez posrednika ili mislite da je ipak bolje da vas zastupa agencija za nekretnine. Agenti se ne bave slučajno svojim poslom. Dobro znaju šta rade i kako rade, koliko neka nekretnina vredi i koja bi mogla da bude početna, a koja krajnja cena. Poznaju sve prednosti i nedostatke okruženja i imajuu bazu dobrih kopaca do koje vi verovatno ne možete lako da dođete.  

Agenti za nekretnine vešto pregovaraju i dogovaraju se u vašu korist, jer i njima je u interesu da prodate stan ili kuću što pre i po najboljoj ceni. 

Čišćenje i sređivanje kuće od poda do plafona

Iako se vama čini da prostor u kome živite nije prljav i da nema potrebe za detaljnim čišćenjem i dezinfekcijom, uverićete se da nije tako. Vi ste navikli na svoje “mirise” i atmosferu pa ne primećujete sitne nedostatke koji postoje u prostorijama, uprkos pažnji i održavanju. Kupci žele da sebe odmah zamisle u domu koji razgledaju, a taj osećaj ne mogu da steknu kada osete “tragove” nepoznatih ljudi. 

Ukoliko imate mogućnosti, angažujte profesionalce za čišćenje ili to učinite sami, ali  vodite računa o svakom detalju i potrudite se da prostor zablista.

Uklonite nered i sve nepotrebne stvari

Možda još uvek živite u stanu koji prodajete ili su u njemu ostale neke stvari, a vi ste se preselili. Potrudite se da ostavite samo neophodno. 

Nered i ćoškovi sa viškom stvari u manjoj ili većoj meri postoje u svakom domu. Međutim, kupcima nije prijatno da to vide. Osim toga, prostorija će izgledati manja ako je pretrpana nepotrebnim stvarima. Nema potrebe da se potencijalni kupac trudi da zamišlja kako će sve izgledati bez vaših stvari. Omogućite mu da to odmah vidi. 

Očistite podrum/garažu

Kao što nered i nečistoća u stanu mogu da stvore pogrešnu sliku o domu, tako je i sa prostorijama u kojima se čuvaju stvari i parkiraju automobili. Omogućite potencijalnom kupcu da sagleda sve prednosti nekretnine koju nudite i da oseti privilegiju što će biti vlasnik prostora u kome se našao. Izbacite sve glomazne stvari iz podruma i garaže, sredite ih i napravite dovoljno prostora da kupac može da razgleda i proceni prednosti pomoćnih prostorija.

Napravite savršene fotografije

Ovo treba da bude obaveza svakog prodavca nekretnine. Kada završite sve radove i sređivanje doma i pomoćnih prostorija, potrudite se da napravite odlične fotografije. Dobro znate koliko su slike na internetu važne i koliko puta su vas privukle ili odbile.

Ukoliko vi niste u mogućnosti to da uradite, angažuje profesionalnog fotografa. Isplatiće vam se, jer ćete dobrim fotografijama privući više kupaca, a samim tim dobiti i više ponuda, od kojih će jedna sigurno biti ona koju očekujete. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija