Uz Kafu logo

Da li vredi uložiti u nova sobna vrata prilikom renoviranja?

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Rešili ste da renovirate stan i suočili se sa gomilom nepredviđenih poslova i troškova. Koliko to ume da bude naporan projekat, govori i misao koja često može da se čuje među građevnicima, da je ponekad bolje izgraditi kuću iz temelja, nego renovirati postojeću. Instalacije, kupatila, podne obloge i zidovi su nešto što je osnovno kod renoviranja. Nećemo propustiti da razmislimo i o uređenju soba, o nameštaju i osvetljenju. Ali šta je sa sobnim vratima? Da li ste sigurni da želite stara vrata u potpuno novom enterijeru? Da li je osvežavanje farbe na starim vratima ono što će vas trajno zadovoljiti?

Sobna vrata su neizostavni deo svakog enterijera i mogu drastično uticati na sveukupni izgled vaših prostorija. Koliko su ona značajna govori sve veći broj modela na tržištu, ali i sve veća uloga koja im se u dizajnu pripisuje. Ulaganje u nova sobna vrata je investicija koja će vam se vrlo brzo isplatiti jer ona omogućavaju veliku vizuelnu razliku koja značajno podiže cene nekretnini.

U tekstu koji sledi pogledajte koje sve benefite vam nude nova sobna vrata.

Vizuelno povećavaju prostoriju

Boje su veoma bitne u opremanju stanova i to dobro znaju oni koji se time bave. Kao što ogledala daju prozračnost prostoriji, tako i vrata u određenim bojama mogu da postignu sličan utisak. Za gradske stanove manjih kvadratura se preporučuju vrata u beloj ili natur boji koja će zbog svetlih tonova uticati da prostorija izgleda veće. Iako su u poslednje vreme moderni tamniji tonovi, čak i crna vrata, vodite računa kod renoviranja i izdavanja da je bela boja univerzalna koja se uklapa u sve stilove opremanje stana.

Stakleni dodaci propuštaju svetlost

Stakleni dodaci na vratima koja iz hodnika vode do dnevne sobe ili trpezarije su idealna kombinacija. Osim što estetski unose raznovrsnost u domu, zahvaljujući staklenim delovima, mogu uneti svetlost u prostorije koje su često po projektu mračne (kao što su hodnici). Ovo takođe znači da bi stakleni otvori trebalo da se izbegnu kod spavaćih soba, gde nam je potrebna veća privatnost i mir.

Nova sobna vrata za bolju izolaciju

Prvobitna namena vrata je zaštita i izolacija. Za razliku od spoljašnjih vrata koja imaju veću ulogu u zaštiti od spoljašnjih faktora, sobna vrata mogu više da se okrenu dizajnu i estetici. Međutim, to nije njihova jedina uloga. Sobna vrata treba da imaju dobru zvučnu izolaciju, a materijali od kojih su napravljena treba da garantuju da se neće deformisati u specijalnim okolnostima. Tu se pre svega misli na kupatilska vrata koja treba da dobro podnose vlagu, ili na sobna vrata u vikendicama koja se neće deformisati u izuzetno hladnim ili izuzetno toplim uslovima.

Zvučna izolacija mnogo znači. Ako radite od kuće, učite, ili se jednostavno odmarate u miru, važno je da do vas ne dopiru glasovi sa uključenog televizora u drugoj sobi ili zvuk video-igara iz dečijih soba. Nova sobna vrata prave se od ispune koja omogućava izolaciju kao da su tapacirana.

Način otvaranja štedi prostor

Ukoliko to vaš prostor omogućava, različiti tipovi vrata mogu da dodatno doprinesu estetici prostora. Prostrani stanovi ili kuće (kao nekadašnji salonski stanovi), lepo će izdržati dvokrilna vrata koja daju posebnu eleganciju i stilski šmek, dok je to isto u manjim stanovima nezamislivo. Mali prostori mogu da izgledaju znatno veće uz upotrebu šinskih vrata koja ne zahtevaju prostor prilikom otvaranja. Dobro isplaniran prostor može da ima mnogo više potencijala.

Door handle kob

Brave i kvake nove generacije

Osim što su važna estetska komponenta koja bitno utiče na izgled vaših vrata (pa i celog prostora), brave mogu biti nova funkcionalnost koju ne možete dobiti sa prefarbavanjem starih sobnih vrata. Nova sobna vrata se prave sa magnetnim bravama koja imaju mogućnost da se ne zatvaraju sama automatski. To je sjajno rešenje ako imate malu decu koja ne mogu da dohvate kvaku i koja bi se kod starih tipova vrata na taj način zatvorila u sobi. Ovako vrata dolaze do okvira, ali jezičak je taj koji brani da se vrata sama zatvore.

Razmotrite svakako i estetsku funkciju kvaka koje mogu biti u boji prljavog zlata, metalik, mat ili sa gravurama. Više mogućnosti za kombinovanje omogućiće vam jedinstveni izgled i originalnu estetiku.

Vrata po meri

I na kraju, vrata možete danas naručiti po meri. Bilo da ste zamislili nešto posebno što će vašu nekretninu istaći na tržištu, ili otvori u vašem stanu nisu standardnih dimenzija, vrata možete naručiti po meri. Vodite računa o tome da je potebno vreme da se ona izrade i da isporuka može nekad potrajati i do mesec dana. Ako renovirate stan i imate još niz propratnih radnji, krenite od vrata ranije i naručite ih na vreme.

Kao što smo videli, nova sobna vrata su dugoročna investicija koja će se vremenom višestruko isplatiti i zato su nezaobilazan deo kod renoviranja stanova.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija