Uz Kafu logo

Pet osnovnih pitanja koja treba da postavite kada kupujete novi auto

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Pandemija koja je i dalje aktuelna donela je mnoge izazove i navela nas da promenimo kratkoročne i dugoročne životne planove. Naučili smo da budemo oprezni, da uvek imamo plan B i da ne trošimo vreme i novac nepromišljeno i uzalud.
Zato su mnogi na neko vreme odložili kupovinu nekretnina ili realizaciju planova koji zahtevaju velika finansijska ulaganja. 
Međutim, iako je period kroz koji prolazimo težak, život ne može da stane. Neke troškove ne možemo da izbegnemo, jer postoje zahtevi savremenog života koji su neodložni i neophodni. Ako je neko planirao da kupi auto koji je neophodan iz poslovnih i privatnih razloga, onda taj plan nije za dugoročno odlaganje. 

Zato ćemo u ovom tekstu navesti pet osnovnih pitanja na koja je neophodno dobiti odgovore prilikom kupovine auta. 

Koji su moji ključni zahtevi?

Kada je u pitanju kupovina novog automobila, što više znate, bolje ćete proći, odnosno pronaći ćete ono štovam je potrebno. Za početak, treba da znate šta želite i šta očekujete od automobila. 
Na primer, ako tražite veći automobil zbog višečlane porodice, očekujte da ćete napraviti kompromis u pogledu potrošnje goriva. 
Ako kupujete luksuzno vozilo, rizik od krađe je veći pa je važno razmotriti bezbednost automobila i mesto gde ćete ga držati. Dobra garaža i kvalitetna garažna vrata su pored automatskog sistema obezbeđenja izuzetno bitni kada je u pitanju skupo vozilo. Ukoliko ipak nemate mogućnost da auto držite u garaži, uložite u napredan sistem zaključavanja. 
Dakle, važno je da kao kupac automobila napravite prioritete i na osnovu njih donosite naredne odluke. 

Koja vrsta goriva odgovara automobilu koji želim da kupim?

U prošlosti su kupci automobila prvo birali vrstu goriva pa zatim vozilo, zato što je postojala velika razlika u karakteristikama. Danas nije tako. Ne prave se kompromisi u tom smislu, ali i dalje postoji pravilo da je određena vrsta goriva bolja za životnu sredinu, vozačke navike i budžet. Dodatni faktori koje treba uzeti u obzir su ekonomičnost goriva, potrošnja i kako će uticati na životni vek automobila. Ovo je posebno važno ako planirate da kupite hibridni automobil, jer treba razmotriti koliko će trajati akumulator, da li kompanija od koje kupujete ima mogućnost zamene ili kupovine novog.

Da li mi auto treba za duža ili kraća putovanja?

Tehnologija je izuzetno napredovala i skoro svi motori su dizajnirani za brzo zagrevanje ulja, što znači da kratka putovanja sa čestim zaustavljanjem i kretanjem više ne predstavljaju problem. Ali i dalje kupci koji žele auto za gradsku vožnju biraju onaj sa bržim zagrevanjem motora. Vozači koji putuju na duže staze izabraće motor sa više litara. Zato razmislite u koju grupu vi spadate i zabeležite ovaj prioritet. 

Da li želim da razmislim o ekološkom automobilu?

Sa povećanjem svesti o klimatskim promenama, mnogi kupci razmatraju opciju o kupovini ekološkog automobila. Na primer, u inostranstvu naglo raste popularnost električnih automobila koji umesto benzina ili gasa koriste električnu energiju. Međutim, iako je njihova prednost očigledna kada je u pitanju odgovornost i budućnost, održavanje je veoma skupo, a i sama kupovina. U budućnosti ćemo i mi moći da razmatramo prednosti i nedostatke kupovine električnog automobila, a ukoliko živite u inostranstvu, pišite nam da li ih često viđate na ulicama. 

Koje je nabolje vreme za kupovinu automobila?

U pravu ste, postoje određeni meseci kada je najpametnije kupiti auto, tako je praksa pokazala. Vi možete da izaberete auto koji želite da kupite i da intenzivno razmišljate o njemu. Ali sačekajte mart, jun ili septembar, jer je iskustvo pokazalo da su ovi meseci najbolji za kupovinu automobila. 

Da vi imate dobar savet za izbor i kupovinu idealnog automobila?


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija