Uz Kafu logo

Pilates kao metoda vežbanje i benefiti

AktuelnostiZa bolji dan

Autor: uzkafu

Veliki broj odraslih danas ima problema sa viškom kilograma, dok se kao izgovor često navodi nedostatak vremena za bavljenje sportom.

Kao rešenje se nameće pilates i treniranje sa pilates loptama kao veoma brza i efikasna aktivnost za bolji izgled, zdravije telo i bolji osećaj tokom čitavog dana.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da pored odraslih, i veliki broj mladih ima problema sa kilažom. Prema Svetkom atlasu gojaznosti, Srbija se nalazi veoma visoko na negativnoj listi zemalja sa velikim procentom stanovništa koje je gojaznao i ima tendenciju ka tome.

Procenjuje se da će do 2030. godine gotovo 23% odraslih imati višak kilograma, dok će broj dece biti oko 18%, ukoliko ispitanici nastave sa sličnim svakodnevnim rutinama.

Zdrave navike, a posebno jednostavne svakodnevne fizičke aktivnosti, glavno su rešenje ovih problema, dok je pilates sve češća opcija. 

U nastavku pročitajte nešto više o ovoj metodi vežbanja i njenim benefitima.

Koja je osnovna pilates oprema?

Za praktikovanje pilates vežbi biće vam dovoljna jedna pilates lopta i strunjača za udobnije izvođenje vežbi. Povoljne cene za pilates lopte omogućavaju vam da nabavite sve što vam je potrebno bez velikih izdataka, dok ćete treninge moći da praktikujete i u svom domu.

Nabavite prijatnu i komfornu odeću za sport, prostirku ili strunjaču, a kada vam na kućnu adresu stigne i pilates lopta, istog trenutka možete krenuti sa treninzima.

Treninzi sa pilates loptama su odlični za topljenje masnih naslaga, dok veoma jednostavnim vežbama možete imati potpuno zategnutu figuru. Odvojite nekoliko kvadrata u vašem domu za smeštanje stručnjače i to je svo što će vam biti potrebno za pilates treninge.

Vežbe koje se najčešće praktikuju sa pilates loptama?

Pilates predstavlja sklop aktivnosti za istovremeno jačanje duha i tela, vežbanje pravilnog disanja i uklanjanje viška kilograma.

Evo i nekoliko vežbi za skidanje kilograma i zatezanje koje možete praktikovati sa pilates loptama.

#1 Čučanj sa pilates loptom

Ovo je veoma dobra vežba za skidanje celulita na butinama i istovremeno jačanje mišića nogu. Vežbe vam neće u potpunosti ukloniti celulit, ali su svakako odličan pomoćni faktor.

Loptu je potrebno nasloniti na zid i pritisnuti je leđima tako da ne može pasti. Izvođenje vežbe podrazumeva čučnjeve dok se istovremeno balansira lopta ka zidu.

Čučanj se izvodi u položaju u kome su noge raširene, ruke na bokovima i leđa paralelno sa zidom ka kome je lopta naslonjena. Težina tela se spušta na butine i ceo fokus pokreta mora biti ka ovom delu nogu, a na na kolenima, kako ne bi došlo do povrede.

#2 Trbušnjaci sa pilates loptom

Klasični trbušnjaci su sjajna vežba za jačanje stomačnih mišića, veoma korisnih u mnogim sportovima. Pored jačanja stomaka, utiču i na skidanje masnih naslaga na ovom delu tela.

Sa pilates loptom, trbušnjaci su dodatno teži ali i zanimljiviji. Dok ste u ležećem položaju, ispružite ruke i čvrsto uhvatite loptu, te je pokretom na gore prebacujete ka nogama.

Noge takođe podižete ka gore i telo dovodite u takozvani položaj sklopke, a kada ruke i noge dođu dovoljno blizu, loptu prebacujete ka nogama. Ovaj pokret se izvodi i u suprotnom smeru.

#3 Podizanje nogu sa boka

Još jedna veoma dobra vežba za jačanje kukova, nogu i zadnjice jeste bočno podizanje nogu sa pilates loptom. Potrebno je namestiti se bočno, podestiti loptu između nogu i čvrsto je stegnuti.

Gorni deo tela je sve vreme u ležećem položaju, dok se noge podižu paralelno u vis zajedno sa pilates loptom između njih.

Nakon serije podizanja nogu sa jedne strane, promenite položaj i okrenite se suprotno, zarad izvođenja istog pokreta. Pilates vežbe su brojne i veoma zanimljive, tako da ćete se istovremeno zabaviti i trenirati.  

Koji su benefiti pilates treninga?

Treninzima se najčešće okrećemo onda kada na telu primetimo višak kilograma, zar ne?

Iako je to veoma bitan razlog da se otpočne sa fizičkim aktivnostima kao što su pilates ili fitnes, budite svesni da ova metoda treniranja pruža i druge pogodnosti, a evo i nekoliko najvažnijih:

  • istovremeno jačanje duha i tela – tokom pilates vežbi sa loptom ili bez nje, praktikuju se lagani pokreti i usklađeno disanje, pri čemu potpuno postajete svesni svog tela i njegovog funkcionisanja;
  • jačanje snage tela bez bildovanja – naporni treninzi u teretani, pri izvođenju vežbi sa velikim opterećenjem, često dovodi do povreda, ali i nije namenjeno za sve generacije. Sa druge strane, pokreti na pilatesu su laganiji i umereniji, dok dugoročno povećavaju snagu tela;
  • povećava se kapacitet pluća – izvođenje pokreta na pilates treninzima zahteva pravilno i ujednačeno disanje, pri čemu se povećava kapacitet pluća i poboljšava cirkulacija;

Kome su namenjeni pilates treninzi?

Pilates je pogodan za doslovne sve, bez obzira na pol, starosnu dob ili mišićnu građu. Ukoliko vam je cilj gubitak kilograma, jačanje muskulature i unapređenje psihičkog stanja, ova metoda je odlična.

Pa ipak, iako je veoma dobra, nije i dovoljna, s obzirom da ćete, primera radi zarad potpunog gubitka masnih naslaga, morati da povede računa o ishrani, unosu vode i spavanju.

Zašto i sami ne biste isprobali pilates treninge u udobnosti svog doma, gde vas apsolutno niko ne mora videti? Veliki je vroj trenera koji besplatno pokazuju treninge na internetu, pa ovo može biti odličan početak ka izgradnji zdravog duha i jakog tela!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu