Uz Kafu logo

Praktični saveti za kupovinu stana u Beogradu

Kafa kod kuće

Autor: Velibor Živkov

Promene na tržištu nekretnina iz meseca u mesec čine da se situacija prilikom kupovine i prodaje nekretnina menja svakodnevno. Neizvesnost kada su u pitanju cene i odabir pravog trenutka za kupovinu dovode potencijalne kupce i prodavce u situaciju da se teško odlučuju na ovaj korak. Ipak, kako bi se tokom perioda inflacije najbolje sačuvala ušteđevina i uložio novac, kupovina nekretnine je najbolja opcija. Kao jedna od najisplativijih destinacija za ulaganje i najpoželjnije mesto za život izdvaja se Beograd. Ipak, potrebno je poznavati situaciju sa nekretninama u prestonici kako biste bili sigurni da ste pronašli pravu nekretninu za vas. 

Kako odabrati lokaciju?

Kao najveći grad u Srbiji, Beograd ima toliko opština koje imaju svoje prednosti i mane i pre no što donesete konačnu odluku o lokaciji, neophodno je da upoznate sve delove. Potrebno je da imate na umu vaše želje i potrebe kada je u pitanju blizina pojedinih delova grada u kojima radite, školujete se ili želite da živite blizu. Obratite posebnu pažnju na opštine koje se razvijaju i napreduju jer će one u budućnosti postati najpoželjnije lokacije za život. Kao jedna od trenutno najatraktivnijih lokacija izdvaja se opština Palilula koja predstavlja najperspektivniji deo prestonice koja će se nastaviti razvijati u budućnosti. Takođe, delovi kao što su Novi Beograd, Zemun i Vračar beleže porast kada je u pitanju broj stanovnika i prodaja nekretnina.

Pažljivo odredite budžet

Najjednostavniji način da kupite nekretninu jeste da isplatite iznos u kešu jer će vam ovo biti od pomoći prilikom kupovine. Kada imate spreman novac na računu, možete da se cenkate jer će prodavac biti spreman da spusti cenu kada čuje da mu novac može biti prebačen na račun u roku od nekoliko dana. Takođe, većina prodavaca ne želi da rizikuje sa prodajom stana na kredit jer nemaju garanciju da će kupcu biti odobrena sredstva za podizanje kredita.

Sa druge strane, ukoliko vam je kredit jedina opcija, raspitajte se koja banka ima najpovoljnije uslove, koji su troškovi obrade kredita, za koliko vam kredit može biti odobren i u kom iznosu. Sve ovo će vam pomoći da napravite detaljan finansijski plan za kupovinu stana. 

Detaljno istražite ponudu

Pre no što krenete u potragu, detaljno istražite stanje na tržištu nekretnina. Ako želite da budete sigurni da ste doneli pravu odluku, neko vreme pratite stanje na tržištu kako biste bolje upoznali sve detalje koji se tiču kupovine. Ovo je bitan korak prilikom kupovine nekretnine jer ćete biti sigurni da imate realna očekivanja kada je u pitanju odnos cene i kvadrature, imaćete bolji uvid u stanje nekretnina koje se nalaze na tržištu i imaćete mogućnost da napravite listu koja će uključivati sve ono što vam je potrebno u novom domu. Kada je u pitanju aktuelna prodaja stanova, Beograd je jedan od najtraženijih gradova tako da će vam uvid u trenutno stanje na tržištu biti od pomoći prilikom kupovine. Praćenjem oglasa ćete biti u mogućnosti da ispratite cene kvadrata, uslove pod kojima se prodaju nekretnine ali ćete i pronaći način da shvatite koji tip stana i gradnje vam najviše odgovara.

Starogradnja ili novogradnja

Kada je u pitanju tip gradnje, mišljenja su podeljena koji tip je bolji, kvalitetniji i dugotrajniji. Jedna grupa kupaca se odlučuje isključivo za starogradnju jer smatra da je ovaj vid sigurniji, bezbedniji i dugotrajniji. Takođe, starogradnja se uvek ističe kada je cena kvadrata u pitanju jer je povoljnija u odnosu na novogradnju. Takođe, zahvalnija je za renoviranje jer je raspored prostorija u većini slučajeva lakši za stvaranje promena.

Sa druge strane se nalazi novogradnja koja može da odgovori savremenom načinu života – vizuelni izgled zgrade, korišćenje savremenih tehnika gradnje i materijala kao i dodatni prostor koji se nalazi oko same zgrade-. Takođe, ukoliko se ovakav stan pronađe u izgradnji, uvek postoji prilika da se u dogovoru sa investitorom naprave male izmene u planu stana.

Tip stana i dodatne pogodnosti

U zavisnosti od broja članova vaše porodice, variraće i tip stana koji vam je potreban. Veći porodični stanovi će najviše odgovarati onima koji žele da obezbede dovoljan broj kvadrata za sve članove. Oni koji žele da investiraju novac u stan za iznajmljivanje se češće odlučuju za manje stanove u popularnim delovima grada koji su pogodniji za studente. Takođe, obratite pažnju na broj prostorija u stanu jer veća kvadratura ne znači nužno i dovoljan broj soba. 

Još jedna od bitnih stavki je i parking koji je neophodan svima koji koriste automobil. Pogledajte kakvo je stanje sa parkingom u različitim delovima grada kako biste stekli utisak o uslovima parkiranja. Raspitajte se o stanju sa parking mestima u potencijalnom kraju kako biste znali da li morate da osigurate parking kartu. 

Kupovina stana je bitna stvar u životu i zahteva detaljno planiranje kako biste pronašli odgovarajuću nekretninu i pametno investirali svoj novac. Na vreme krenite u potragu kako biste prošli kroz ovaj proces bez previše stresa i nervoze.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija