Uz Kafu logo

Baileys, liker koji oduzima dah

Kafa kod kuće

Autor: Lavanda

Priča o Baileys-u počinje u dalekoj nam Irskoj.

Kombinovanjem  tradicije po pitanju destilacije i uzgojem krava na prelepim zelenim pašnjacima, R&A Baileys proizveli su ovo divno pice koje kada jednom probate (a ujedno ste i ljubitelj likera) za uvek mu ostajete verni obožavalac. Kao osnovni sastojak ovog božanstvenog likera je mleko i to domaće, provereno kravlje mleko sa irskih pašnjaka. Kažu da je ono što čini ovo piće jedinstvenim upravo mleko najsrećnijih krava na svetu. Naime, one se slobodno šetaju pašnjacima u periodu od 9 meseci, hrane se najlepšom travom i udišu najčistiji vazduh. Najkasnije do 36h nakon muže, mleko stiže u destileriju i tu se meša sa najčistijim irskim viskijem.

Viski su prvi destilovali monasi, pre oko 1000 godina.

Onima koji znaju proces pravljenja rakije biće zanimljivo reći da se viski pravi destilovanjem prevrelog kukuruza. Najstariji recept pravljenja Viskija koji se i danas primenjuje datira iz 1608.godine, a potpisao ga je monah James i to baš u Irskoj. Nije čudno zapitati se kako to da se Baileys ne pokvari kada mu je jedan od glavnih sastojaka mleko. Alkohol je upravo zadužen za svežinu i očuvanje ukusa.

Baileys danas ima više ukusa.

Osnovni i najprepoznatljiviji je The Original Irish Cream (mešavina mleka, Viskija i čokolade). Zatim slede Creme Caramel, Mint Chocolate i Coffee. Bilo koji od ovih ukusa sa par kockica leda učiniće vaše zadovoljstvo još većim.

Ukoliko ste egzibicionista i želite da se oprobate u kućnoj radinosti, ovaj recept za Bejlis originalu može prići, bar malo:

  • 3 cela jajeta
  • 200 grama šećera u prahu
  • ½ šolje filter kafe
  • 300 ml Viskija
  • 400 ml umućenog šlaga
  • kesica vanilin šećera
Dobro pomešati sve sastojke i ostaviti da odstoji 3 nedelje u zatvorenoj flaši na tamnom mestu. Pre konzumiranja dobro promešati.

Pretplati me
Obavesti o
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
Jelena
13 godine ranije

Mmmmm….obozavam Baileys :wub:

Jovana
Jovana
13 godine ranije

Moram prvom prilikom da probam…jos nisam, nazalost!

Ana
Urednik
Ana
13 godine ranije
Reply to  Jovana

Uh obavezno!!! Jos ako sipas liker u filter kafu mmmmm!!! Fantasticno! :heart:

Marina
13 godine ranije

Da, Baileys je zakon za sve koji vole slatka pica. Ja nisam toliko sklona likerima, ali Baileys samo sa nekom kockicom leda je nesto posebno :happy:

sinisa
sinisa
7 godine ranije

devojke da li ste vi ovaj baileys vec pravile? da li moze bilo koji viski ili mora bas irski da se doda u sastav pripreme

Željko
5 godine ranije

Znam tajnu kako Bailies može da se napravi i bez jaja a da ne mora da se mučka pre upotrebe, ali ne može baš u kućnoj radinosti (bar ne većina)… Odnosno, da se ne razdvaja na sastojke…

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija