Uz Kafu logo

Sada možete direktno preuzimati javne Instagram rilove: Evo kako!

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Instagram uvodi niz novih funkcija kako bi poboljšao korisničko iskustvo, a najnovije ažuriranje vam omogućava da direktno preuzmete javne rilove!

Revolucionarna mogućnost vam omogućava da preuzmete rilove koje su postavili javni nalozi kao što je lifestyle magazin cliche.rs direktno na vašu kameru. To znači da više nije potrebno da se oslanjate na aplikacije trećih strana kako biste došli do svojih omiljenih videa.

Pre ovog ažuriranja, korisnici su mogli rilove da sačuvaju samo kako bi ih kasnije pregledali na platformi.

Kada je reč o svim kreatorima koji možda brinu da će njihov kreativni sadržaj postati lako dostupan, Instagram je doneo određene mere. Evo sve što treba da znate o poslednjem ažuriranju Instagrama i kako da koristite ovu funkciju.

Kako da preuzmete javne rilove na Instagramu

Obaveštavajući korisnike putem svog kanala, čelni čovek Instagrama Adam Moseri je saopštio da sada svako, bilo gde na svetu, može lako da preuzme javne rilove direktno na svoje uređaje. 

Dakle, ako želite da sačuvate za kasnije reel na kom su izlistani najbolji filmovi i serije 2023, nema više mučenja sa starim načinom čuvanja samo unutar Instagram aplikacije. 

Moseri je takođe potvrdio da će svaki preuzeti reel imati vodeni žig koji prikazuje Instagram korisničko ime kreatora – slično kako se pojavljuje na TikToku.

Ova opcija, koja je inicijalno lansirana u SAD-u ranije ove godine, sada je dostupna korisnicima širom sveta.

Evo kako možete preuzeti Instagram Reels:

  1. Otvorite reel javnog profila koji želite da sačuvate.
  2. Kliknite na “Deljenje”.
  3. Izaberite “preuzimanje” iz liste opcija koja se pojavljuje pri dnu ekrana. I to je to!

Kako će se ovo odraziti na autorska prava

Međutim, postoji i druga strana priče. Ako preuzmete rilove koji koriste audio snimak sa odobrenom licencom, čuvana verzija neće imati zvuk. Isključivo rilovi sa originalnim zvučnim zapisima će zadržati zvuk prilikom preuzimanja.

Svrha ovoga je da se zaštite prava kreatora muzike i nosilaca autorskih prava jer, kada je reč o reprodukcijama za slušanje van platforme, one ne mogu biti registrovane.

Onemogućavanjem evidentiranja reprodukcija za preuzete “offline” sadržaje, Instagram osigurava da umetnici i izdavačke kuće prime adekvatnu nadoknadu za svako prikazivanje, ograničavajući pritom audio sadržaj sa muzikom samo na platformi.

U slučaju da se neki video koji volite ne može preuzeti, ne brinite – još uvek imate mogućnost da kliknete tri tačke i sačuvate ga za kasnije gledanje unutar aplikacije.

Kako kreatori mogu da onemoguće preuzimanje rilova

Recimo da ste astrolog koji posvećuje značajan deo vremena kreiranju sadržaja koji obuhvata nedeljni, mesečni i godišnji horoskop na Instagramu. U takvom slučaju, želite da osigurate da vaš trud ostane zaštićen.

Evo koraka koje možete preduzeti kako biste dodatno unapredili kontrolu nad svojim sadržajem i onemogućili preuzimanje:

  1. Otvorite “Postavke” i kliknite “Privatnost”.
  2. Izaberite opciju “Reels i Remix”.
  3. Isključite “Dozvoli preuzimanje reel-ove’.

Osim toga, za korisnike Instagrama sa javnim profilima mlađe od 18 godina, podrazumevana postavka za preuzimanje “reels” će biti isključena. Ipak, moguće ju je uključiti u bilo kom trenutku.

Za privatne profile, niko na Instagramu neće moći da preuzme njihove rilove, osim ako ne promene postavke privatnosti svog naloga na javno.

Budući da je ova mogućnost nedavno uvedena, možda se neće pojaviti u “Postavkama” svih korisnika. Do tada, strpljivo sačekajte i pobrinite se da je vaš Instagram ažuriran na najnoviju verziju.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom preuzimanja rilova?

Kada se upuštate u preuzimanje Instagram reel-ova sa javnih naloga, treba da znate da je ova opcija dostupna samo za najnovije rilove, osim ako nisu prilagođena specifična podešavanja za preuzimanje.

Pored toga, važno je uzeti u obzir i sledeće aspekte:

  • Vodeni žig: Kada koristite rilove preuzete s javnih naloga, Instagram vodeni žig prati korisničko ime kreatora i originalni zvuk.
  • Retroaktivno podešavanje: Promene neće uticati na već preuzete kopije na vašem uređaju. Obratite pažnju na ovo kada prilagođavate svoje postavke.
  • Uključivanje originalnog zvuka: Ako želite da zadržate autentičan zvuk u preuzetim rilovima, proverite da li je u originalnom rilu omogućena opcija preuzimanja.
  • Ograničenja upotrebe: Kada koristite preuzete rilove, imajte na umu da preuzeti sadržaj ne upotrebljavate u komercijalne svrhe, jer Instagram ima ograničenu kontrolu nad načinom njihove kasnije upotrebe.

Zaključak

Uvođenjem mogućnosti direktnog preuzimanja javnih rilova, Instagram je pružio korisnicima sjajnu opciju za lako čuvanje omiljenih sadržaja. Kroz ovu funkcionalnost, korisnici imaju jednostavan pristup svojim omiljenim rilovima, eliminišući potrebu za dodatnim aplikacijama.

Nema sumnje da je ova inicijativa korak napred ka poboljšanju interakcije na platformi. Međutim, uz sve pogodnosti, tu su i jasno definisana pravila koja čuvaju autorska prava, naglašavaju važnost transparentnosti i poštovanja kreativnog rada.

Zato, iskoristite ovu mogućnost pametno i uživajte u Instagram rilovima na potpuno nov način!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu