Uz Kafu logo

Saveti stručnjaka – izborite se sa prolećnim neredom!

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Proleće je u punom jeku, mada se po temperaturi to povremeno i ne bi moglo reći. Hladniji dani nas zavaravaju pa se čini da ima vremena za sređivanje prolećne garderobe obuće i svih rekvizita za uživanje u prirodi. 

Međutim, pitanje je trenutka kada će se temperatura promeniti i doneti one dugoočekivane sunčane dane koji nam ne dozvoljavaju daboravimo u kući. 

I zato nemate vremena da odlažete prolećno sređivanje. Pripremite se za savete stručnjaka koji će vam pomoći da osvežite prostor i stvari u domu i da na taj način osetite pravu promenu koju donosi proleće. 

Organizujte čitav proces u svojoj glavi

Ovo je najvažniji zadatak prilikom svakog sređivanja. Pre nego što počnete sa radom, napravite plan odakle počinjete, kojim putem idete i šta ćete sve da uradite. Često je nemoguće završiti čitav posao za jedan dan i zato napravite plan tako da završavate deo po deo sređivanja. Ne dozvolite da upadnete u zamku stvaranja totalnog haosa iz koga ne možete da se izvučete za jedan dan. Bolje je da vidite rezultate rada nego da napravite nered u stanu i u glavi.

Pronađite neiskorišćeni prostor

Prolećno sređivanje ne mora uvek da podrazumeva i oslobađanje od svih sitnica koje su vam možda i drage. Dovoljno je da ih provremeno samo sklonite iz vidokruga, da ne stvaraju gužvu i nered. Razmislite o tome gde biste mogli da postavite novu policy, komodu ili sličan element za odlagaje. Stručnjaci kažu da čak i mali stanovi imaju mnogo neiskorišćenog prostora i nepraktičnog nameštaja. Zato, kada birate krevet, neka bude sa fiokom, odnosno kutijom za odlaganje. Ovo važi i za stolove i klupe. 
Stan će biti uredniji ako imate dovoljno prostora za odlaganje sitnica koje prave najveći nered. 
Razmislite i o ukrasnim kutijama koje se dezenom i bojom uklapaju u enterijer. 

Osvežite nameštaj 

Prolećno sređivanje podrazumeva i dezinfekciju nameštaja od tkanine. Ukoliko vremenski i finansijski ne možete da prizuštite dubinsko čišćenje, potrudite se da bezbednim sredstvima bar malo dezinfikujete i očistite mebl na krevetima i foteljama. Raspitajte se šta je najbolje za osvežavanje tkanine i kada završite čišćenje, primetićete vidljuvu razliku. Kada su tepisi u pitanju, najbolje rešenje je tepih servis. Čisti su i sveži za nekoliko dana, a vi ćete biti mirni narednih nekoliko meseci. 

Uskladite boje

Promena boje u stanu ne mora da podrazumeva krečenje zidova i farbanje nameštaja. Razmislite na koji način biste mogli da uskladite i promenite boje detalja u enterijeru. Počnite od jastučića, prostirki ili ukrasnih predmeta. Organizovanje boja daće potpuno nov i svež izgled prostoru i ostećite razliku, kako u promeni godišnjih doba, tako i u promeni svog raspoloženja. Naravno, ovo ne znači da treba da zanemarite nered, već da ćete ga sa većim elanom i boljim energijom srediti. 

Postavite važna pitanja

Kada se radi o bacanju ili poklanjanju stvari, često dolazi do zbunjivanja i do problema. Mislite da će vam nešto trebati i da ćete neki komad garderobe ponovo obući, iako ste i zaboravili da ga imate. Zato stručnjaci predlažu da sebi postavite sledeća pitanja, dok držite sporni predmet u rukama: 

Da li me ova stvar uveseljava?
Zbog čega mi je potrebna?
Da li će mi nedostajati ako nestane?
Odgovori će vam pomoći da odlučite da li ćete stvar zadržati ili baciti.
Ako se u vezi sa nekim predmetom dvoumite, odližite ge u kutiju i ako ga ne upotrebite u narednih mesec dana, znači da vam nije potreban. Eliminišite ga, biće vam lakše. 

Pravite pauze

Prolećno čišćenje i sređivanje nereda nije lak posao. Potreban vam je povremeni odmor tokom rada. Međutim, predah vam nije potreban samo zbog fizičkog umora. S obzirom na to da donosite važne odluke o bacanju ili zadržavanju stvari, potrebno vam je i racionalno razmišljanje bez pritiska i nervoze. Zato s vremena na vreme napravite pauzu da proverite šta ste uradili, šta ste zadržali, a od čega se opraštate. Na svakih sat vremena predahnite otprilike 10-15 minuta. Radićete produktvinije i svesnije. 

Kupujte i poklanjajte

Da biste se lakše rešavali nereda i nepotrebnih stavri na smeni godišnjih doba, primenite savet stručnjaka o kupovini i otpuštanju. Kada kupite neku stvar, odmah se oslobodite one koju više ne nosite. Poklonite je nekome, donirajte ili prodajte na sajtovima polovne garderobe. Na taj način ćete imati manje stvari, manje nereda i više mesta u ormaru. 

Za početak, ako nist primenjivali ovaj metod, oslobodite se garderobe koju ne nosite. U sledećim sezonama biće vam lakše i jednostavnije da sredite nered.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu