Uz Kafu logo

Spavaća soba po Feng Shui načelima

Kafa kod kuće

Autor: Ana

Načela Feng Shui-a su veoma bitna u spavaćoj sobi.

Spavaća soba mora biti pogodna za dobro spavanje, relaksaciju, opuštanje i naravno romantiku. Tamna, neuredna spavaća soba može uzrokovati osećaje depresije, letargije. Pogotovo kada spavate, a um je još aktivan.

Ovo je najvažnija prostorija u kući u pogledu ljubavnog života.

Bitno je u toku dana podstaknuti što veći priliv energije kako bi se što mirnije spavalo noću. Preko dana bi trebalo otvoriti roletne kako bi svetlost ulazila u sobu, otvorite i prozore. Sunčeva svetlost je dobra, ali sunčeva svetlost ne bi trebalo da pada direktno na krevet. Razlog ovome jeste verovanje da se tako preterano aktivira krevet, a to otežava spavaču da utone u san. Ipak, ukoliko ste u novoj ljubavoj vezi, preterano aktiviran krevet je možda baš ono što želite!

Dobro je imati vrata koja se otvaraju barem pod uglom od devedeset stepeni. Sve manje od toga smatra se na granici i simbolično može ukloniti sreću i dobre prilike.

Oni koji praktikuju Feng Shui takođe preporučuju uređaj znan kao “pozdravljač” spavaće sobe.

To se odnosi na prvu stvar koju ugledaš kada uđeš u spavaću sobu. Može biti bilo šta od velike slike, fotografije, kamin ili upadljiv komad nameštaja. Proverite vrata spavaće sobe: da li škripe, da li se otvaraju samo delimično? U tom slučaju, ona blokiraju protok romantične energije kroz vaš život. Proverite kvaku i podmažite je ako je previše labava, to možda znači da teško upravljate svojim ljubavnim životom. Zamislite da ste reka chi-ja i prošetajte se od ulaznih vrata stana do spavaće sobe. Pogodno bi bilo da na tom putu nema nikakvih prepreka. Tako ćete obezbediti slobodan dotok chi energije u spavaću sobu i osvežiti ljubavni život.

Vrlo je bitno da izbacite sve smetnje iz spavaće sobe.

Pokušajte da uklonite ono što je vezano za posao iz sobe ( knjige, papire i kompjuter) kako vam misli ne bi bile upućene na posao i stres. Barem dok spavate. Takođe ne držite višak stvari ispod kreveta, a ako imate krevet sa fiokama, držite u njima samo čistu posteljinu ili garderobu.

Potrudite se da nema nereda u sobi. Ako je to prvo što vidite kada se probudite ujutro, osećaćete se letargično ili depresivno, a nećete znati zašto. Potrudite se da uklonite i garderobu koju gotovo nikad ne nosite. Ona sama po sebi privlači negativnu energiju. Preporučljivo je promeniti i mesta slikama, fotografijama.

Ovim biste kreirali novu energiju i uvideli dobro koje dolazi sa promenama.

Voda nije poželjna. Stavite objekte koje sadrže vodu u druge prostorije, gde je tempo života aktivniji. Voda se smatra smetnjom u partnerskim odnosima, jer gasi vatru. Ako imate akvarijum u spavaćoj sobi, prekrijte ga tokom noći.

Po Feng Shui-u ne možete nikada da imate previše ogledala u domu.

Ipak, u spavaćoj sobi postavljajte ih sa posebnom pažnjom. Neki ljudi koji praktikuju feng shui kažu da čak ne bi trebalo ni da imate ogledalo u spavaćoj sobi. Razlog tome je što odrazi koje ona prave stvaraju iluziju da u sobi ima još ljudi. Ovo može da ima razorno dejstvo na ljubavnu vezu. Najgori položaj za ogledalo je da stoji nasuprot podnožja kreveta. Veruje se da to ima štetno dejstvo na ljubavne veze. Ukoliko imate bilo kakav strah, u pogledu postavljanja ogledala u spavaću sobu, možda je bolje da ih stavite u kupatilo ili garderobu, gde ne mogu da nanesu nikakvu štetu.

Kojom ćete bojom farbati zidove u svojoj spavaćoj sobi?

Ne odlučujete isključivo na temelju svojih ličnih sklonosti ka određenoj boji. Uzmite u obzir i sektor u kome se prostorija nalazi po feng shui-u. Koju god boju da odaberete, koristite njenu pastelnu, vrlo svetlu nijansu, kako ne biste uneli previše Yang energije u prostor za odmor.

Ukratko: sever plavo, ljubičasto ili belo, SI bež, oker ili smeđe, istok zeleno ili plavo, JI takođe, jug roze ili zeleno, JZ bež, oker ili smeđe, a zapad i SZ belo ili bež.

Prva navedena boja za svaki sektor je povoljnija. Druge za slučaj da vam prva nikako ne odgovara, a takođe su povoljne. Boja zavesa, posteljine i ukrasnih jastuka treba biti usklađena sa sektorom i bojom zidova. Iako vrlo dekorativna i moderna, šarena posteljina trendy dizajna nije lično pogodna za spavanje. Često unosi haos u spavaću sobu, otežavajući pri tom vaš bezbrižan san. Posteljina s biljnim i cvetnim uzorcima nije povoljna za spavaću sobu bračnog para, jer sugeriše na sklonost ka vanbračnim aferama i seksualnim skandalima.

Bračni krevet bi trebalo da je dovoljno veliki da bez guranja mogu da spavaju dve osobe.

Trudite se da krevet opet ne bude preveliki, tako privlačite sklonost ka neumerenosti u raznim aspektima života. Ipak, danas ponuda nekretnina ne zadovoljava sve zahteve. Kada pretražujete prodaja stanova Beograd, videćete da je kvadratura prostorija u novogradnji veoma čudna. Ali da se vratimo krevetu za spavaću sobu. Madrac u krevetu od velikog je značaja. Nikada nemojte imati dva odvojena koja ćete prekriti istim, velikim čaršavom. Ovo bi ukazivalo na nedostatak prisnosti i na podeljenost među partnerima.

Pokrivači i jastuci mogu biti odvojeni, ali ipak je bolje ako i njih imate iz jednog, velikog komada.

Kreveti kružnog ili polukružnog oblika vrlo su nepovoljni, a vodeni kreveti jednostavno su nedopustivi u spavaćoj sobi koja je namenjena spavanju i relaksaciji. Najbolji položaj kreveta je da je naslonjen na zid na kome se ne nalaze ni prozor ni vrata. Noge nikako ne bi trebalo da su okrenute prema vratima jer to simboliše položaj mrtvaca. Uzglavljem direktno prema vratima, nikako nije dobar položaj, jer to stvara osećaj nesigurnosti, kao i spavanje s uzglavljem na zidu ispod prozora. Spavanje direktno naspram prozora dovodi do konfliktnih situacija.

Noćne ormariće postavite sa obe strane kreveta, predstavljaju ravnotežu.

Nemojte nikada na njih stavljati slike porodice ili svadbene slike, jer to predstavlja gubitak voljenih osoba. Možete da na njih stavite noćne lampe. Svetlost koju stvaraju dobro bi bilo da je mlečna, blaga, nežna. Što se tiče slika na zidovima, nemojte da stavljate slike direktno iznad uzglavlja. Ako baš želite, odmaknite onda krevet od zida a motiv na slici neka je blag i smirujuć.

Najpovoljniji prizori su zlatne planine koje donose bogatstvo i blagostanje.

Voda ni na slikama ne dolazi u obzir. Ako težite jednakosti, postavite krevet tako da s obe strane ima dovoljno prostora. Ako je jedna strana prislonjena uza zid, osoba koja tu spava može se osetiti sputanom.

Unesite u sobu sve ono što vas asocira na romantiku i postavite to na zid naspram kreveta, na koji vam prirodno pada pogled kad ležete i na površine koje prvo ugledate kad ulazite u sobu. Dobro je da svi ukrasi budu u paru.

Verujem da ne volite da pratite nekakva načela, pravila i verujem da volite da pratite sebe i svoju originalnost. Ipak, nekim stvarima i nije mesto u spavaćoj sobi.

Ova načela vam možda samo pomognu u sređivanju spavaće sobe ako ste se ikada dvoumili oko nečeg.

Možda podstaknu vašu maštu ili vas pak nagnaju na razmišljanje o feng shui-u.

Hmmm, da li da odmah krenem sa preuređivanjem spavaće sobe?


Pretplati me
Obavesti o
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Administrator
13 godine ranije

Ijao koliko korisnih saveta! U mojom sobi ni polovina njih nije ispostovana :cwy: Moracu nesto da ucinim po tom pitanju. Super post!

Tamara Ruzic
Tamara Ruzic
13 godine ranije

Ja mnogooo volim sarenu posteljinu, razne boje, cvetovi i tako to… Ali ima smisla sto kazete… VErovatno ima udela u moje lose spavanje…

Fini saveti…

Ivana
Ivana
13 godine ranije

Moja jedna drugarica je sredila spavacu sobu ovako i stvarno izgleda superrrr! Da pozelis da spavas tamo! :wub: A verujem i da deluje pozitivno na one koji spavaju u njoj.

Zanimljiva prica!

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija