Uz Kafu logo

Sve što treba da znate o indijskoj hrani

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Na pomen Indije glavna asocijacija je raznovrsnost i egzotičnost – hrane, kulture i drevne tradicije. Zbog svoje specifičnosti ukusa, indijska kuhinja zauzima značajno mesto u svetu gastronomije, a indijska hrana može se naći u gotovo svima većim gradovima u svetu. Glavna karakteristika indijske hrane jeste raznovrsna kombinacija začina koja doprinosi autentičnom ukusu indijskih jela.

Koje su glavne karakteristike indijske hrane?

Indijska kuhinja je poznata po jelima koja su jako začinjena, neretko ljuta i obilna, pa mnogi pripadnici zapadne kulture, čija tradicija preferira drugačiji vid kuhinje, indijsku hranu smatra teškom. U zavisnosti od delova zemlje ukusi se razlikuju. Jela u indijskoj kuhinji mogu varirati od vegeterijanskih i veganskih do obroka s mesom. Kuhinja u severnom delu Indije prednost daje mesu, najčešće piletini i jagnjetini, dok se u južnim delovima više spremaju jela sa povrćem i morskim plodovima.

Svet začina

Indijska kuhinja spada među najbogatije sa začinima, a naširoko su poznati indijski trgovci koji su svet snadbevali retkim vrstama začina. Začini u indijskoj kuhinji predstavljaju osnovnu karakteristiku, te su upravo oni tajni sastojak svih indijskih jela. Indijsku hranu ćete prepoznati po specifičnom ukusu kojem doprinosi kombinacija različitih začina, često jakog, oporog mirisa i ukusa. Najpoznatiji začini koji se koriste u indijskoj kuhinji su: kari, kumin, kurkuma, korijander, cimet, đumbir, beli luk, biber i šafran, koji se mogu koristiti samostalno ili u kombinaciji.

Vegeterijanska indijska kuhinja

Indijska kuhinja prednost daje jelima biljnog porekla, a uz adekvatnu kombinaciju začina, mnogi vegeterijanci i vegani se odlučuju da isprobaju specijalitete iz indijske kuhinje upravo zbog jedinstvenih ukusa jela bez mesa. Najčešće povrće, žitarice i mahunarke koje se koriste u indijskoj kuhinji su: pirinač, sočivo, pasulj, krompir, paradajz, grašak i paprika. Neka od najpoznatijih vegeterijanskih jela u indijskoj kuhinji su: Samosa, Dal, Vada pav i Dosa.

Indijska kuhinja i meso

Meso u indijskoj kuhinji nije primarna namirnica, pa indijski narod, prema statistici, jede manje mesa u odnosu na prosečnu konzumaciju mesa u svetu. Najčešće vrste mesa su: piletina, jagnjetina i svinjetina. U indijskoj gastronomiji začini su nezaobilazna stanica u pripremi mesa, najviše se koriste kari, đumbir, beli i crni luk, čili i kurkuma. Neka od najpoznatijih jela od mesa u indijskoj kuhinju su: Rogan Josh, Puter piletina, Tikka i Tangdi kabab.

Morski plodovi u indijskoj kuhinji

U južnoj Indiji najčešće su zastupljena jela od ribe i morskih plodova. U ovoj regiji prodavce ribe možete naći gotovo na svakom ćošću. Različite vrste ribe, jastog, škampi i račići su najzastupljeniji u receptima, a specijalan način pripreme i kombinacija začina čini ova jela neverovatno ukusnim i egzotičnim. Neka od najpoznatijih jela od ribe i morskih plodova u indijskoj kuhinji su: Malabar Fish Curry, Nadan Meen Curry, Goan fish, Amritsari fish i Chingri Malai.

Hleb u indijskoj kuhinji

Hleb je neizostavan dodatak svake indijske trpeze, a njegov način pripreme i bogat ukus čine da ga možete konzumirati samostalno, u kombinaciji sa drugim jelima ili umacima. Priprema hleba u indijskoj kuhinji razlikuje se od glavnih sastojaka i brašna, a neki od najpoznatijih hlebova u indiji su: Naan, Parotta, Chapati, Puri i Bhakri.

Recept za Chapati – jedan od najpoznatijih indijskih hlebova

Sastojci:

–        280 g brašna

–        20 g bašna za posipanje

–        1 kašičica soli

–        1 kašičica praška za pecivo

–        2 kašike maslinovog ulja

–        180-200 ml vruće vode

Priprema

Sve sastojke zamesiti u glatko testo i ostaviti da se odmori 10 minuta. Premesiti testo još jednom, podeliti ga na 10 jednakih loptica i ostaviti da odstoji još 10 minuta. Na pobrašnjenoj ravnoj površini oklagijom razviti svaku lopticu veličine plitkog tanjira, debljine oko 1 cm. Peći na prethodno zagrejanom i uljem premazanom tiganju oko 30 sekundi sa obe strane.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu