Uz Kafu logo

Uvek ima načina za uštedu prostora – evo nekih predloga!

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Svaki životni prostor ima prednosti i mane. 

Na prvi pogled, može vam se učiniti da su neki stanovi ili kuće projektovani besprekorno i da su arhitekte mislile na svaki detalj. Ali znate i sami da ništa ne može biti savršeno.
Kada razgovarate sa domaćinima koji čitave dane provode u naizgled prostoru iz snova, saznaćete da uvek žele neku promenu i da nije baš sve urađeno po njihovoj meri.

Ovo je posebno izraženo u većim gradovima, gde ne postoji mogućnost da se lako i brzo iz stana pobegne u prirodu i zelenilo. 

Da li je zbog tog večitog nezadovoljstva životnim prostorom prodaja stanova u Beogradu izuzetno aktuelan i unosan posao? Jeste ovo pitanje malo čudno, ali vredi razmisliti pre svega o realnim željama i prioritetima. 

Ko živi u glavnom gradu, zna da nove zgrade i čitava naselja niču na svakom koraku. Ali kada pogleda kako su ti stanovi projektovani, shvati da su ljudi vrlo često opravdano nezadovoljni. 

Znam to iz iskustva, jer smo pre nekoliko godina prošli kroz slatke i gorke muke izbora i kupovine stana.

Na sreću, našli smo jedan sa idealno iskorišćenim prostorom, ali ne u novoj zgradi i fancy naselju. Ne smeta nam, takav smo i tražili.
Međutim, pošto znam da uvek ima načina da se prostor uštedi i unapredi, često istražujem i čitam savete profesionalaca.
Zbog toga sam izdvojila neke koje sam i sama primenila i one koje tek planiram da realizujem u svom domu.
Evo mojih predloga za pametno korišćenje prostora u stanu i jedva čekam da čujem vaše. 

 

Kreveti sa kutijama za odlaganje

 

Ovo je bio moj glavni uslov za izbor ugaone garniture i kreveta u spavaćoj sobi. Šta će mi toliki komadi nameštaja ako ne mogu da ih iskoristim na više nivoa? Ako mene pitate, kreveti bez kutija za odlaganje ne treba ni da postoje. Treba samo napraviti pametan izbor kada je otvaranje i izvlačenje tih kutija u pitanju. Vodite računa o prostoru koji imate sa strane. Razmislite da li je pametnije da imate kutije na izvlačenje ili je bolji mehanizam za podizanje dušeka. Meni ove kutije mnogo znače. Mogu da stavim svu posteljinu, jorgane, garderbu koju ne nosim i ne pitajte šta sve još. 

Obesite posuđe!

Zvuči smešno i čudno, ali štedi prostor! Kad kutlače, šerpe, varjače i tiganji mogu da vise u kuhinjama poznatih restorana, zašto to ne može da se izvede i u vašoj? Ako nemate dovoljno mesta za svo posuđe, kukice za kačenje su odlično rešenje. U isto vreme, može lepo da izgleda i da vas motiviše na češće kuvanje. 

Kolica za uštedu prostora

Kakva su to kolica? Znate sigurno, viđali ste ih u nekim stanovima ili hotelima, ali niste znali da su vam potrebna. To je u stvari mali sto sa točkićima. Idealan je za organizovanje bilo čega u domu. Počnite od posluženja kada vam dođu gosti, kada možete da postavite tak stočić gde god želite i da ga sklonite. Zatim razmislite da li na njemu možete da držite kozmetiku. Naravno, uvek je pogodan za čuvanje namirnica, začina, voća i povrća. Koristite ga po potrebi i sklanjate kada vam ne treba. 

Rasklopivi sto

Sa stolovima nikada nema promašaja – ako su rađeni po meri i sklopivi. Šalu na stranu, rad kod kuće sada je već postao svakodnevica i nešto što će se nastaviti narednih godina. Međutim, nema svako mogućnost i luksuz da u kući napravi sebi kancelariju. Zato je sada odlična prilika da razmislite gde biste mogli da postavite ugradno radni sto koji ćete rasklapati po potrebi. 

Ima još mnogo načina da uštedite malo prostora u stanu. 

Malo po malo, biće sasvim dovoljno da budete zadovoljni i da se lepo osećate u svom životnom prostoru. 

Na primer, razmislite o raznim organizatorima sitnica koje možete da okačite ili da držite sa strane. Tu su i ukrasne kutije, vakuum kese i viseće police. 

Međutim, najvažnije je da se prvo rešite viška stvari. Jer one stvaraju pritisak i napetost. Ali o tome u nekom drugom tekstu. 

Za sada pišite – kako vi štedite prostor?


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija