Uz Kafu logo

6 najčešćih grešaka u održavanju laminata

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Pod obložen laminatom ima mnogo prednosti i najčešći je izbor kako u uređenju doma, tako i prilikom sređivanja poslovnog prostora. Jedna od veoma važnih prednosti je što se ova vrsta poda veoma lako postavlja i u zavisnosti od kvadrature stana postavljanje nekada može biti gotovo i za jedan dan. 

Druga prednost laminata je njegov izgled i veoma veliki izbor boja i tekstura. Pod možete uklopiti sa dizajnom i stilom enterijera, što je veoma važno i često presudno za čitav izgled i utisak o prostoriji. 

Još jedna velika prednost laminata je njegova dugotrajnost i lako održavanje. Pod od laminata zaista može da traje dugo, da bude izdržljiv i postojan uz adekvatno i redovno održavanje. Upravo tom temom bavićemo se u ovom tekstu. Navešćemo devet grešaka koje ljudi često prave kada je u pitanju održavanje laminata. Obratite pažnju na redove koji slede, jer će vam značiti, ukoliko planirate da postavite ili već imate pod od laminata. 

Nemojte upotrebljavati previše vode prilikom čišćenja laminata

Da biste očistili pod, potrebna vam je voda. Međutim, kada je u pitanju pod od laminata. Budite oprezni i umereni. Problem je u tome što višak vode ulazi u pukotine između dasaka i izaziva nepopravljivo oštećenje. Dakle, kada brišete laminat, upotrebljavajte veoma malo vode i blago sredstvo za dezinfekciju. Često je za čišćenje nekih delova laminata potrebna samo suva krpa. Kad god možete, potrudite se da ne kvasite pod od laminata ili da to bude u najmanjoj mogućoj meri. 

Pogrešna sredstva za čišćenje

Lepo je pronaći sredstvo za čišćenje kojim postižete visoki sjaj poda kao na reklami. Međutim, i samo znate da u realnosti nije sve tako savršeno. Naprotiv – izborom pogrešnog sredstva za čišćenje možete uništiti svoj pod od laminata. Prvo što treba da uradite, ako ste kupili specijalno sredstvo za laminat, je da pažljivo pročitate uputstvo i da ga se držite. Ukoliko je sredstvo predviđeno i za druge površine, pročitajte da li se odnosi i na laminat. Imajte na umu da neke tečnosti ili sprejevi mogu da promene boju laminata i da nakon brisanja postane tamniji. 

Možda je najbolje da vodi kojom čistite laminat dodate nekoliko kapi blagog sapuna ili malo sredstva za čišćenje staklenih površina. Sjaj ćete svakako dobiti, a pod neće biti oštećen. 

Usisavanje i pokupljanje mrvica

Veliki neprijatelj laminta je prašina, ali i prljavština koja se vremenom nakupi ili zalepi na pod. Međutim, nepravilno usisavanje ili prikupljanje mrvica metlom mogu da unište laminat više od prljavštine i prašine. Ako koristite usisivač, za usisavanje laminata obavezno koristite nastavak sa četkom. Za pokupljanje mrvica i nagomilane prašine možete da koristite umesto metle  krpu od mikrovlakana.  

Vrsta krpe za brisanje 

Uprkos tome što je suvo čišćenje laminata dobar izbor, ipak ćete nekada morati da ga prebrišete vlažnom krpom. Ako već kvasite laminat, potrudite se da za to birate adekvatnu krpu. Oštri i kruti materijali svakako nisu dobar izbor pa ih zaobilazite. Najbolje je da uzmete sunđerastu krpu i njome obrišete pod od laminata. Međutim, vodite računa da se na nju ne zalepi prljavština i oštre mrvice koje mogu tokom brisanja da ogrebu laminat. 

Oštećenja nameštajem

Ne možete da izbegnete stavljanje nameštaja na svoj lep i nov pod od laminata. Takođe, ne možete da izbegnete i povremeno pomeranje nameštaja, zbog čišćenja ili promene rasporeda. Međutim, možete da zaštitite svoj laminat. Prvo je da pažljivo postavljate i pomerate nameštaj, da ga podižete umesto da vučete po podu. Drugo je da na nogare ili na postolja nameštaja stavite zaštitne jastučiće i da na taj način osigurate bezbednost laminata. 

Biljke na podu

Ako volite biljke, trebalo bi da budete svesni da direktno držanje saksija na laminatu može u velikoj meri da ga ošteti. Ukoliko ne stavite na vreme zaštitu ispod saksije, prekomerno zalivanje biljke može da ošteti laminat. Zato je najbolje da prvo postavite zaštitu, a zatim saksiju i da na taj način izbegnete svaki rizik od bespotrebnog oštećenja laminata. 

Kućni ljubimci 

Ako u kući čuvate psa ili mačku, trebalo bi da se u startu pomirite sa tim da vaš laminat neće dugo ostati netaknut. Ne možete svog ljubumca da sprečite da povremeno (namerno ili slučajno) ogrebe površinu laminata. 

Međutim, ono što možete da uradite je da vi sami vodite računa o svom podu. Ovo se odnosi na pažljivo postavljanje hrane i vode za ljubimce. Posude možete da stavite na zaštitnu foliju koja će sprečiti kvašenje i prljanje laminata. 

Pored navedenih rizika od oštećenja laminata, ne zaboravite i da od previše sunčeve svetlosti vaš pod može vremenom da izbledi. 

U svakom slučaju, neka oštećenja ne možete da sprečite. Međutim, potrudite se da unapred preduzmete određene mere, kako bi vaš laminat trajao duže i ostao bio blistav i sjajan, kao prvog dana.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija