Uz Kafu logo

Letnja kuhinja – san svakog vlasnika dvorišta

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Kako se bliže topliji meseci u godini, vreme je da planirate letnju kuhinju i životni prostor o kome ste dugo mašatali i koji ćete koristiti ovog leta. Osim što će vam pružiti uživanje dok pripremate hranu na svežem vazduhu, biće to i dodatni prostor za društveni život. Otvorene kuhinje znače i manje kuhinjskih mirisa u kući, a u ovom prostoru možete uživati od proleća do kasne jeseni. Prva stvar o kojoj treba da razmislite je šta želite od tog prostora. Da li će njegova glavna namena biti svakodnevna upotreba ili će to biti prostor za povremeno druženje i zabavu. Ovo će pokrenuti sve odluke o planiranju, tako da je važno da od samog početka bude jasno šta želite i šta vam je potrebno.

Lokacija kuhinje

Planiranje mesta na kojem će biti vaša letnja kuhinja vrlo je bitno. Prostor će zahtevati vodu, struju, osvetljenje, tako da bi najpogodnije bilo da ona bude povezana sa kućom. Površina kojom raspolažete za ovaj vaš projekat, diktiraće šta letnja kuhinja može da poseduje. Oni koji imaju više prostora mogu priuštiti i dnevni boravak na otvorenom sa nekom garniturom za sedenje.

Krovna konstrukcija

Krovna konstrukcija potrebna je da pruži zaklon od kiše, a da dozvoli sunčevoj svetlosti da uđe u prostor. Pergole, tende i nastrešnice su savršen izbor. Kuhinja na otvorenom ispod drvene nadstrešnice može biti odličan izbor jer je drvo dobar izolator i stvara prijatnu hladovinu.

Materijali

Kada su u pitanju materijali, važno je planirati u kom će stilu ona biti  jer će to uticati na dizajn letnje kuhinje. Da li vam je potrebna moderna kuhinja ili nešto što se uklapa u prirodni dizajn vašeg dvorišta. Lokacija kuhinje će takođe uticati na odluke o materijalima. Ako se nalazi na izloženoj lokaciji, pločice su odličan izbor, dok bi zaštićenijoj lokaciji mogli odgovarati drveni podovi.

Uređaji

Razmišljajte o tome šta ćete kuvati u vašoj kuhinji na otvorenom. U zavisnosti od toga kakvu hranu pripremate, donećete odluke o uređajima koji su vam potrebni. Da li želite roštilj, da li koristite rernu? Postoji još odluka koje treba doneti u vezi sa frižiderom, sudoperom i još nekim aparatima koje želite.

Kuhinjski elementi

Elementi za letnju kuhinju moraju biti od materijala koji je otporan na vlagu i buđ. Najčešće su od nerđajućeg čelika ili drveta. Kuhinjski ormarići od nerđajućeg čelika su vrlo kvalitetni i dugotrajni. Drvena kuhinja je najbolja kada je od tikovine koja ne upija vlagu i ne dobija plesni. Sudopera mora da bude nerđajuća, a najčešće se koristi ona od prohroma. Svi kuhinjski elementi treba da budu izdržljivi kako bi vas dugo služili. Što se tiče radne površine, granit je jedan od najčešćih izbora. On je vodootporan, a treba izabrati svetlije nijanse jer tamnije privlače toplotu.

Od ovakve kuhinje očekuje se da bude funkcionalna i udobna da bi se u njoj moglo provoditi vreme. Jedan od načina da je uredite je da napravite dosta mesta za sedenje. Naprimer, klupa sa jastucima bi mogla da bude rešenje koje omogućava uživanje u novoj letnjoj  kuhinji.

Dekoracija kuhinje

Letnja kuhinja je centralna tačka svakog dvorišta, pa je njeno uređenje veoma bitno. Osnovu kuhinje treba okružiti materijalom koji se slaže sa spoljašnjim oblogama kuće. Potrudite se da vaša letnja kuhinja bude dekorisana i prijatna. Ukrasite je nekom saksijom cveća i detaljima u boji koji mogu biti zanimljivi. Nešto što može biti praktično a u isto vreme i dekorativno su svakako silikonske mušeme za stolove. Kako im samo ime kaže, one su napravljene od silikona i na površinama gde se nalaze daju efekat stakla, mogu biti providne ili sa dezenima, a izgledaju odlično. Vrlo lako se održavaju i vremenom ne gube na svom kvalitetu. Zbog materijala od kojeg su napravljene silikonske mušeme, dovoljno je samo ih prebrisati i opet su kao nove. Izaberite dezen koji će se uklopiti sa vašom novom kuhinjom i ukrasite površinu za jelo. Ne zaboravite osvetljenje, iako ima prirodne svetlosti, potrebno je imati adekvatnu rasvetu za večernja okupljanja, a kao dekoraciju možete dodati i neku malu lampu koja će davati svetlost i u isto vreme ulepšati prostor.

Planiranje jedne ovakve kuhinje može biti veliki izazov, ali ako se držite suštinskih zahteva koji se moraju ispuniti, njena izgradnja neće biti komplikovana. Bez obzira na  veličinu, ovakav prostor vam daje nove mogućnosti kada govorimo o organizaciji okupljanja, druženja i proslava. Gurmani i ljubitelji dobre hrane ne odriču se kuvanja čak i u najtoplijim letnjim mesecima, pa je ovakva kuhinja savršeno rešenje. Ovo je odličan način za opušteno pripremanje hrane čak i u večernjim časovima. Pripremanje ukusne hrane zajedno sa prijateljima, biće daleko zanimljivije napolju nego unutra. Ne morate pratiti uobičajene standarde, već ovakav prostor uklopite u sopstveni stil.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija