Uz Kafu logo

Da li vam je potrebno životno osiguranje?

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Život je nepredvidiv, a svi mi težimo bezbednosti i sigurnosti za sebe i svoje najbliže. 

Upravo iz tog razloga, životno osiguranje postaje sve češće tema razgovora, posebno među mlađom populacijom i to između ostalog – uz kafu! 

Tokom svih ovih razgovora, postavlja se mnogo pitanja: Da li je osiguranje života skupo, kome je potrebno životno osiguranje, koje vrste su dostupne, kao i razloge zbog kojih je bolji izbor od štednje u bankama.

Upravo ove informacije, ali i mnoge druge, otkrivamo vam u nastavku teksta. Ostanite informisani i spremni da učestvujete u svakom razgovoru. 

Kome je potrebno životno osiguranje?

Životno osiguranje je mnogo više od štednje, zapravo, moglo bi se reći da je njegova najveća vrednost zapravo ulaganje u budućnost i zaštita porodice, odnosno najbližih. 

Evo kome je sve potrebno osiguranje života: 

  1. Svima koji brinu o svojim najbližima; Ako imate porodicu ili partnera, životno osiguranje im pruža finansijsku podršku u slučaju vaše prerane smrti. Ova vrsta osiguranja može pomoći da se pokriju troškovi hipoteke, školovanja, dugova i svakodnevnih rashoda, pružajući vašim najmilijima neophodnu sigurnost i stabilnost.
  2. Preduzetnicima i vlasnicima kompanija; Ako ste preduzetnik ili imate sopstveni biznis, životno osiguranje može da bude ključno kako biste osigurali kontinuitet poslovanja, čak i u slučaju da se desi ono najgore. Takođe, može poslužiti kao sredstvo za zaštitu od finansijskih gubitaka usled vaše neočekivane smrti. Ono što je važno jeste da odaberete pravu vrstu životnog osiguranja i dobro pročitate sitna slova, te napravite pametan izbor prilikom odabira paketa. 
  3. Onima koji žele da obezbede nasledstvo; Životno osiguranje može da bude deo vašeg nasledstva, što je izuzetno korisno za sve koji imaju veliku porodicu i žele da je obezbede na neko duže vreme nakon sopstvene smrti. 
  4. Svima koji brinu o sebi i svojoj budućnosti; Ne, ne morate kupiti polisu osiguranja života samo ukoliko imate porodicu i želite da je obezbedite. Uz životno osiguranje treba da budete odgovorni prema sebi. Pažljiv odabir vrste osiguranja je ključan i pomoći će da se zaštitite za sve nepredviđene situacije poput teških bolesti, povreda ili čak invaliditeta. Ukoliko tokom čitavog perioda trajanja osiguranja ne dođe do ovih situacija, obezbedićete sebi dostojanstveno starenje i penziju u kojoj možete uživati.  

Vrste životnog osiguranja – svako može da pronađe ponešto za sebe

Svako ko razmišlja o životnom osiguranju, ima tri osnovne opcije:

1. Riziko osiguranje; Ovo osiguranje pokriva slučaj smrti za određeni period na koji ugovorite osiguranje, obično 10, 20 ili 30 godina. Šta to znači? Ako osiguranik premine tokom trajanja polise, korisnici će primiti isplatu. Ova vrsta osiguranja je često pristupačnija u poređenju sa drugim vrstama. Prilikom podizanja stambenih kredita, ili generalno drugih većih kredita, pojedine banke obavezuju klijente da ugovore riziko osiguranje, kako bi se obezbedile u slučaju da se klijentu nešto dogodi. Takođe, riziko osiguranje je idealan izbor za sve koji imaju stresnu svakodnevicu i žele da finansijski obezbede svoje najbliže. 

2. Štedno osiguranje; Odličan izbor za sve koji pokušavaju da štede i “stavljaju novac sa strane”, ali nemaju pravi način za to. Možete ugovoriti polisu štednog životnog osiguranja i mesečno odvajati 30 evra sa strane ili veći iznos, u zavisnosti od vaših mogućnosti i želja. Novac ne možete podići u prve dve, odnosno tri godine osiguranja, a nakon toga možete podići deo sume koji ste do tada uplatili, ili sačekati da prođe period osiguranja i podići ukupnu osiguranu sumu. Na taj način, kako vam novac nije uvek pri ruci, štednja vam neće teško pasti, jer nećete “cepkati” ušteđeni iznos za neke vanredne troškove. 

3. Mešovito životno osiguranje; Ova vrsta osiguranja je najčešći izbor osiguranika i predstavlja kombinaciju zaštite života sa aspektom štednje. Pruža fleksibilnost, omogućavajući vam da prilagodite visinu premije i pokrića tokom vremena. U okviru mešovitog osiguranja štedite novac za budućnost, ali i za sve nepredviđene životne situacije. Uz osnovnu polisu možete ugovoriti i dodatna pokrića poput težih bolesti, invaliditeta, preloma kostiju i hirurških intervencija. Kada ugovorite dodatno pokriće, određuje se suma osiguranja koja se isplaćuje u situaciji ako taj osigurani slučaj nastupi. 

Da li je životno osiguranje skupo?

Koliko puta sednete u kafić na mesečnom nivou? 

Iako se vrednost trenutaka sa prijateljima uz kafu ili neki drugi napitak, ne može izmeriiti, činjenaca je da na njih ne morate trošiti toliko novca. 

Kafa će biti jednako ukusna i u privatnosti vašeg doma, a novac koji mesečno izdvajate na ovaj užitak, možete sa lakoćom preusmeriti na životno osiguranje, jer, koliko god to neobično zvučalo – cenu životnog osiguranja birate sami.

Dakle, možete započeti sa uplaćivanjem 30 evra na mesečnom nivou, a potom povećavati ovaj iznos. Na osnovu premije (cene) koju odredite, osiguravajuća kuća će formirati i sume osiguranja za doživljenje (u slučaju da uplaćujete osiguranje do samog isteka polise) ili smrt. Uz određena dodatna pokrića, cena polise raste, ali ste isto tako i zaštićeni u mnogo više životnih situacija. 

Zašto da odaberem baš životno osiguranje, a ne štednju u banci?

Mnogo je prednosti životnog osiguranja, koje smo već pomenuli, ali ih opet možemo dodatno podvući:

  1. Sami određujete sumu koju uplaćujete i birate način uplata: na mesečnom, kvartalnom, polugodišnjem i godišnjem nivou;
  2. U svakom trenutku možete povećati iznos koji uplaćujete ili ga smanjiti;
  3. Polisom životnog osiguranja štitite svoje najbliže u slučaju da se vama nešto dogodi;
  4. Možete ugovoriti dodatna pokrića i time se zaštititi u slučaju svih nepredviđenih životnih situacija;
  5. Nakon dve do tri godine možete prekinuti sa uplatom životnog osiguranja, ako niste u mogućnosti da izdvajate novac i podići do tada uplaćen iznos, neznatno umanjen. 

A šta je to što štednju kroz životno osiguranje, i uopšteno životno osiguranje, izdvaja u poređenju sa štednjama u bankama? 

Pre svega, činjenica da ovde nije fokus isključivo na štednji. Dakle, ako se vama nešto desi, a imate štednju u banci, vaša porodica ili neko drugi koga istaknete kao korisnika, dobiće do tada uplaćen iznos novca, dok kod životnog osiguranjau ovoj situaciji, postoji definisana osigurana suma koju korisnik polise dobija, u slučaju smrti osiguranika. 

Na primeru iz prakse, to znači da ako uplaćujete životno osiguranje recimo dve godine, 600 evra godišnje, i nastupi slučaj smrti, osoba istaknuta kao korisnik polise dobija ugovorenu osiguranu sumu, koja može iznositi i nekoliko desetina hiljada evra.  

Ista je situacija i da se dogodi teška bolest, invaliditet, hirurška intervencija i sl. Ako ste ove slučajeve pokrili polisom osiguranja života i one nastupe tokom trajanja osiguranja, vi kao osiguranik dobijate ugovorenu osiguranu sumu koja je uglavnom par hiljada evra, što zavisi od same polise.  

U zaključku, životno osiguranje je investicija u bezbednost vaše porodice i bezbrižnu budućnost. Bez obzira na to u kojoj fazi života se nalazite, razmotrite prednosti koje vam ova vrsta osiguranja može pružiti i kako vam može poboljšati kvalitet života i finansijsku situaciju. Pre konačne odluke, obavezno se posavetujte sa stručnjakom u ovoj oblasti i budite sigurni da ste napravili pravi izbor. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu