Uz Kafu logo

VTO – mentalni i emotivni izazov za oboje

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Ne postoji pravi trenutak za saznanje da će vam put do ostvarenja roditeljstva biti drugačiji od zamišljenog. Vest o vantelesnoj oplodnji sa sobom nosi težinu – nadu, strah, tugu i hrabrost. Ipak, pred vama je izazovan put ka ostvarenju sna.

Za žene, VTO proces je emotivno iscrpljujuć prolazak kroz cikluse optimizma i razočarenja. Svaki negativan ishod suočava sa gubitkom, dok svaka pozitivna vest donosi obilje radosti. Sa druge strane, muškarci prolaze kroz vlastite oscilacije osećanja, od bespomoćnosti i krivice, do pritiska da budu čvrst oslonac. Postoji li adekvatna priprema na to?

Emotivno putovanje

Vantelesna oplodnja (VTO) je dug i težak proces, emocionalno i mentalno jako opterećujući. Parovi godinama pokušavaju da prošire porodicu, suočavajući se sa neplodnošću. Na svakom koraku osećaju strah, stres i nesigurnost.

Prva prepreka je sama dijagnoza neplodnosti. Ona je udarac po samoj srži braka i može biti pogubna za par. Često se osećaju izolovano i samo, kao da su jedini koji prolaze kroz ovakvu situaciju. Dok se u razgovorima sa doktorom odlučuju da započnu vantelesnu oplodnju, odluka donosi nadu, ali i strahove od neuspeha. Svaki postupak, injekcija i pregled predstavljaju novi emocionalni napor i podsećaju ih na situaciju u kojoj se nalaze. 

Tokom VTO procesa, mnogo je takvih ciklusa nade i razočarenja. Svaki negativan rezultat testa ili neuspešna procedura predstavljaju udarac. Neizostavna su unutrašnja, a često i glasna pitanja da li će ikada postati roditelji i da li će njihova borba imati srećan kraj uz zdravu trudnoću. Dodatno, uz sve izazove sa kojima se suočavaju, moraju da se nose sa pritiskom društva, porodice i prijatelja. Često tu bude mnoštvo neosetljivih komentara i sugestija, što dodatno pojačava emotivnu ranjivost. Uz osećaj da su pod stalnim nadzorom, povlače se u sebe kako bi zaštitili svoju privatnost i dostojanstvo.

Najčešći problemi kod žena:

  • Anksioznost, neizvesnost oko uspeha postupka i strah od neuspeha. Tu su brige oko procedure, finansijskih troškova i potencijalnih komplikacija.
  • Kontinuirani pritisak dovodi do depresivnih simptoma kod nekih žena. Osećaj nemoći, razočaranja i tuge zbog neuspeha mogu duboko uticati na emocionalno blagostanje, iako su vantelesena oplodnja i procenat njene uspešnosti danas veoma visoki.
  • Proces VTO zahteva strogo praćenje toka lečenja, redovne posete lekaru i hormonalnu terapiju, što je ponekad izuzetno stresno za žene. Osim toga, čekanje na rezultate i neizvesnost dodatno povećavaju nivo stresa.

Emotivni izazovi kod muškaraca:

  • Muškarci se suočavaju sa osećajem bespomoćnosti zbog neplodnosti ili problema sa plodnošću. Ova osećanja su dodatno pojačana tokom procesa VTO, posebno ako se smatraju primarno odgovornim za neuspeh postupka.
  • Suočeni su sa stigmatizacijom, brojnim mitovima i pritiscima da budu “muževni” ili da dokažu svoju muškost kroz sposobnost začeća. Neuspeh postupka vantelesne oplodnje pojačava osećaj manje vrednosti i stida.
  • Pomažući partnerki da se nosi sa stresom i pružajući emocionalnu podršku, istovremeno mogu osećati dodatni teret i pritisak na sebi.

Razlozi za ove mentalne i emotivne promene tokom VTO procesa mogu biti raznovrsni i individualni za svaki par. Fizička i hormonska opterećenost, socijalni pritisak, očekivanja okoline, prethodna iskustva sa trudnoćom i gubitkom, kao i emocionalna istorija pojedinca. Sve su to faktori koji mogu uticati na psihološki doživljaj samog procesa.

Dobra strana svega je da klinike za vantelesnu oplodnju u Srbiji često nude i dodatne usluge koji čine ovaj proces humanijim, kao što su edukacija i psihološka podrška psihologa ili psihoterapeuta. To podrazumeva detaljno objašnjenje procesa vantelesne oplodnje, različite tehnike koje se koriste, potencijalne komplikacije i rizike, kao i preporuke o stilu života koje mogu povećati šanse za uspeh.

Kako razgovarati sa ljudima koji prolaze kroz VTO

Razgovor sa osobom koja prolazi kroz VTO zahteva poseban pristup, pun razumevanja, podrške i empatije. Evo nekoliko koraka kako možete pristupiti prijateljski, na topliji i ljudskiji način:

Pokažite empatiju: Neka osoba zna da ste tu za nju i da razumete koliko je vantelesna oplodnja zahtevna. Pokažite saosećanje i razumevanje za njene emocije, strahove i nadanja.

Slušajte aktivno: Biti prisutan i pažljivo slušati šta prijatelj ima da kaže može biti od velikog značaja. Dozvolite mu da izrazi svoje misli, brige i strahove bez prekidanja ili osuđivanja.

Pokažite podršku: Neka zna da ima vašu podršku bez obzira na ishod VTO procesa. Podstičite je da se oseća voljeno i podržano tokom svega.

Budite pažljivi sa pitanjima: Pitanja o VTO mogu biti veoma intimna i osetljiva. Pre nego što postavite pitanje, razmislite o tome kako biste se vi osećali na njihovom mestu i da li je trenutak pravi za to.

Izbegavajte davanje saveta: Iako je vaša namera možda dobra, davanje saveta može biti kontraproduktivno i dodatno povećati stres kod suprotne strane. Umesto toga, fokusirajte se na slušanje i podršku.

Ponudite praktičnu pomoć: Ponudite se da budete tu kao pratnja na lekarskim pregledima, kao pomagač u kućnim obavezama ili da pružite emotivnu podršku kad god je potrebno.

Podstičite pozitivnu komunikaciju: Ohrabrite osobu da razgovara o svojim osećanjima i iskustvima. Podstičite je da se okruži pozitivnim ljudima i aktivnostima koje joj donose radost i smeh.

Budite strpljivi: VTO proces može biti dug i izazovan, iako je inseminacija kao neinvazivna metoda uglavnom praksa. Budite strpljivi i razumite da svako od nas prolazi kroz različite faze emocionalnog procesa.

Prilagodite se tuđim potrebama: Svako prolazi kroz vantelesnu oplodnju na svoj način. Prilagodite se njenim potrebama i budite fleksibilni u svojoj podršci.

Obezbedite prostor za osećanja: Dozvolite joj/mu da se oseća onako kako se oseća, bez osuđivanja ili kritike. Ohrabrite ih da izraze svoja osećanja na način koji im  je najprirodniji.

Zaključak

Živimo u svetu gde se kvalitet života meri rezultatima, uspesima i ciljevima. Vrlo često zaboravljamo na emocionalnu stranu tog putovanja. Za one koji ulaze u VTO proceduru to nije samo medicinski zahvat, već emotivni rolerkoster prepun turbulencija. Ukoliko imate takve parove u svom okruženju, budite podrška, a ne sudija.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu