Uz Kafu logo

Zašto kuvari nose uniforme i koja je njihova svrha?

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Da li ste se nekada zapitali čemu kuvarske uniforme i zašto izgledaju baš tako kako izgledaju? Pretpostavljamo da su tu kako bi zaštitile odeću od fleka i kuvara od opekotina, ali da li imaju još neku svrhu?

Od visoke bele kape, preko širokih pantalona, do košulja sa duplim kopčanjem – u nastavku teksta saznajte sve pojedinosti o kuvarskim uniformama, njihovoj istoriji i praktičnoj upotrebi.

Kuvarska uniforma – od tradicionalno bele do moderne crne

Kao i kod svake druge profesije koja zahteva uniformu, i kuvarska uniforma pre svega ostavlja poseban utisak na klijente, tj. posetioce restorana. Kvalitetna uniforma otmenog izgleda koju jedan kuvar nosi odaje utisak profesionalnosti i autoriteta, i ni kod jednog gosta neće proći neopaženo.

Profesionala kuvarska uniforma indirektno poboljšava ugled restorana, jer na goste ostavlja utisak otmenosti i profesionalnosti, što oni nesvesno povezuju sa kvalitetom usluge i celokupnim doživljajem u restoranu.

Pa tako, neki restorani se odlučuju za klasične bele uniforme u skladu sa tradicijom, dok drugi biraju modernije, tamne uniforme, dosta novijeg datuma. Međutim, osim utiska koji ostavlja na posetioce, kuvarska uniforma ima i praktičnu, ali i simboličnu stranu.

Bela kapa kao simbol znanja i umeća

Počnimo od visoke bele kape, koja obično intrigira najveći broj ljudi i smatra se najčudnijim delom kuvarske odore. Zašto je kuvarska kapa bela i visoka, i šta je sa svim tim naborima?

Istorija kaže da su kuvarske kape nastale u 18. veku, u Francuskoj. Bela boja kuvarske kape, kao i ostatka uniforme, predstavljala je simbol čistoće. Visina kape ukazivala je na godine iskustva koje je kuvar imao, kao i na njegovo znanje o kulinarstvu i umešnost u kuhinji, a nabori na kapi ukazivali su na broj tehnika kojima je jedan kuvar ovladao.

Najstariji i najumešniji kuvar imao je najvišu kapu, a kako se išlo niz lestvicu, tako je svaki kuvar imao sve nižu kapu. Legenda takođe kaže da je kuvar koji je usavršio 100 načina spremanja jaja imao sto nabora na svojoj kapi.

A šta je sa praktičnom ulogom kuvarske kape?

Kapa je, naravno, tu da zaštiti hranu od kose kuvara, a jedna priča kaže da su kape visoke, ne samo kako bi ukazale na rang kuvara, već i da bi mu ukazale na visoke predmete i viseće delove kuhinje na koje može udariti glavu, kao i da bi omogućile strujanje vazduha.

Košulje na duplo kopčanje, duge kecelje i široke pantalone

Cela kuvarska uniforma (osim možda kape) osmišljena je kako bi kuvarima pružila udobnost tokom rada, kao i neophodnu zaštitu od eventualnih nezgoda. Zato je ona uglavnom od debelog materijala, kako bi štitila kožu od toplote i opekotina.

Duplo kopčanje na kuvarskoj košulji tu je za još veću zaštitu, jer uz njega kuvar ima čak dva sloja zaštite u predelu grudi i stomaka. Iz istog razloga košulja ima duge rukave.

Takođe, jedna neminovna stavka pri radu u kuhinji jesu fleke. Fleke su vrlo česte i predstavljaju standard u kuhinji, međutim, gosti na to ne gledaju tako. Čim ih vide, gosti će automatski i nesvesno steći utisak “neurednosti”. Zato, ukoliko se od kuvara na prepad zatraži da se pojavi pred gostima, on košulju može preklopiti na drugu stranu, čime će gostima delovati urednije.

Dugačke kecelje su tu takođe da štite od toplote, ali pre svega od slučajnog prosipanja vrele hrane i tečnosti. Ukoliko dođe do toga, kecelja se lako može odvojiti od pantalona.

Sličnu ulogu imaju i široke pantalone. Kuvarske pantalone su široke pre svega zbog veće udobnosti i lakšeg kretanja tokom rada, ali ako se desi da vrela hrana ili tečnost dospeju i do njih, one se lako i brzo mogu odvojiti od kože, kako ne bi nastale jake opekotine.

Kuvarska uniforma danas – praktičnost i udobnost na uštrb tradicije

Današnja kuvarska uniforma više je okrenuta ka udobnosti i funkcionalnosti, nego ka tradiciji. Pa tako, u većini restorana se više ne nose visoke bele kape, već marame za glavu, mreže za kosu, pa čak i kačketi, čija je glavna svrha da skolne kosu od hrane.

Takođe, mnogi restorani, pogotovo oni sa konceptom otvorene kuhinje, odlučuju se za tamne uniforme umesto belih, jer su u takvim restoranima kuvari uvek na oku gostiju, a na tamnim uniformama se fleke od hrane mnogo teže uočavaju.

Svi smo navikli na kuvarsku uniformu, ali možda nikada nismo razmišljali o njenoj simbolici. Kako je kulinarstvo jedna od najranijih i najcenjenijih profesija čovečanstva, bar deo tradicije morao je ostati u njenoj uniformi. Čak i u današnjim modernim uniformama prepoznajemo karakteristike tradicionalne kuvarske uniforme.

Nadamo se da vas je ovaj tekst zabavio i informisao, a sledećeg puta kada budete otišli na ručak ili večeru u neki otmeni restoran, obratite pažnju na kuvarevu uniformu i proučite je i iz ovog istorijskog ugla!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu