Uz Kafu logo

Zašto nije sramota da pozovete šlep službu kada ste na putu?

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Bilo da ste početnik u vožnji ili imate višegodišnje iskustvo, nekih stvari je potrebno da se stalno podsećamo jer nisu česte u praksi. Verujemo da mnogi misle da mogu svaki problem oko kola da reše, ali ipak postoje stvari za koje je šlep služba neophodna. Podizanje haube sa komšijama ispred zgrade nije dovoljna garancija da ste sve usvojili i obezbedili sigurnost u vožnji.

Bez obzira da li putujete po zemlji ili inostranstvu, bezbedost u vožnji je uvek na prvom mestu. Najbolji način da to obezbedite je uz pouzdanu šlep službu koja je na raspolaganju 24 sata, gde god da se nalazite. Veliko je olakšanje kad znamo da postoje profesionalci koji su nam pravi partneri na putu i kojima možemo da se obratimo za svaki problem.

Za koje tačno probleme se zove šlep služba? Kada treba da parkiramo auto na zaustavnu liniju i sačekamo pomoć?

Kada čujemo neobične zvuke

Ako ste na trenutak promenili plej listu i u pauzi između dve omiljene pesme čuli neki nestandardan zvuk automobila, to je znak da nije sve kako treba. Možete pažljivo oslušnuti iz kog dela automobila se javlja, kako biste locirali problem. U većini slučajeva je u pitanju mehanički problem – neko zakačeno ili otkinuto parče koje potom pravi zvuke. 

U nekim ređim slučajevima, zvuci mogu da ukazuju na probleme sa motorom. Ono što morate da uradite kad čujete nestandardne zvuke je da zaustavite automobil i otvorite haubu. Ako se razumete u automobile, proverite da li je sa motorom sve u redu. Ako se ne razumete i ne znate šta da radite, odmah pozovite šlep službu. Nema razloga za paniku, sačekajte službu i otklonite svaku sumnju za dalju vožnju.

Eto prilike da dok čekate šlep službu protegnete noge i odmorite uz kafu iz termosa.

Kada volan pravi problem

Nekada se u toku vožnje primeti da automobil počne da zanosi u neku stranu i da mu kontrole ne reaguju kako treba. Ako se to desi u vožnji, ne časite časa, odmah se zaustavite i pozovite najbližu šlep službu. Volan ponekad ume da drhti, da izgleda labavo ili da se okreće sam. Kontrola volana je jedna od najvažnijih stvari pri vožnji, posebno pri velikim brzinama.

Ponekad do problema pri upravljanju dolazi zbog kvaliteta puta. U tom slučaju, problem je privremen i nije opasan. Sa druge strane, loše upravljanje može biti znak da je volan pokvaren ili polomljen ili da nešto nije u redu sa gumama. U ovakvim slučajevima šlep služba je neophodna. Dovešće vas do automehaničara gde će se tačno identifikovati problem.

Kada automobil počne da se dimi

Dim u automobilu ili oko njega nikada nije dobar znak. Jedan od ozbiljnijih problema na koje možete da naiđete na putu je da automobil počne da vam se dimi. To je siguran znak da se obavezno zaustavite jer sa automobilom nešto nije u redu. Osim toga, dim vam može zaklanjati i pogled prilikom vožnje, tako da buditi obazrivi i prilikom zaustavljanja. Preporuka je da odmah krenete sa usporavanjem, zaustavite se i postavite neophodnu signalizaciju na putu. 

Nešto slično se dešava i sa parom, osim što je u pitanju drugi uzrok problema. Para podrazumeva da je sistem za hlađenje automobila zakazao i da se motor najverovatnije pregreva. 

Kako je u oba slučaja problem uglavno vezan za motor (ili se pregreva ili se nešto zapalilo), trebalo bi obavezno kad primetite paru ili dim, da zaustavite auto, odmaknete se na bezbednu razdaljinu i pozovete šlep službu.

Kada vam svetli lampica za motor

Ako vam svetli lampica za motor, neophodno je da odmah zaustavite vozilo i proverite da li je sve pod haubom u redu. Lampica se automatski pali zbog bilo kakvih nepravilnosti, pa je u većem broju slučajeva u pitanju nešto bezazleno. Možda ste samo, daj bože, zaboravili da vratite poklopac na mesto.

Ali nikako nemojte da dodirujete motor, posebno ako se čini da je u pitanju pregrevanje. Možete se opeći i zakomplikovati stvari. To što možete da pozovete službu će vas umiriti i rešiti problem. Šlep služba će automobil prebaciti do prvog automehaničara, gde će svi problemi sa kolima biti ubrzo rešeni.

Bezbedni na putu

Sada kada ste proverili svoj automobil i osigurali se u slučaju nepredviđenih okolnosti na putu, možete lepo da ispanirate odlazak na letovanje, road trip sa drugaricama ili posetu nekom od znamenitih mesta u Srbiji. Ukoliko ste rešili da sami isplanirate svoj put, pogledajte pogodnosti aplikacije Visitacity koja vam može mnogo pomoći svojim praktičnim informacijama. Vaše je samo da spakujete kofere i ponesete dobro raspoloženje!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu