Uz Kafu logo

Zbog čega siva kuhinja postaje sve popularnija

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Prema tvrdnjama mnogih dizajnera nameštaja, kuhinjski elementi u sivoj boji i njenim varijacijama postaju sve popularniji i traženiji. S obzirom na traženost i zastupljenost sive boje u kuhinjama, ovaj trend definitivno nije prolazan i trenutan. Zbog toga ćemo se u ovom tekstu o uređenju kuhinjskog enterijera zadržati samo na jednoj boji i njenim nijansama, jer siva to zaslužuje, a videćete i zašto. 

Pre svega, nijanse sive boje pružaju jednaku neutralnost i funkcionalnost, baš kao i bele varijacije. Prilagodljivost sive je njena najvažnija prednost, ali i mogućnost da se uklopi u gotovo svaki raspored, dizajn i izbor boja. 

Kada su radne ploče u pitanju, bez obzira na to da li birate drvo, mermer, medijapan ili ste za neprevaziđeni kvarc u kuhinji, uvek možete birati sivu boju elemenata. Neko voli da kombinuje različite nijanse sive, a neko se odlučuje za jednu varijantu koju kasnije upotpunjuje dekoratovnim detaljima. 

Sivi kuhinjski elementi pružaju mnogo mogućnosti 

Kada je u pitanju uređenje kuhinje, sve je stvar ukusa i ličnog afiniteta, ali svaka nijansa sive boje u pruža mnogo mogućnosti, posebno ako se radi o svetlijim varijantama.

Sivi frontovi kuhinjskih elemenata mogu izgledati moderno, elegantno, romantično, vintidž ili kako god poželite. Sve zavisi od dizajna i vašeg izbora. Bez obzira na to da li ste se odlučili za svedeni i minimalistički stil ili nešto složeniji, siva boja će se uklopiti u svaku varijantu. Zaista je svestrana i lako prilagodljiva. 

Ključna karakteristika sivih nijansi u kuhinji je ta što možete ispoljiti svoju kreativnost. Bela boja i tekstura drveta su takođe prilagodljive, ali nemaju tu posebnost koju pruža siva. Ona čuva neophodnu neutralnost, ali svojim nijansama može promeniti čitav ton kuhinje. 

Svetliji sivi tonovi prostoriji pružaju prijatan izgled, dok tamnije nijanse stvaraju upečatljive kontraste i prijatnu atmosferu. 
Možete koristiti i više nijansi sive i na taj način stvoriti jedinstven izgled kuhinje. 
Mogućnosti sive boje u kuhinji su neograničene. Ona je nešto kao prazan list papira koji vam pruža priliku da konačno ostvarite sve svoje ideje i ispoljite kreativnost. 

Nijanse sive u kuhinji su neutralne i prilagodljive svemu

Jedna od velikih prednosti sivih kuhinjskih elemenata je njihova neutralnost. Možete ih kombinovati sa svim bojama, teksturama i materijalima – uvek će se lako uklopiti i izgledati dobro. Ako krenemo od poda, svaki materijal i boja će dobro funkcionisati sa sivim ormarićima. Izbor kuhinjske radne ploče takođe ne treba da vas zamara – odlučite se za bilo koju. Mali i veliki kuhinjski aparati se lako i lepo uklapaju sa sivom bojom, bez obzira na to kakav stil i dizajn birate. Danas na tržištu možete pronaći frižidere, šporete, mikrotalasne pećnice i druge aparate u različitim nijansama i modelima. Kada ih kombinujete sa sivom bojom, uvek su dobar izbor. 

Sa neutralnom podlogom, koju nudi siva boja, možete isprobavati različite kombinacije boja i dekoracije. Svaka će biti pun pogodak, a konačna odluka zavisi samo od onoga što se vama najviše dopada. 

Bez obzira na to da li planirate da u domu imate tradicionalnu kuhinju, ultramodernu ili nešto između, krenite od sive boje. Možete čak birati i mediteranski stil, ako vam se dopada. Siva voli morske detalje i plave nijanse. 

Siva je nova bela 

Prilikom uređenja doma, ljudi sve više počinju da shvataju i prihvataju prednosti sivih kuhinjskih elemenata. Bela je dugo bila prvi i videći izbor u dizajnu enterijera, ali po svemu sudeći, poslednjih godina počela je da deli prvo mesto sa sivom bojom. Pre svega, ovo se desilo iz praktičnih razloga. Jasno vam je koliko su vidljive i najmanje fleke i prljavština na frontovima kuhinjskih elemenata koji su u beloj boji. Međutim, kada se zaprljaju sivi ormarići, to nije toliko vidljivo i upečatljivo. Naravno da svako svoju kuhinju redovno održava i briše, ali nekada promakne mrlja od hrane ili otisak prsta. Neprijatno je i iritantno ako je vidljiva. Zato je bolje izabrati boju koja će tu fleku na neki način zakamuflirati, dok je vi ne obrišete krpom ili sunđerom. Ovo se posebno podrazumeva ako imate decu u kući. Maleni i nestašni prstići mogu biti masni od hrane, umrljani ili mokri. Kada dodirnu beli kuhinjiski element, fleka je previše vidljiva. Ali ako ste bili dovoljno mudri i izabrali sivu boju, razloga za žurbu je manje. Obrisaćete fleku kada budete imali vremena ili kada je budete uočili. 

Dakle, ako želite da kuhinja izgleda čisto i uredno čak i kada nije baš tako, odlučite se za sive frontove kuhinjskih ormarića. 

Izbor je samo vaš

Iako su u ovom tekstu navedene velike prednosti izbora sive boje za uređenje kuhinje, to ne znači da druge boje nisu dobra opcija. Naprotiv, ukoliko oduvek maštate da imate crvenu, narandžastu, ljubičastu ili neku drugu boju u kuhinji – ostvarite svoje snove. 

Siva jeste zahvalna, prilagodljiva i funkcionalna boja, ali ne mora da znači da će se svakome dopasti i da će svako biti zadovoljan kuhinjom u sivim tonovima. 

Prepustite se svom ukusu i svojim zamislima i pretvorite uređenje kuhinje u pravo uživanje. Ne dozvolite da vas drugi pokolebaju u čvrstim odlukama, jer vi znate šta želite i u kakvom okruženju se dobro osećate. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija