Uz Kafu logo

10 pametnih i efiksnih načina da izgubite na težini

Za bolji dan

Autor: uzkafu

Većina ljudi se okreće strogim dijetama i intenzivnom vežbanju u cilju skidanja viška kilograma i zaboravljaju na neke jednostavnije i manje drastične opcije koje su im na raspolaganju. Ako ne želite da provodite beskrajne sate u teretani i hoćete da pojedete nešto više od zelene salate za ručak, pročitajte o ovim pametnim načinima da izgubite na težini, koji se često previđaju:

1. Prestanite sa dijetama

dijeta1Ako zaključite da ste konstantno na dijetama ili između njih, onda je možda vreme da sa time potpuno prestanete. Držanje dijete će vam pomoći da smršate, ali će vam takođe pojačati žudnju za pojedinim namirnicama, tako da postoji velika verovatnoća da ponovo dodate na težini. Prema tome, jedan od najefikasnijih načina da dugoročno izgubite na težini jeste da izbacite dijete i okrenete se zdravijem, izbalansiranom svakodnevnom životnom stilu – i višak kilograma će zauvek nestati.

2. Neprimetno ubacite hodanje u svakodnevnu rutinu

Još jedan od pametnih i efikasnih načina da izgubite na težini je jednostavno hodanje. Kako bi izgubili na težini, morate smanjiti unos kalorija i povećati fizičku aktivnost, a najjednostavniji način da više vežbate je da hodate duže i dalje nego što trenutno činite. Prošetajte u vreme pauze za ručak i hodajte umesto da koristite taksi ili automobil, kada je to moguće. Lako je dodati par kilometara pešačenja vašoj svakodnevnoj rutini, i vrlo brzo ćete primetiti efekat koji hodanje ostvaruje na vašu telesnu težinu.

3. Probajte da smanjite unos prehrambenih proizvoda i gotovih obroka

Sledeći od previđenih i efikasnih načina da se izgubi na težini je da se smanji, ili u potpunosti eliminiše korišćenje prehrambenih proizvoda. Njihova upotreba je brza i zgodna, ali će oni dodati kilograme vašoj težini. Zato smanjite ili potpuno izbacite konzumaciju hamburgera, pica i ostale gotove hrane. Sva ta hrana sadrži više masnoće, soli i šećera nego što bi zaista trebalo.

4. Jedite više sirovog povrća

Dodavanje ekstra porcije sirovog povrća vašim obrocima će vam takođe pomoći da smršate. Povrće je bogato vlaknima i hranljivim sastojcima i zasitiće vas uz unos manje kalorija. Uvek kupujte organsko voće i povrće. Možete da ga ponesete i na posao. Potrebna vam je samo streč folija u koju ćete umotati plod, da ostane čist i svež dok ga nosite u torbi.

5. Smanjite unos alkohola

Alkoholna pića sadrže iznenađujuće visok broj kalorija i ovo se često ne uzima u obzir. Možda mislite da piće ili dva nikako neće moći da utiče na gojenje, ali smanjite konzumaciju alkohola i bićete zapanjeni efektom koji iz toga može proizaći.

6. Zamenite veštački šećer prirodnim jedući više voća

dijeta2Jedna kafena kašičica šećera sadrži 16 kalorija, a jedna limenka Kole sadrži gotovo 6 kafenih kašičica šećera ili više. Smanjenje unosa šećera i hrane koja sadrži veštačke zaslađivače će se vrlo brzo odraziti na obim vašeg struka. Ali imajte na umu da postoji ogromna razlika između dodatog veštačkog šećera i šećera koji nalazimo u voću i povrću.

7. TV detoksikacija

Isključivanje TV aparata je još jedan pametan način da se izgubi na težini. Jednostavno gašenje televizora i praktikovanje nečeg produktivnijeg će vam omogućiti gubljenje na težini bez nekog preteranog zalaganja. Izađite napolje na svež vazduh umesto da gledate TV i prošetajte ili se provozajte biciklom. Ako sedite ispred televizora po ceo dan, ne samo da nećete vežbati, već ćete verovatno posegnuti i za grickalicama.

8. Nemojte ići u kupovinu kada ste gladni

Ako idete u nabavku namirnica kada ste gladni, najverovatnije ćete zgrabiti sve što možete, pa zato idite u kupovinu posle obroka i smanjićete verovatnoću da sebe počastite nečim što vam nije potrebno.

9. Uvek jedite zdrav doručak

Konzumacija zdravog izbalansiranog doručka je još jedan često zanemarivan, efikasan način da se izgubi na težini. Doručak pokreće vaš metabolizam i sprečava kasnije javljanje potrebe za užinom, tako da je preskakanje doručka siguran način da se nabace dodatni kilogrami.

10. Napunite baterije spavajući dovoljno

Kada ne spavate dovoljno, vaše telo će početi da žudi za masnom i zašećerenom hranom. To je samo proces u kome će vaše telo probati da vas natera da uzmete hranu koja će vam podići nivo energije, ali će u tom procesu preterati i na kraju ćete pojesti previše.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana