Uz Kafu logo

Bakterijska i virusna upala respiratornog sistema – kako ih razlikovati?

Za bolji dan

Autor: uzkafu

Kako razlikovati bakterijsku i virusnu upalu respiratornog sistema?

I zašto je prekomerna upotreba antibiotika opasna?

Odgovore ćete pronaći u ovom tekstu.

Zimske idilične dane i novogodišnju euforiju nam definitivno mogu pokvariti prehlade i upale disajnog sistema. Ono što je dobra i ohrabrujuća vest, da je većina takvih infekcija virusnog porekla, čak do 90% istih. Loša vest je da se često u slučaju virusne upale lečimo antibioticima. U daljem tekstu objasnićemo zašto je prekomerna upotreba antibiotika potencijalno opasna za organizam.

Na početku moramo napraviti razliku između bakterijske i virusne infekcije disajnog sistema.

Kod virusnih infekcija sam početak bolesti i razvoj simptoma je postepen. Temperatura nikada ne prelazi 38,5 °C.  Pored navedene povišene telesne temperature, mogu se javiti i simptomi kao što su umor, glavobolja, iscrpljenost, zapušen nos, promuklost, kašalj, bol u grlu. Kod virusnih infekcija grlo je u umerenoj meri nadraženo i bolno. Bez belih gnojnih naslaga na krajnicima, sa retko kad upaljenim i bolnim limfnim žlezdama na vratu. 

Osnovno je dakle, da se virusna infekcija razvija polako, ima svoj pik (kada su pobrojani simptomi najizraženiji). Traje 3 do 10 dana i nakon toga sama bez antibiotske terapije prolazi.

Osnovna terapija  ovakve infekcije je odmor, unos namirnica koje su bogate vitaminima i mineralima (voće i povrće). Unošenje minimum 2 litra tečnosti na dnevnom nivou (vode, čajevi, limunade).
S obzirom na to da temperatura ne prelazi 38, 5 °C, korišćenje lekova koji snižavaju temperature nije preporučeno.

Sada se možda pitate zašto je to tako?

Temperatura je znak da se naš imunski sistem bori protiv infekcije i treba ga u toj borbi pustiti. Koliko god temperatura bila iscrpljujuća, takve životno neugrožavajuće temperature ne treba obarati.

Za razliku od virusnih infekcija, bakterijske infekcije imaju buran i nagao početak.

Mogu se razviti u roku od nekoliko sati. Temperature mogu biti jako visoke pa i do 40 °C. Ono što je karakteristično jeste da dominira jedan simptom. Obično je to bol u grlu ili kašalj.

Ukoliko se pojavi jak bol u grlu, gde su krajnici obloženi belim gnojavim naslagama, ukoliko su bolne limfne žlede na vratu i na sve to imamo visoku temperaturu, definitivno je u pitanju gnojna angina bakterijskog porekla. Takva angina se mora lečiti antibioticima. Neophodno je da odete do najbliže poliklinike kako biste dobili recept za antibiotik. Pored toga, savetuje se mirovanje, hidriranje, unošenje vitamina i minerala.

I naravno na kraju, moguća je kombinacija virusne i bakterijske infekcije.

U tom slučaju najčešće imamo prvo virusnu infekciju, koja je oslabila imunski sistem i na koju se nakon toga nadovezala bakterija. S obzirom na to da je krajnja bakterijska infekcija, terapija izbora će definitivno biti antibiotici.

Ono gde često grešimo je da virusne infekcije lečimo antibioticima. Zašto je to opasno? 

Nekritična i prekomerna upotreba antibotika stvara mogućnost da bakterije razviju otpornost na antibiotike. Krajnji cilj neracionalne upotrebe je smrtni ishod usled sepse, zbog najobičnijih upala grla, bešike, pluća, koje bi u normalnim uslovima uspešno lečili. 

Zato nemojte dovesti sebe u situaciju da lečenjem upala grla virusnog porekla upadate u začarani krug koji može imati i fatalne ishode.

I to nije nešto što se ne dešava, to se dešava svaki dan!

Pored toga, antibiotici koji deluju na patogene tj. loše bakterije koje vama stvaraju gore pobrojane simptome, deluju i na sve dobre bakterije u našem organizmu ( pre svega na crevne bakterije). Rezultati toga takođe mogu biti dramatični, a neki od njih su  prolivi i nastanak gljivičnih infekcija. 

Zato kada konzumiramo antibiotike moramo koristiti takođe i probiotike, koji se mogu dobiti u svim apotekama. Kapsule probiotika sadrže za naš organizam korisne bakterije, koje moramo nadoknaditi usled korišćenja antibiotika.

I za kraj ne manje važno, moramo adekvatno brinuti i čuvati naše zdravlje. Radimo na imunitetu, hranimo se zdravo, šetajmo, spavajmo dovoljno dugo.

Ne zaboravite da vam zdravlje uvek mora biti na prvom mestu!


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
Jelena
4 godine ranije

Fenomenalno!

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana