fbpx

Uz Kafu logo

Detoksikacija!

Za bolji dan

Autor: Aleksandra

prirodni sokoviDetoksikacija, u narodu poznatija kao čišćenje organizma, neophodna je da bi organizam prvilno funkcionisao. Konstanto smo izloženi stresu kao i, da ne kažem štetnim materijama, ali svakako nepoželjnim tvarima koje usporavaju i postepeno degradiraju celi sistem u nama. Organizam primoran eliminisati  pesticide, onečišćenja i toksične tvari, koje ulaze u telo iz našeg okruženja i hrane. Nepravilan rad organizma uzrokuje tegobe, pospanost, prerano starenje, a u poodmaklim fazama glavni je krivac za većinu bolesti (umor, visok pritisak, migrene, infekcije, gojaznost, dijabetis, srčana i obolenja krvnih sudova itd.).

Detoksikacija ili čišćenje organizma pomaže našem organizmu da povrati ravnotežu. Mnogo je primera na koje sam nailazila da im upravo ishrana vrati koncentraciju, zdravlje, energiju pa i stavove  😉 Načina da napravite isto postoji mnogo: uvođenje pojedinih supstanci u svakodnevnu ishranu (npr. svako jutro pola limuna isceđenog u čaši mlake vode, šolja zelenog čaja ali pre 12h dakle prepodne, povećan unos svežeg povrća i voća itd.).

Način koji sam otkrila je za mene savršen za čišćenje organizma – a to je terapija sokovima. Dakle, terapija se preporučuje kao dvodnevna, sedmodnevna pa i petnaestodnevna ali to je već za teže slučajeve u nekim od faza bolesti te je savršeno povremeno uraditi dvodnevnu terapiju. Ne radi se o običnim sokovima već o sveže ceđenim i to ne kao pripremljenim ujutro za celi dan već striktno spremljenim neposredno pre konzumiranja. Sokovi daju neophodne hranjive materije i daju vitalnost organizmu i najbitnije – oslobađaju ga od nepotrebne vode i otpadnih materija.

Za pripremanje mogu da se koriste različite vrste biljaka  ali i ne moraju. Bitno je napomenuti da ne treba mešati voće i povrće osim mrkve i jabuke koje idu u svim kombinacijama. Moj način spremanja je bio: u blender stavim dve mandarine, bananu, jabuku i krušku malo dodam vode i sve to smiksam u blenderu i to je to. Povrtna varijanta mi je obično špinat skuvan na pari samo blago obrađen, paradajiz, krastavac i jabuka… i eto obroka. Kombinujte po želji (celer, paprika, špinat, cvekla, mrkva, ananas, kivi, limun,narandže…) bitno je da u toku dana popijete najmanje dva litra soka i najmanje toliko vode. Po mom iskustvu glad nisam osećala jer nisam imala klasične obroke doručak, ručak, večera već sam miksala po potrebi.

Moram da naznačim da sam ovakve rituale imala i u trudnoći u koji su bili uključeni i međuobroci sa žitaricama (po potrebi) i nisam imala problem sa skupljanjem vode u organizmu niti oteklinama, a sa druge strane moja beba je dobijala potrebne vitamine a moja kože vlagu koja je neophodna kao prevencija od strija.

Bez obzira da li vam odgovara ovaj način terapije trebalo bi u svakodnevnu ishranu uključiti bar po jednu čašu sveže ceđenog soka. Inače, terapija može da se radi u bilo kom godišnjem dobu ali preporučljivo je to raditi kada je proleće i leto.


Comments are closed.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis, kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

MedicinaZa bolji dan

Sprečite šmrcanje

Kad više ne znamo kako da se izborimo sa prehladama, alergijama i ostalim ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Zdravi zubi za zdrav osmeh

Ako  su oči ogledalo duše onda su zubi ogledalo našeg zdravlja i ...

Autor: Lavanda