Uz Kafu logo

Detoksikacija!

Za bolji dan

Autor: uzkafu

prirodni sokoviDetoksikacija, u narodu poznatija kao čišćenje organizma, neophodna je da bi organizam prvilno funkcionisao. Konstanto smo izloženi stresu kao i, da ne kažem štetnim materijama, ali svakako nepoželjnim tvarima koje usporavaju i postepeno degradiraju celi sistem u nama. Organizam primoran eliminisati  pesticide, onečišćenja i toksične tvari, koje ulaze u telo iz našeg okruženja i hrane. Nepravilan rad organizma uzrokuje tegobe, pospanost, prerano starenje, a u poodmaklim fazama glavni je krivac za većinu bolesti (umor, visok pritisak, migrene, infekcije, gojaznost, dijabetis, srčana i obolenja krvnih sudova itd.).

Detoksikacija ili čišćenje organizma pomaže našem organizmu da povrati ravnotežu. Mnogo je primera na koje sam nailazila da im upravo ishrana vrati koncentraciju, zdravlje, energiju pa i stavove  😉 Načina da napravite isto postoji mnogo: uvođenje pojedinih supstanci u svakodnevnu ishranu (npr. svako jutro pola limuna isceđenog u čaši mlake vode, šolja zelenog čaja ali pre 12h dakle prepodne, povećan unos svežeg povrća i voća itd.).

Način koji sam otkrila je za mene savršen za čišćenje organizma – a to je terapija sokovima. Dakle, terapija se preporučuje kao dvodnevna, sedmodnevna pa i petnaestodnevna ali to je već za teže slučajeve u nekim od faza bolesti te je savršeno povremeno uraditi dvodnevnu terapiju. Ne radi se o običnim sokovima već o sveže ceđenim i to ne kao pripremljenim ujutro za celi dan već striktno spremljenim neposredno pre konzumiranja. Sokovi daju neophodne hranjive materije i daju vitalnost organizmu i najbitnije – oslobađaju ga od nepotrebne vode i otpadnih materija.

Za pripremanje mogu da se koriste različite vrste biljaka  ali i ne moraju. Bitno je napomenuti da ne treba mešati voće i povrće osim mrkve i jabuke koje idu u svim kombinacijama. Moj način spremanja je bio: u blender stavim dve mandarine, bananu, jabuku i krušku malo dodam vode i sve to smiksam u blenderu i to je to. Povrtna varijanta mi je obično špinat skuvan na pari samo blago obrađen, paradajiz, krastavac i jabuka… i eto obroka. Kombinujte po želji (celer, paprika, špinat, cvekla, mrkva, ananas, kivi, limun,narandže…) bitno je da u toku dana popijete najmanje dva litra soka i najmanje toliko vode. Po mom iskustvu glad nisam osećala jer nisam imala klasične obroke doručak, ručak, večera već sam miksala po potrebi.

Moram da naznačim da sam ovakve rituale imala i u trudnoći u koji su bili uključeni i međuobroci sa žitaricama (po potrebi) i nisam imala problem sa skupljanjem vode u organizmu niti oteklinama, a sa druge strane moja beba je dobijala potrebne vitamine a moja kože vlagu koja je neophodna kao prevencija od strija.

Bez obzira da li vam odgovara ovaj način terapije trebalo bi u svakodnevnu ishranu uključiti bar po jednu čašu sveže ceđenog soka. Inače, terapija može da se radi u bilo kom godišnjem dobu ali preporučljivo je to raditi kada je proleće i leto.


Comments are closed.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana