Uz Kafu logo

Kako da bezbedno spakujete novogodišnje ukrase

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Prošli su praznični dani i sada je vreme da se svi vratimo svakodnevnim obavezema, čak i oni koji su odmor malo produžili i potpuno se opustili. Međutim, pre nego što se aktivirate i uskočite u poslovne priče, imamo jedno pitanje: Da li ste spakovali jelku i sve novogodišnje ukrase? To je ozbiljan posao i nekada zahteva više vremena od samog ukrašavanja. Jasno je da vam niko ne brani da novogodišnja postavka u vašem domu ostane duže, ali nema smisla da čekate proleće kako biste je sklonili i odložili. Upravo iz ovog razloga spremili smo neke korisne savete za bezbedno odlaganje novogodišnjih ukrasa. Mnogi od njih su osetljivi, lako lomljivi ili skloni oštećenju pa treba povesti računa i sačuvati ih za naredne godine. Zato, pre nego što počnete sa sklanjanjem i odlaganjem novogodišnje dekoracije, napravite pametan plan pakovanja. Pogledajte naše savete i slobodno se priključite predlozima, svaki je koristan i dobrodošao. 

Nabavite kese i kutije

Potrudite se da na vreme obezbedite dovoljno kesa i kutija odgovarajuće veličine. Bilo bi dobro da kese budu providne, jer ćete tako lakše razvrstavati i kansije pronalaziti ukrase iste boje. Kada su kutije u pitanju, najbolje je da budu šire i već. Nabavite i rebrasti karton u rolni koji ćete koristiti kao pregradu za ukrase.Na ovaj način ćete ih ne samo sortirati, već i izbeći lomljenje i zapetljavanje prilikom prenošenja i prevrtanja kutije. 

Odličan predlog iskusnih dekoratera je da najlepše novogodišnje ukrase poređate u velike staklene tegle i da ih tokom cele godine držite na nekoj polici u sobi. Izgledaju lepo i daju poseban šmek prostoriji. 

Pažljivo čuvajte novogodišnju jelku

Jeste i znali da jekla koju čuvate u običnoj kartonskoj kutiji može vremenom da se ošteti? Iako vam se čini da je originalno pakovanje, odnosno kutija, najbolja za čuvanje jelke, ne zaboravite da svaki karton vremenom propada i napadaju ga insekti. Samim tim, i jelka može biti oštećena, a nema potrebe za tim, jer je kupujete da vam dugo traje. Drugi problem je što grane mogu da se iskrive ili deformišu ako su nekontrolisano postavljene tokom skladištenja. Zato imamo dva dobra predloga. Prvi je – pažljivo sklopite jelku, a zatim je umotajte ili pričvrstite nečim što će dobro držati grančice do sledećeg otvaranja. Drugi savet je – spakujte jelku u čvrstu kesu, kako biste je zaštitili od insekata, vlage, toplote ili drugih oštećenja. 

Osetljive ukrase pakujte posebno 

Ako ste uspeli da sebi priuštite keramičke ukrase za jelku, pažljivo ih odlažite i čuvajte, jer su veoma dragoceni i mogu trajati decenijama. Zato je predlog iskusnih kolekcionara keramičkih ukrasa da svaki posebno stavljate u plastičnu čašu pa tek onda u kutiju. Nemojte ih uvijati u novine ili papir, jer se nikad ne zna kada će doći do krzanja i oštećenja boje. Plastične čaše pažljivo položene u kutiju su sasvim dobra zaštita za svaki keramički ukras. 

Raspetljajte sve trake i pažljivo ih spakujte

Novogodišnje ukrasne trake, lančići i sajlice izgledaju veoma lepo, ali mogu da zadaju silne probleme prilikom raspetljavanja. Da biste izbegli nerviranje tokom narednog ukrašavanja, mislite na vreme kako ćete spakovati sve lančane novogodišnje ukrase. Možete da ih obmotate o parče kartona ili neki valjkasti predmet. Važno je samo da se ne umrse i ne pokidaju. Pronađite nešto što možete da iskoristite za pakovanje ovih ukrasa i budite bez brige za sledeći put. 

Reciklirajte novogodišnji papir ili ga nekako upotrebite

Iako su tokom praznika svi euforični i uzbuđeni, ne treba zaboraviti na životnu sredinu i na sve što možete da uradite za budućnost. Razmislite samo koliko papira za pakovanje poklona potrošite, bez obzira na to da li poklanjate ili primate poklone. Čuvajte taj papri. Ako ne možete da ga iskoristite za pakovanje drugih poklona, onda ga reciklirajte. Pametnije je nego da ga bacate u kontejnere koji nisu predviđeni za papir. Možete i da u mašini za sečenje papira napravite lepe šarene trake od novogodišnjeg papira i da ih iskoristite za pakovanje sledeći novih poklona. Sve je bolje od bacanja bez svrhe. 

Obeležite svaku kutiju

Ovo je nešto najvažnije što treba da uradite kada pakujete novogodišnju dekoraciju. Markerom obeležite svaku kutiju čim je zapakujete. Bićete zahvalni sebi kada dođe vreme za naredno novogodišnje dekorisanje ili kada u podrumu tražite nešto, a unapred znate da su u tim kutijama novogodišnji ukrasi. 

Ukoliko imate dobre i praktične predloge za pakovanje i odlaganje novogodišnje dekoracije, podelite ih sa nama. Korisnih saveta nikad dosta!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija